PİRHA- Artvin Cerattepe’de Cengiz Holding bünyesinde bulunan Eti Bakır’ın bölgede maden çıkarma çalışmaları doğayı, hayvan ve bitki çeşitliliğini tehdit etmeye devam ediyor. Cerattepe’deki duruma tepki gösteren Artvinli kadınlar doğa kıyımını PİRHA’ya değerlendirdi.
HABERİN VİDEOSU
Doğasının ve yer altı madenlerinin Artvin’i rant haline getirdiğine ve belli güçler tarafından buraların büyük firmalara peşkeş çekildiğine dikkat çeken kadınlar, Artvin üzerinden bir an önce el çekilmesi gerektiğini söyledi. Bunun ise kadınların mücadelesi ile olacağını eklediler.
“MADEN ÇALIŞMASI TOPRAĞIMIZI, SUYUMUZU VE DOĞAMIZI KİRLETTİ”
Bölgede altın madeni aramalarının siyanür ile yapıldığına ve arama yapılan yerden şehir suyunun karşılandığına dikkat çeken Türkan Eser, maden aramaları ile birlikte yapılan barajların doğanın dengesini bozduğunu belirterek şöyle konuştu:
“Artvin florasıyla ve hayvanlarıyla önemli bir yer. Son yıllarda bu fark edilmeye başlandı ve çok sayıda turist aldı. 17 yaşına kadar Artvin’de yaşadım ve sonra eğitim için dışarı çıktım. Köylerimiz, meralarımız ve yaylalarımız her şeyi ile çok güzel. Son yıllarda Cerattepe’de maden arama çalışmaları başlamadan bile büyük bir alanda ağaçlar kesilmişti. Artvin’de yeşil dışında hiçbir alan bulamazdınız. Artvin’in içme suyu Cerattepe ve onun yukarısından gelir. Oradaki siyanür ile maden çıkarma çalışmaları sonucu sular kirlenmeye başladı. Bu çalışma süreci devam ettikçe de toprak da aynı oranda kirlenecek ve Artvin’i yok edecek. Hatta yeni iddialar içinde Artvin’in başka bit yere taşınması durumu var. Yedisinden yetmişine bu bizler için çok korkutucu ve üzücü. Barajlar bile Artvin doğasını ve iklim dengesini çok değiştirdi. Daha çok ve aşırı yağış alan bir kent haline geldi. Dolayısıyla toprak kaymaları artmaya başladı. Çoruh Nehri durgun akacak diye reklamlar yapılıyordu. Ama barajların artması doğanın dengesini bile bozdu ve Çoruh Nehri neredeyse akmaz oldu. Yani Artvin’i bıraksınlar. Ben müzik öğretmeniyim ve bu sene Artvin Ardanuç için bir video hazırlamayı düşünüyordum. Sonra vazgeçtik. Çünkü insanlar orayı çok tanırsalar bozarlar. Bozulmasın ve bu hali ile kalsın istedik. Bizim insanımız ağaca çok değer verir ve her yer ağaç olmasına rağmen ağaç dikmeyi kutsal sayar.”
“ARTVİN’İN KIYIMIN ÖNÜNE GEÇMENİN YOLU EYLEMDİR, SESİMİZİ DUYURMAKTIR”
Artvin’in güzelliklerinin şirketler için rant alanı olduğunu belirten Hanife Okumuş, alanlara çıkarak bu kıyımın önüne geçilebileceğini belirterek şunları söyledi:
“Artvin Ardanuç’luyum ama bir kere görebildim. Artvin’in son dönem değeri anlaşıldığı için bazı firmalar için rant alanı oldu. Şirketlere peşkeş çekiliyor. Bu dernek bünyesinde bunu da boykot ediyoruz. Sadece boykot değil, sokaklara çıkılmalı ki buna engel olunabilsin. Şirketlere bu peşkeşin önüne açan güçler var ve bu güçlerin önünü kesmek lazım. Bizim yapabileceğimiz eylemdir, sesimizi duyurmaktır.”
“MADEN ŞİRKETLERİ DOĞDUĞUM YERİ TALAN ETTİ”
Maden arama şirketlerinin doğduğu yeri talan ettiğini söyleyen Nihal Aşçı ise, “Birlik olursak her şeyi başarırız, yaparız, toplum daha güzel yere gelir ve Artvin yeşil kalır” diyerek şunları vurguladı:
“Cengiz İnşaat adlı şirketin bakır madeni aradığı ve talan ettiği Murgul ilçesindenim. Yeşili korumak adına herkesin duyarlı olmasını, özellikle de kadınların duyarlı olmasını istiyorum. Birlik olursak her şeyi başarırız, yaparız. Bu zihniyette olur isek toplum daha güzel yere gelir ve Artvin yeşil kalır. Kötü kentleşme ve maden arama çalışmalarına karşı çıkmalıyız. Birlik olalım, herkesin çorbada bir tuzu olsun. İzmir’de Artvin’in yeşil kalması için imza kampanyası başlattık ve duyarlı olalım. Bu imzaları meclise ve bakanlıklara götüreceğiz.”
Ersin ÖZGÜL / İZMİR
Yoruma kapalı.