PİRHA – İstanbul’da yaşayan Antakyalılar, Geleneksel Hasne (Hrisi) etkinliğinde bir araya geldi.
Antakya, Samandağ, İskenderun İlçeleri Kültür Yardımlaşma Dayanışma ve Çevre Gönüllüleri Derneği (ASİ-DER), Garip Dede Dergahı’nda bahar şenliği düzenledi.
2003 yılından bu yana İstanbul’da yapılan etkinlik, bu yıl ilk kez Garip Dede Dergahı’nda organize edildi.
“SURİYE’DE ALEVİ SOYKIRIMI VAR”
Antakyalıların yoğun ilgi gösterdiği festivalin açılış konuşmasını yapan ASİ-DER Başkanı Tevfik Usluoğlu, Hrisi’nin yedi bin yıllık gelenek olduğunu vurguladı. Usluoğlu, bir arada olmanın önemine değinerek şu konuşmayı yaptı:
“Bugün Suriye’de Alevi soykırımı var. Onun için vicdanı olan herkesin, duyarlı olması ve sürece itiraz etmesi gerekiyor. Alevi meselesi sadece Suriye’den ibaret değildir. Alevi meselesi demokrasi sorunudur. Ülkemizde yaşama hakkının garanti altına alınması ve geleceğe uzanması için tüm duyarlı insanların, insan hakları örgütlerinin devreye girmesi kaçınılmazdır. Suriye’de kadınlar kaçırılıyor, tecavüz ediliyor, çocuklar öldürülüyor. Onun için hepimiz, insan olarak bu sürece itiraz etmeliyiz.
Bugün birlikte üretmeye, birlikte söz kurmaya adayız, onun için bir arada olmalıyız. Bu dönemde su bile çürüdü ama biz çürümeyeceğiz. Geleceğe onurumuzla, kimliğimizle, kadim Antakya’nın ruhuyla ulaşacağız.”
“BU ÜLKEDE SEVGİNİN EGEMEN OLMASI LAZIM”
DEM Parti İstanbul Milletvekili Celal Fırat da program dahilinde kısa bir konuşma yaptı. Fırat, “Bu coğrafyada çok acılar çekildi ve şu an dahi yine katliamlara maruz kalıyoruz. Özellikle HTŞ’liler tarafından yapılan katliamlara dikkat çekmek istiyorum.
Alevi örgütlerimizle birlikte kısa süre içerisinde orada, Suriye’de olmayı planlıyoruz. Türkiye’de şu an bir barış süreci yürüyor. Kimileri ‘çözüm süreci, müzakere süreci’ de diyor. Artık bu ülkede sevginin egemen olması lazım. İnsanların bu topraklarda artık kimliklerini özgür bir şekilde yaşayabileceği koşulların yaratılması lazım. Hep beraber el ele verebilirsek, birbirimizin Hızır’ı olursak her şeyin üstesinden gelebiliriz. Hızır lokmalarınızı kabul eylesin, dertlere şifa olsun” ifadelerini kullandı.
Antakyalı sanatçı Hilmi Yarayıcı da katılımcıları selamlayarak kısa bir konuşma yaptı. Yarayıcı, “Bu kültür kadim bir kültür. Dolayısıyla bu kültürü yaşatmak gerçekten önemli. Benim müziğim ve mücadelemin altyapısını hazırlayan sizlersiniz. Bu yüzden Antakya’da yaşadığım, çocukluğumdan bu yana o değerleri sahiplenmenin gururunu yaşadım. Bugün de hepinize bu yarattığınız değerler için çok teşekkür ediyorum” diye belirtti.
Yapılan konuşmalar ardından, hazırlığı yaklaşık bir gün süren ‘Hrisi’ isimli geleneksel yemeğin dağıtımı yapıldı.
PİRHA/İSTANBUL
Yoruma kapalı.