PİRHA- Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümü nedeniyle basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Hayatta kalmak için verilen mücadele, hayatı korumak için verilen mücadeleye dönüştüğünde katliamların, ölümlerin önüne geçilecektir. Depremler, yangınlar, cinayetler kaderimiz değil” denildi.
Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla 6 Şubat Depremi’nde hayatını kaybedenleri anmak isteyen kitle, Yüksel Caddesi’nde bir araya geldi. Yürüyüşe geçen kitle, Konur Sokak’ta polisin kurduğu barikatı aşarak Madenci Anıtı’na doğru yürüdü. Burada yapılan basın açıklamasını Beraberiz Derneği Yönetin Kurulu Başkanı Kübra Özyurt okudu.
“YAPTIKLARINI UNUTMADIK, UNUTMAYACAĞIZ”
6 Şubat 2023 tarihinden bu yana 2 yılı geçtiğini hatırlatan Kübra Özyurt, yaşananları hatırlamak ve hatırlatmanın tarihi bir sorumluluk olduğunu belirtti. Özyurt şunları söyledi:
“6 Şubat 4.17’de 11 ili kapsayan Maraş Merkezli bir deprem meydana geldi. Depremin şiddetli olduğu belliydi lakin deprem bölgesinin durumunun kimse farkında değildi. Sevdiklerimizin cansız bedenlerini enkazdan çıkarıp bir mezara koymak için dahi yardım etmeyenler çadır sattı, interneti yavaşlattı, gönderilen yardımları engelledi, yolları kapattı, acımıza güldü, yetmedi enkaza karışmış bedenleri moloz olarak çadır kentlerde insanların yaşadıkları yerlere döktü. Asbest ile havamızı zehirledi, tarım arazisini talana açtı, rezerv yasaları ile insanların zeytinliklerine göz koydu. Yaptıklarının hiçbirini unutmadık! Unutmayacağız! ”
“SORUMLULAR GEÇEN 2 YILDA HESAP VERMEDİ”
“2 yıl geçti ve hâlâ değişen bir şey yok hâlâ binlerce insan, yolu olmayan, elektriği kesilen bir göz odalı konteyner kentlerde yaşıyor” diyen Kübra Özyurt,şunları ekledi:
Kentlerde altyapı sorunları büyüyerek sürüyor.Temiz su, elektrik, doğalgaz geçen zamana karşı depremzedelere ulaştırılmıyor. Yazın ayrı kışın ayrı zor olduğu deprem bölgesinde eğitimden sağlığa tüm kamu hizmetleri yetersiz olup gerçek sorumlular yargılanmıyor. Şirketlere rant kapısı açılıyor. On binlerce insanın yaşamını yitirdiği milyonları etkileyen depremlerin ardından sorumlular geçen 2 yılda hesap vermedi hâlâ haklarında iddianame düzenlenmeyen müteahhitler var. Sorumlu kamu görevlilerinin yargılanması için izin verilmiyor, müteahhitlerin yargılandığı davalarda çok düşük cezalar veriliyor, tutuklanma talepleri reddediliyor. Sorumlular bulunup ifadeleri dahi alınmıyor ama onlar şirketlerini yönetmeye devam ediyor. Patronlar zenginleşsin diye ölmek istemiyoruz! Piyasacı sermaye düzeni 6 Şubat depreminden bu yana ihmallerle cezasızlık politikalarıyla denetimsizliklerle ölüm riskisi açmaya devam ediyor.”
“DEPREMLER, YANGINLAR, CİNAYETLER KADERİMİZ DEĞİL”
Bolu’da otel yangınında 78 kişinin yanarak hayatını kaybettiğini de hatırlatan Özyurt, “Bu sistem baştan aşağıya değişmelidir; ekonomi, hastane, okul, işyeri, otel… Bu çürümenin içinde bizlere ölüm reva görülmektedir. Tek amacı; kâr daha fazla kâr ve para olanlardan fazlasını beklemek mümkün değildir! Onlar için esas olan; insani değerler, uyulması gereken bir hukuk, alınması gereken önlemler yoktur! Bizi, ancak yeni ölümleri beklemeden mücadele etmek kurtarır. Hayatta kalmak için verilen mücadele, hayatı korumak için verilen mücadeleye dönüştüğünde katliamların, ölümlerin önüne geçilecektir. Depremler, yangınlar, cinayetler kaderimiz değil” dedi.
“SARAYLARA PATRONLARA DEĞİL DEPREM BÖLGESİNE BÜTÇE SAĞLANMALIDIR!”
Kübra Özyurt, taleplerini şöyle sıraladı:
“Ücretsiz yerinde nitelikli demografik yapımıza uygun, depreme dayanıklı, ekolojik barınma, deprem bölgesi için alınacak her karara, atılacak her adıma burada yaşayanlar olarak dahil olmak ve denetleyebilmek, karar mekanizmaları bilim ve meslek odalarının demokratik kitle örgütlerine, sosyalistlere açık olmalıdır, olmayan mekanizmalar kurulmalıdır.
Deprem suçu işlemiş her kademedeki görevliler halka açık olarak yargılanmalıdır.
İstimlaklar kamulaştırılmalı ve rezerv uygulamaları durdurulmalıdır. Konteyner kentlerde yaşayanlara yönelik ihtiyaçlar karşılanmalı, insanların sağlıklı durumlarda yaşayabilmesi olanaklı olana dek her şey ücretsiz olmalıdır.
Ulaşım, sağlık, barınma elektrik, su ücretsiz olmalıdır.
Sağlık, eğitim, ulaşım, yol altyapı, üst yapı problemleri hızlıca giderilmelidir.
Güvenli bir kent yaşamı sağlanmalıdır.
Saraylara patronlara değil deprem bölgesine bütçe sağlanmalıdır! ”
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.