PİRHA – Halk ozanı Aşık Veysel ölümünün 46. yılında anıldı.
Ozanlık geleneğinin temsilcilerinden Aşık Veysel Şatıroğlu, ölümünün 46. yılında memleketi Sivas’ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde, mezarı başında anıldı. Törene CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Aşık Veysel’in torunları Gündüz Şatıroğlu ile Sebahattin Şatıroğlu, yakınları ve çok sayıda yurttaş katıldı. Törende Aşık Veysel’in mezarına karanfil bırakıldı.
Aşık Veysel’in torunu Gündüz Şatıroğlu, “46 Yıldır Aşık Veysel’i anıyoruz. Toplumun her kesimi burada. Hangi siyasi düşünce olursa olsun, hangi inançtan olursa olsun. Çünkü kendilerinde ve Aşık Veysel’in her sözünde bir şey buluyorlar. Aşık Veysel’de kendilerini buluyorlar. Dedem bizlere demiş ki ‘kardeş olun’, ‘kardeşlik yolunda el ele yürüyün’. Bu toprakların demokrasiye, kardeşliğe ne kadar çok ihtiyacı olduğunu bilmiş, sözünü bu yolda söylemiştir. Bizleri de bu yola davet etmiştir” dedi.
Törende Güney Kore’den gelen Kim Young isimli bir turist de yer aldı. Aşık Veysel hayranı olduğunu açıklayan Young, ozanın mezarına karanfil bıraktı. Aşık Veysel hayranları, anma programı dahilinde Veysel’in köyde müzeye dönüştürülen evini ziyaret etti.
AŞIK VEYSEL KİMDİR?
Aşık Veysel Şatıroğlu 25 Ekim 1894’te Sivas’ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde doğdu. İki kız kardeşini çiçek hastalığı sebebiyle yitirenVeysel, yedi yaşında aynı hastalıktan iki gözünü kaybetti. Çocukluk ve gençlik yıllarını Sivrialan’da geçiren Aşık Veysel, on yaşındayken babasının teşvikiyle saz çalıp şiir söylemeye başladı.
1930’lu yıllarda Ankara’ya giden Aşık Veysel, birçok radyoda ezgilerini okuyarak ün saldı. İlk şiir kitabı “Deyişler” ise 1944’te yayımlandı. Sonraki süreçte 5 yıl boyunca köy enstitülerinde halk türküsü öğretmenliği de yapan Veysel, Kara Toprak, Uzun İnce Bir Yoldayım, Güzelliğin On Par Etmez ve daha onlarca ezgiyi arkasında bırakarak 21 Mart 1973’te doğduğu köyde yaşama gözlerini yumdu.
HABER MERKEZİ
Yoruma kapalı.