PİRHA-“2024 Yılı GADEV Alevi Akademisi Aleviler/Alevilik Saha Araştırma Konferansları” Prof. Dr. Şükrü Aslan koordinatörlüğünde, 24 Şubat’ta başlayacak. 4 tane konferans yapmayı planladıklarını söyleyen Aslan, “Yapacağımız konferansların ilkini ‘Alevi topluluklar’ konu başlığıyla yapacağız. Alevi topluluklar diye bir başlık seçmemizin nedeni Aleviliği bambaşka pencerelerden anlama imkânı sağlaması. Aslında tek bir Alevi tarifi yapmaya çalışan kesimlere bunun hatalı bir iş olduğunu söylemek” dedi.
“2024 Yılı GADEV Alevi Akademisi Aleviler/Alevilik Saha Araştırma Konferansları”, Prof. Dr. Şükrü Aslan koordinatörlüğünde, 24 Şubat Cumartesi günü saat 12.00’de ‘Alevi Topluluklar Konferansı’ konu başlığıyla Garip Dede Cemevi’nde başlayacak.
Prof. Dr. Şükrü Aslan, 2024 Yılı GADEV Alevi Akademisi Aleviler/Alevilik Saha Araştırma Konferansları’na ilişkin PİRHA‘ya konuştu.
“4 TANE KONFERANS PLANLADIK, İLKİ ‘ALEVİ TOPLULUKLAR'”
Garip Dede Alevi Akademisi’nde 2022 ve 2023 yılında ‘Sosyal Bilimler Perspektifi’nden Aleviler ve Alevilik’ başlığı altında seminerler yaptıklarını ifade eden Şükrü Aslan, “Bizim Alevilik öğretmek gibi bir iddiamız yok ama Aleviliği anlamak için bilimsel alandan bakanlara yeni kapılar açmak ve yeni yerlerden bakmak gibi bir katkımız olur düşüncesiyle bu çalışmaları yaptık” dedi.
24 Şubat’ta yapılacak programın önceden yapılan programdan farkının seminerler dizisi değil de konferanslar dizisi olarak örgütlenmiş olduğunu belirten Aslan, “Bu programı konferanslar dizisi olarak örgütlememizin sebebi bu konuda yapılmış saha çalışmalarının tematik olarak belli başlıklar altında bir araya getirmek ve bir alana derinleşmek. Bu konuda yapılmış saha çalışmalarının detaylarını hem dinlemek hem de aktarmak. 2024 yılında 4 tane konferans planladık. Yapacağımız konferansların ilkini 24 Şubat’ta Garip Dede Cemevi’nde ‘Alevi Topluluklar’ konu başlığıyla yapacağız” diye kaydetti.
“HERKESİ KONFERANSLARI TAKİP ETMEYE DAVET EDİYORUZ”
Aleviliği bambaşka pencerelerden anlama imkânı sağladığı için ‘Alevi toplulukla’ başlığını seçtiklerini söyleyen Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tek bir Alevi tarifi yapmaya çalışan kesimlere bunun hatalı bir iş olduğunu söylemek istiyoruz. Çünkü farklı toplulukların Aleviliği çok farklı şekilde deneyimlediklerini ve bunların Alevilik başlığı altında bir araya geldiğini söyledik. Sosyal bilimciler olarak bu tartışmaya saha araştırmalarının bulgularını sunarak yepyeni bir kapı açmayı umuyoruz. Alevi topluluklar konusunda seçtiğimiz gruplar Tahtacılar, Arap Alevileri, Çepniler ve Abdallar olarak belirledik. Sonraki programlarımızda da 1920’de oluşturulan TBMM’nin Alevi milletvekillerini tartışmayı planladık. Üçüncü konferansımız ‘Aleviler ve Medya’ olacak. Bu programın son konferansı ise aralık ayında ‘Alevi katliamları’ konusu üzerine yapılacak. Türkiye’de ki Alevi katliamlarından örnekler seçerek ve saha çalışmaları yapan akademisyenleri davet ederek detaylı bir şekilde tartışmak istiyoruz. Her bir katliamın kendi öyküsüne odaklanan ve detaylarını anlatabileceğimiz bir organizasyon. GADEV Alevi Akademisi bünyesinde yapılan bu çalışmalar aslında akademik ortamda yapılması gereken çalışmalar ancak biz Alevi inanç kurumunda yapmaya çalışıyoruz. Sosyal Bilimlerin Alevilik tartışmalarına yeni kapılar, yeni anlama araçları geliştirmek istiyoruz. O yüzden herkesi bu konferansları takip etmeye davet ediyoruz.”
PİRHA/İSTANBUL
İLGİLİ HABERLER:
-GADEV Alevi Akademisi 24 Şubat’ta başlıyor
Yoruma kapalı.