Alevi Haber Ajansi

‘Anons’ filminin Yönetmeni Alp: Temizlik dedikleri kirlilik, barış dedikleri savaş oluyor-VİDEO

PİRHA-“Oraya gitmeyen, görmeyen, bilmeyen ve ülkenin yarısı olan batı bölgesine basından, medyadan, ilanlardan, haberlerden ve her yerden temizlik adı altında operasyonlar yapılıyordu” diyen Yönetmen Cabbar Alp, sokağa çıkma yasaklarında yapılan her anonsun ardından yaşanan vahşetin çok küçük bir parçasını çektiği kısa filmi ile izleyiciyle buluşturdu. Dün galası gerçekleşen ‘Anons’ adlı kısa filmine ilişkin Tiyatrocu ve Yönetmen Cabbar Alp PİRHA’ya konuştu. 

HABERİN VİDEOSU

Mezopotamya Kültür Merkezi’nde Teatra Jiyana Nû  tiyatro oyunculuğu yapan ve Kocaeli Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nü bitiren Cabbar Alp Diyarbakır Sur ilçesinde sokağa çıkma yasakları ve orada yaşananları konu alan ‘Anons’ isimli kısa filmini çekti. Alp, “Diyarbakır  Sur’da sokağa çıkma yasaklarının olduğu dönemlerde doğup büyüdüğüm kent gözümüzün önünde yakılıp, yıkılarak yok edildi” dedi.

“Tiyatroda an ve mekan çok önemlidir. Ancak sinemada bir sonsuzluk vardır. Yaptığın bir film ve çalışma artık sonsuza kadar gitmektedir. Hem tiyatro hem de sinema güçlü sanat alanlarıdır. Ama birbirinden farklı alanlardır. Bu nedenle belli şeyleri aktarırken sinemanın daha etkili olduğunu düşünüyorum” diyen Cabbar Alp ‘Anons’ filmini çekmeye karar vermiş.

“BÖLGEDEKİ TÜM ANONSLAR MUTLAKA KÖTÜ BİR ŞEYLERİN HABERCİSİYDİ”

İlk filmi olan ‘Anons’ isminin ise nasıl oluştuğunu şöyle anlatıyor:

“Sürekli üstünde durduğum ve birçok alanda dile getirdiğim bir durumdu. Anonsun bendeki yansıması yaşadığım bölgede yapılan anonsların hiçbiri boşu boşuna yapılmaz. Camilerden tut devlet dairelerine kadar birçok yerde yapılan tüm anonslar  mutlaka kötü bir şeylerin olacağını ifade eder.”

Sokağa çıkma yasaklarının olduğu dönemlerde doğup büyüdüğü kentin tüm dünyanın gözü önünde yok olduğuna dikkat çeken Alp, “Birçok insanın sokağa çıkma yasağının olduğu Sur’da hayatı söndü. Ve Devletin yaptığı anonslar ise orada nelerin yaşandığını, yapılan anonsların birer dezenformasyon olduğunu ve olayların maniple edildiğini hepimiz çok iyi biliyorduk” dedi.

Sokağa çıkma yasakları döneminde medyanın da gerçekleri çarpıttığını söyleyen Alp, bu kısa filmi çekerken bölgedeki gerçekliği gün yüzüne çıkarmayı amaçlandığını ifade etti.

“BÖLGEDEKİ VAHŞETİ YANSITMAYA ÇALIŞTIM”

Cabbar Alp filmin konusunu ise şöyle anlatıyor:

“Daha çok bir aile veya birçok ailenin Sur olayları sürecinde bir yerlere sıkışmışlığı üzerinden gelişiyor. Ve orada yaşanan bir acı olayı yansıtmaya çalıştık. Çektiğim kısa filmin saf bir mesajı yok. Bölgede yaşanan vahşeti, katliamı ve adına savaş dedikleri ancak hiçbir şekilde savaş olarak yorumlamadığımız o süreci yansıtmaya çalıştım. Çünkü bir kente asla savaş açılmaz. Oraya gitmeyen, görmeyen, bilmeyen ve ülkenin yarısı olan batı bölgesine basından, medyadan, ilanlardan, haberlerden ve her yerden temizlik yapıyoruz adı altında operasyonlar yapılıyordu. Ve bu operasyonlar huzur ve temizlik operasyonu adı altında yapılıyordu. Nasıl bir temizlik yaptıklarını yani nasıl bir kirlilik yaptıklarını Anons kısa filminde anlatmaya çalıştım.”

“FİLMİ ÇEKECEK MEKAN KALMAMIŞTI”

‘Anons’ kısa filmini bölgede çekmek isteyen Alp, “Yasaklarda yerle bir edilen Sur’dan eser kalmadığı”nı belirterek mekan olarak Tarlabaşı’nı seçmek zorunda kalmış. Alp, “Bu kısa filmi çekmem için olayların yaşandığı yerlere ve mekanlara gidip çekmem gerekiyordu. Ancak ne filmi çekecek bir yer ne de bir mekan kalmış. Her yeri yerle bir etmişler dümdüz bir alana çevirmişler. Sur’dan eser kalmamış diyebilirim. Yer ve mekan olarak birçok zorlukla karşılaştık ancak filmi bir şekilde çektik” ifadelerini kullanıyor.

“İnsanları evinden etmek, kentleri yerle bir etmek temizlik yapmak ve huzur getirmek değildir” diyen Alp, ‘temizlik’ adıl altında bölgedeki belleğin yok edildiğini vurguluyor.

“ATILAN BOMBALARIN İÇİNDE AİLELER YAŞIYORDU”

Alp sözlerini şöyle sürüyor:

“Onların temizlik dediği bölgede kirlilik oluyor, onların huzur dedikleri bölgede huzursuzluk oluyor, onların barış dediği aslında bölgeye savaş olarak yansımaktadır. Ve dönüp batı bölgesinde yaşayanlara yaşananları çarpıtarak temizlik ve huzur operasyonu şeklinde yansıtıyorlar. Ayrıca siz bize destek verin biz orada temizlik yapıp huzur götüreceğiz diyorlar. Keşke Bursa’dan, Balıkesir’den Trabzon’dan kalkıp Amed’e gelseler oraya getirilenin huzur olmadığını kendileri de görecekler. Sur’da yaşanan o hengamenin, kuşatmanın ve atılan bomların içinde aileler yaşıyordu. Ancak onların çığlıklarını kimse duymuyordu.”

“Biz sadece orada yaşanan acıların unutulmayacağını bu filmle belirtmek istedik. Film festivallerde de gösterime girecek. Ancak bir ödül veya para almak için değil. Sadece insanların orada yaşananları görmesini ve unutmamasını istiyoruz” diyen Yönetmen Cabbar Alp’in kısa filminin galası dün İstanbul’daki Yapım 13’de gerçekleşti.

İsmet SEFER/Sevim KAHRAMAN

İSTANBUL

 

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak