Alevi Haber Ajansi

Av. Kazım Genç: Biz bitmedi demeyince Sivas davası bitmez-VİDEO

PİRHA- Gerici güçlerce 35 canın yakılarak öldürüldüğü Sivas Madımak Katliamı davası avukatlarından Kazım Genç, sonuçlanmayan davaya yönelik PİRHA’ya konuştu. Genç, “Bu dava göstermelik bir davadır. Bu dava olayı planlayan, organize eden ve sahneleyenleri korumaya ve gün yüzüne çıkmasını engellemeye yönelik bir davadır. O yüzden de; biz bitmedi demeyince Sivas davası bitmez” dedi.

Sivas Katliamı üzerinden 25 yıl geçmesine rağmen gerçek failler yargılanmadı. Sivas Madımak Katliamı davası avukatlarından PSAKD’nin eski Genel Başkanı Kazım Genç, Sivas Madımak katliamı davasının sadece katliam olarak değil insanlığa karşı işlenmiş suçlar kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Somut gerçeği de kabullenmek gerektiğine vurgu yapan Genç, “Yani Sivas Madımak Katliamı o dönemde devletin derin yerlerinde kurgulandı ve Sivas’ta sahnelendi. Bu gerçeği kabul etmeden, o davada somut gerçeğe ulaşmak ve formalite gereği yapılan yargılamaları gerçek yargılamalar olarak kabul etmek doğru değil” değerlendirmesinde bulundu.

“DAVANIN ÜSTÜ KAPATILDI”

Geçtiğimiz günlerde Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nde 35 kişinin yakılarak öldürülmesine ilişkin davadan dosyası ayrılan 3 firari sanık Murat Karataş, Eren Ceylan ve Murat Sonkur hakkındaki dava sanıkların yakalanmasına karar verilek 28 Kasım’a ertelendi. Duruşma 45 saniye sürdü.

Duruşmaya yönelik sorumuzu yanıtlayan Genç, “O günün belediye başkanı bugün bir partinin genel başkanı noktasına gelmiş. Olaydan sonra milletvekili oldu. O günün aktif failleri hiç birisi yakalanmadı, hiç birisi hakkında soruşturma yapılmadı. O dönemin işlerini yapmayan kamu görevlileri hakkında hiçbir şekilde idari tahkikat yapılmadı.
Daha sonra bir yasa çıkardılar. 5 yıla kadar olan cezalar af kapsamına alındı ve üstü kapatıldı” dedi.

“BİZ BİTMEDİ DEMEYİNCE, SİVAS DAVASI BİTMEZ”

Katliamı planlayan, organize edenlerin araştırılmadığını vurgulayan Genç, duruşmalarda kameralarda görüntülere takılan, maşa diye tabir edilen insanların yargılandığını kaydetti. Genç sözlerine şöyle devam etti:

“Şöyle düşünün ki bir katliam gerçekleşiyor bu katliamda 35 insan öldürülüyor ve bu katliama katılanların sayısının 15 bin olduğu görüntülerde net. Ama siz bu dosyayı formalite yargılamayla 125 kişiyi yargılayarak ve onların 35′ ini beraat ettirerek, 25-30′ una 3-5 yıl ceza vererek ve sadece 33’üne idam vererek kapatıyorsunuz.

Bu dava göstermelik bir davadır. Bu dava, olayı planlayan, organize eden ve sahneleyenleri korumaya ve gün yüzüne çıkmasını engellemeye yönelik bir davadır. O yüzden de; biz bitmedi demeyince Sivas davası bitmez.”

“TAHLİYE EDİLENLERİN BİRÇOĞU KAYBOLDU”

Sivas 2 Temmuz davası ilk başladığında hukuka aykırı bir şekilde düşük cezalar verildiğine vurgu yapan Genç, “Birçok insanda bu düşük cezalar nedeniyle de tahliye edilmişti. Dosya Yargıtay’a gitti ve Yargıtay katliamdan kaynaklı 149. madde nedeniyle ağır ceza vermek gerektiğini söyleyerek bir bütün olarak bozdu ve mahkeme ondan sonra biraz rayına oturdu. Fakat o ilk düşük verilen cezalar nedeniyle tahliye edilenlerin birçoğu kayboldu, yurt dışına çıktılar. Bir daha bulunamadılar. Bu dosya aslında 33 kişiye ağırlaştırılmış müebbet hapis verdi. Onların cezaları kesinleşti, onların bir kısmı yatıyorlar ve bir kısmı firardalar” dedi.

“ADRESİNİ TESPİT ETTİKLERİMİZ, YİNE KAYBOLUYOR”

Dava avukatlarından Kazım Genç, yargılama sürecine yönelik şöyle devam etti:

“Ama ilk tahliye edilenlerden ele geçirilemeyen ve davanın başından beri hiç ele geçirilemeyen Cafer Erçakmak gibi olanların dosyaları ayrılmıştı.
Cafer Erçakmak 2-3 sene önce ölünce onun da dosyası ayrıldı ve kapandı. O dönemden kalmış olan ve Türkiye’de olmayan ve bu nedenle yakalanmayan, bizim ısrarla kırmızı bültenle aranması ve teslim edilmesi gerektiğini söylediğimiz firari sanıklar hakkında dosya sunduk. Tabii bunlar hakkında iadeli tutuklanma kararı da var.

Kırmızı bültenle arandıkları için yakalanmaları anlamında süreç işliyor. Biz Alevi örgütleri aracılığı ile tespit ettiklerimizin adresini mahkemeye sunuyoruz. Fakat yazışma yaptığımız güne kadar oradan da toz toprak olup gidiyorlar. Son mahkemede bunun tipik bir örneği oldu. Sanıklarla ilgili yapılan arama, yazılan yazıya cevap yok. Tabii 45 saniyelik bir duruşma oldu.”

Cebrail ARSLAN/ANKARA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak