Alevi Haber Ajansi

‘Armutlu Cemevi halkın alınteriyle yapılıyor’-VİDEO

PİRHA – İstanbul Armutlu’da 3,5 yıldır yapımı devam eden Armutlu Cemevi tamamlanmak üzere. Armutlu Cemevi Başkanı Zeynep Yıldırım, cemevinin tamamlanması için kimseden para istemediklerini, eksik olan malzemelerin alınması için çağrıda bulundu. Yıldırım, “Alevilerdeki rızalık ve lokma kültürü kendisini Armutlu’da buluyor” dedi. 

İstanbul Sarıyer’de bulunan ve 2014 yılında yapımına başlanan Armutlu Cemevi yapımı tamamlanmak için destek bekliyor. PİRHA’ya konuşan Armutlu Cemevi Başkanı Zeynep Yıldırım, cemevi inşaatına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

1988 yılından beri Küçük Armutlu’da yaşayan Zeynep Yıldırım, 1999’dan beri de Armutlu Cemevi yönetiminde yer alıyor ev şimdi de cemevi başkanlığını yapıyor.

SOSYAL YAŞAMIN VAR OLDUĞU YER: ARMUTLU

Küçük Armutlu’nun güzel bir yer olduğunu söyleyen Yıldırım, “Kendine has, kendi kültürünü oluşturmuş bir mahalle. Buradaki herkes birbirini tanır, hastasını, yaşlısını bilir. Sosyal yaşamın var olduğu bir yer” dedi.

Küçük Armutlu’da sosyal dokuları öldüremedikleri için bu kadar  yoğun saldırılara maruz kaldıklarını söyleyen Yıldırım, mahallenin kendi içinde bir örgütlülük oluşturduğunun söyledi.

“ÜÇ BUÇUK YILDIR CEMEVİ İNŞAATI DEVAM EDİYOR” 

Üç buçuk yıldır cemevi inşaatının yapımını tamamlamaya çalıştıklarını ancak maddi sıkıntılar sebebiyle tamamlanamadığını söyleyen Yıldırım, kendilerine ‘işgalciler’ denildiğini ve ilk cemevlerini gecekondu şeklinde yaptıklarını söyledi.

“Alevilerdeki rızalık ve lokma kültürü kendisini Armutlu’da buluyor” diyen Zeynep Yıldırım, herkesin 20, 50, 100 lira gibi parayla yani kendi ekonomik gücü doğrultusunda katkı yaptıklarını kaydetti.

Cemevi yapım sürecinde belediyeden demir ve çimento aldıklarını  belirten Yıldırım, sosyal devletin aslında insanlara inançları doğrultusunda olanak tanıması gerektiğini ama Türkiye’de bunun böyle olmadığını söyledi.

“MADDİ, MANEVİ DESTEĞE İHTİYAÇ VAR”

Cemevinin tamamlanması için insanlardan para talep etmediklerini dile getiren Zeynep Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:

“Buranın tamamlanması için insanlardan para talep etmiyoruz. Gerçekten inanan insanların, inandığı yolda doğru yürümek isteyen insanların buraya ihtiyaçlar doğrultusunda malzeme yardımında bulunmalarını istiyoruz.

Şimdiye kadar burayı insanların alın teriyle bu duruma getirdik. Yoksul insanların alın terine layık olan değerleri kabul ediyoruz. Devletten hiçbir şey talep etmedik, etmeyiz de bu tavrımız net.

Ayrıca devletin bize bakış açısını çok iyi biliyoruz. Bizi ne kadar ötekileştirdiğini, ittiğini, yok saydığını ve bizi asimile etmek için çok farklı yöntemler uyguladığını da biliyoruz. Onun için de biz buna izin vermek istemiyoruz. Biz inandığımız gibi yaşamak istiyoruz, yaşadığımız gibi de inanmak istiyoruz. O nedenle de bizim eksiklerimize yardımcı olacak dostlarımız, samimi olan insanların desteğine her zaman ihtiyacımız var. Bizim bizden başak dostumuz yok bütün Alevileri bunu bilmeli. Birbirine sahip çıkmalı.”

KÜLTÜR MERKEZİ DE İSTİYORUZ

Cemevlerinin  sadece cem yapılan bir inanç merkezi olmasının yanı sıra sosyal yaşamı içinde barındıran, derslikleri, kültür merkezi, misafirhaneleri ve cenaze hizmetleri olan bir yer olmasını istediğini söyleyen Yıldırım, bir kültür merkezinin olmasını istediklerini ve bunun için herkesin desteğine ihtiyaç duyduklarını söyledi.  (HABER MERKEZİ)

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak