PİRHA- Tahtacı Alevi köyünde kurulan Karatepe Mahallesi Kültür ve Dayanışma Derneği, Alevi inancını ve geleneğini yaşatma misyonu ile çalışmalar yürütüyor. Dernek Başkanı Abidin İfrit, “Köyümüzde asimilasyon sebebiyle Hakk’a uğurlama erkanı yapılmamaktadır. Örgütlenip bunun çalışmasını yaparak tekrar başlatacağız. Dernek olarak asimilasyona karşı mücadele edeceğiz” dedi.
Antalya’da Karatepe Mahallesi Kültür Dayanışma Yaşatma ve Yardımlaşma Derneği, 2009 yılından bu yana Alevi kültür ve inancını yaşatmak için faaliyet yürütüyor.
Karatepe Mahallesi Kültür Dayanışma Yaşatma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Abidin İfrit, kapatılan bir okulu dernek binası olarak kullandıklarını belirterek, yaptıkları çalışmaları PİRHA’ya anlattı.
KARATEPE, TEK TAHTACI ALEVİ KÖYÜ
Karatepe’nin çevredeki tek Tahtacı Alevi köyü olduğunu söyleyen Abidin İfrit, inanç ve geleneklerini sürdürmek için derneği kurduklarını anlattı.
İfrit, “Köyümüz 9 yekpare Sünni köyün içerisinde tek Alevi Tahtacı köyüdür. Derneğimiz 2009 yılında gençler tarafından kuruldu. Kapatılan bir ilkokulda dernek olarak 10 yıldır faaliyet yürütüyoruz. Buranın belli bir kısmı kültür salonu, bir kısmı ise cem odası olarak kullanmaktadır. Bulunduğumuz yer beş dönüm alan üzerindedir. Bu açık alanda hem düğünlerimizi yapıyoruz, hem cenazelerimizi kaldırıyoruz, hem de cenaze yemeklerimiz ve etkinliklerimizi için kullanmaya devam ediyoruz. Öncesinde 4 cem erkanı yürüttük. Cemde canlarımızın burada adakları yerine getirildi” dedi.
İfrit, Tahtacı şenliği de yaptıklarını dile getirerek, “İlkini geçen sene yaptığımız Tahtacı şenliğini her yıl yaparak geleneksel hale getirmek istiyoruz. Geçen yıl bin 500 kişinin katılımıyla derneğin bulunduğu alanda yaptık. Ayrıca haziran ayının ilk haftasında geleneksel olarak ‘Karatepe Yaza Merhaba’ şenliği de gerçekleştirdik” diye konuştu.
“SEMAHÇILARIN TAMAMI KADINLARDAN OLUŞUYOR”
2017 yılında semah ekibinin kurulduğunu ve tamamının kadınlardan oluştuğunu aktaran İfrit, “Semah ekibi 2017’den beri faal olarak çalışmaları devam etmektedir. Semah ekibimiz Balıkesir Edremit kadar gidip Semah yarışmasında iyi bir derece alarak geri döndü” sözlerini kullandı.
Yedi senedir Karatepe Kültür Dayanışma Yaşatma ve Yardımlaşma Derneği bünyesinde semah döndüğünü belirten Ayten Güneş ise şunları söyledi:
“Aşure etkinliklerinde, Abdal Musa’yı anma şenliklerinde daima derneğimiz bize yol gösteriyor. Onların eşliğinde gider semahlarımızı döneriz. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde geçen dönem dernek olarak bütün kadınların tek tek kapılarını çalarak çiçek dağıtık. Kadına şiddet konusunda tabii ki ses çıkarmak lazım. Bir kadına yapılan hepimize yapılıyordur.”
“Karatepe’de doğdum burada büyüdüm burada evlendim” diyen Sinem Güneş İfrit de, “Biz kadınlar olarak Hacı Bektaş Veli gezisi yaptık, türbe ziyaretlerinde bulunduk. Abdal Musa’ya gittik ve kadınların katılımı çoğunluktaydı ve kadınların her yerde olmasını istiyoruz” dedi.
“ASİMİLASYONA KARŞI MÜCADELE EDECEĞİZ”
Köylerinin asimilasyondan etkilendiğini ve bu sebeple uzun yıllardır Hakk’a yürüme erkanlarının yapılamadığını aktaran İfrit, “Hakk’a yürüme erkanı şu anda yapılmamaktadır. Daha doğrusu asimilasyona uğramamızdan bu yana Tahtacılar olarak Hakk’a uğurlama erkanı yapılmamaktadır. Örgütlenip yeniden başlatacağız. Dernek olarak asimilasyona karşı mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Cebrail ARSLAN/ANTALYA
Yoruma kapalı.