PİRHA- Mersin Muhabirimiz Diren Keser, kesinleşen hapis cezasının onanmasının ardından tutuklandı. Keser’in avukatı Mehdi Zana Akkaya, verilen cezanın halkın haber alma ve düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik açık bir saldırı olduğunu kaydederek, bu cezanın açıkça bir saldırı olduğunu ve hukuka uygun olmadığını belirtti.
Pir Haber Ajansı (PİRHA) Mersin Muhabiri Diren Keser, kesinleşen cezasının onanmasının ardından 27 Şubat tarihinde evinden ters kelepçeyle gözaltına alınıp tutuklanarak Tarsus Cezaevi’ne gönderildi.
2015 yılında sanal medya platformu olan Facebook’ta haber paylaşımları gerekçe gösterilen Keser hakkında, 2017 yılında “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla Mersin 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından dava açıldı. Aynı yıl görülen davada Keser’e mahkeme heyeti, 2 yıl 4 ay 3 gün hapis cezası verdi.
HABER PAYLAŞMAK SUÇ SAYILDI!
Sosyal medya hesabında haber paylaşımların yapılmasının mesleki faaliyetler kapsamında olduğunu belirten Keser’in avukatları, cezaya itiraz ederek dosyayı Adana Bölge Adliye Mahkemesi’ne gönderdi. Bölge Adliye Mahkemesi 2’inci Ceza Dairesi, 2018 yılında avukatların yaptığı itirazı reddederek cezayı onamasının ardından Keser, 2019 yılının Haziran ayında kesinleşen cezasının ardından tutuklanarak Tarsus Cezaevi’ne gönderildi. Keser, yaklaşık 4 ayı bu cezaevinde geçirdi.
Keser’in avukatları, 2019 yılının Ekim ayında, o dönem bazı suçlardan temyiz yolunun açılması yolunda yapılan yasal düzenleme kapsamında infazını durdurup, dosyanın temyize gitmesi için Yargıtay’a başvuruda bulundu. Avukatların bu başvurusu üzerine Keser, cezaevinden tahliye oldu. Yargıtay’ın 2 Şubat 2024 yılında cezayı tekrardan onamasının ardından Keser, 27 Şubat’ta tekrar gözaltına alınarak Tarsus Cezaevi’ne gönderildi.
“BU CEZA HUKUKA UYGUN DEĞİL”
Diren Keser’in avukatlarından Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi Mehdi Zana Akkaya, Keser’in, meslektaşlarının yaptığı 5 farklı haberi kendi sosyal medya hesabından paylaşmasından dolayı ceza verildiğini ifade etti. Bu paylaşımların mesleki faaliyet kapsamında olduğunu, bundan dolayı da bahse konu olan “örgüt propagandası yapmak” suçunun oluşmadığını ifade eden Akkaya, şu ifadeleri kullandı:
“Bu paylaşımların suç konusu olması hukuka uygun değil. Basın çalışanlarının özgür çalışma hakkını ortaya koymasını, halkın haber alma özgürlüğünü ve yine aynı zamanda düşünce ve ifade özgürlüğüne bir saldırı olduğunu düşünüyoruz. Propaganda somut tehlike içeren suçlardır. Paylaşımların üzerinden yaklaşık 10 yıl geçmesinin ardından hükmün infazına geçilmesi yine paylaşımların üzerinden 5 yıl geçmesinin ardından herhangi bir somut tehlikeye işaret etmeden propaganda suçunun oluştuğunu varsaymak açıkça bir saldırıdır.”
Fatoş SARIKAYA/ MERSİN
Yoruma kapalı.