Alevi Haber Ajansi

Ankara Dersimliler Derneği’nin ilk kadın başkanı Camkıran, yapacakları faaliyetleri anlattı -VİDEO

PİRHA- Ankara Dersimliler Derneği’nin ilk kadın başkanı Çiğdem Camkıran, başkan seçilme sürecini ve önümüzdeki dönemde yapacakları faaliyetleri anlattı. Camkıran, “Ülkemizde insanları sivil toplum örgütlerinden, derneklerden koparan bir süreç yaşandı. Bir arada olmak ve dayanışmak çok kıymetli. Bu bakış açısıyla derneğimizi güçlendirmeyi hedefliyoruz. Atölye çalışmaları da başlatacağız. Zazaca, tiyatro eğitimi ve müzik atölyesi de kuracağız” dedi.

Ankara Dersimliler Derneği’nin ilk kadın başkanı Çiğdem Camkıran, başkan seçilme sürecini ve önümüzdeki dönemde yapacakları faaliyetleri anlattı.

Peyzaj mimarı olarak belediyede çalışan Camkıran, şimdiye kadar birçok sivil toplum kuruluşunda görevler aldığını, birlikteliğin ve dayanışmanın önemli olduğunu vurguladı. Dernek faaliyetleri kapsamında gençlere, kadınlara ve çocuklara yönelik atölyeler kuracaklarını da açıklayan Camkıran, ilerleyen süreçte Dersim’de yaşayan yurttaşlarla dayanışmak için de kampanyalar başlatacaklarını söyledi.

“İLK KADIN BAŞKAN OLMAK İSTEDİM”

26 yıl önce kurulan Ankara Dersimliler Derneği’nin ilk kadın başkanı olmak istemenin kendisini başkanlık için motive ettiğini ve aday olmaya karar verdiğini dile getiren Camkıran; “Dersimliler Derneği açısından geç kalınmış bir kadın başkan adaylığı süreci oldu. İlk kadın başkan olmak istedim. Bu kararım, derneğimiz ve dernek çevremizde çok olumlu karşılandı. Üniversiteyi bitirip tekrar Ankara’ya geldiğimden bu yana birçok kurumda görev aldım. Öncelikle kendi meslek örgütümde teknik personel olarak çalıştım. Daha sonra yönetimde genel sekreterlik yaptım. 2015 yılında da dernekle tanıştım ve yönetimine girdim. Derneğe gelip gitmeye başladıktan sonra da hep yönetimde oldum ve elimden geldiği kadar katkı sunmaya çalıştım” ifadelerini kullandı.

“HEMŞERİLERİM ARACILIĞIYLA DERNEKLE TANIŞTIM”

Derneğe gelip gitmeye başladıktan sonra zamanla kadınların yönetimde çok az görev aldığını fark ettiğini söyleyen Camkıran sözlerine şu şekilde devam etti:

“Ege Üniversitesi’nde Peyzaj Mimarlığı bölümünden mezunum. Doğma büyüme Ankaralıyım. Ailem Dersimli. İlk defa 2001 yılında Dersim’e gittim. O süreçten sonra da her yaz gitmeye çalışıyorum. Dersimliler Derneği ile üniversiteden döndükten sonra, peyzaj mimarı olarak çalışırken hemşerilerim aracılığıyla tanıştım. Derneğe gelip gitmeye başladıktan sonra zamanla kadınların yönetimde çok az görev aldığını fark ettim. Şu anda 11 kişilik bir yönetim kurulumuz var. 7 erkek ve 4 kadından oluşuyor. Yönetim kurulundaki kadın sayımızı artırmaya çalıştık ama maalesef başarılı olamadık. Önümüzde ki dönemde umarım başarırız.”

“DERNEKLER VE SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ YALNIZLAŞTI”

Ankara’daki Dersimli nüfusunun kalabalık olduğunu da belirten Camkıran, bu kalabalığın derneğe yansımadığını dile getirdi. Başkan seçildikten sonraki süreçte yaptıkları faaliyetleri anlatan Camkıran şunları aktardı:

“Ülkemizde insanları sivil toplum örgütlerinden, derneklerden koparan bir süreç yaşandı. Pandemi ile birlikte bu kopuş daha da arttı. Dernekler ve sivil toplum örgütleri yalnızlaştı. İnsanların bu kopuşunu ortadan kaldırmamız gerekiyor. İnsan sosyal bir varlıktır ve bu ilişkilerden beslenir. Sosyal ilişkilere ihtiyacımız var. Bir arada olmak ve dayanışmak çok kıymetli. Bu bakış açısıyla derneğimizi güçlendirmeyi hedefliyoruz. Pandemiden biz de tüm alanlar gibi etkilendik. Faaliyetlerimiz kısıtlanmıştı ancak normalleşmeye geçildikten sonra etkinliklerimize kaldığımız yerden devam ettik. Gençlik ve kadın komisyonlarımızı kurduk. Yöresel yemek etkinliği yaptık, gençlerle kahvaltıda buluşma etkinliği yaptık. Maddi ve manevi koşullarımız uygun olduğu sürece etkinliklerimizi yapmaya devam edeceğiz.”

“12 ŞUBAT’TA HIZIR CEMİ YAPACAĞIZ”

Önümüzdeki süreçte yapacakları faaliyetlere de değinen Camkıran şunları kaydetti:

“Bir kadın olarak, bir peyzaj mimarı olarak, bir Dersimli olarak, bir genç olarak her alanda yapmak istediğimiz faaliyetlerimiz var. En başta üye örgütlülüğümüzü arttırmaya ve kurumsal ilişkilerimizi geliştirmeye çalışacağız. Burası kültür ve dayanışma derneği olduğu için kültür başlığı altında inancı da barındırıyor. Hızır ayı içerisindeyiz. 12 Şubat’ta Vartolular Derneği ve Demokratik Alevi Dernekleri Ankara şubesi ile birlikte Batıkent’teki Serçeşme Cemevi’nde saat 18:00’de Hızır Cemi yapacağız. Tüm canları cemimize davet ediyoruz.”

“DERSİM’DE YAŞAYAN YURTTAŞLARLA DAYANIŞMAK İÇİN KAMPANYALAR YAPACAĞIZ”

Dersim’in yıllardır talana, yıkıma maruz bırakılmış bir kent olduğunu, doğasının ve kültürel yapısının da tahrip edilmiş olduğunu vurgulayan Camkıran son olarak; “Dersim’in peyzaj mimarisinin yapılması gerekiyor. Tahrip edilenlerin, yıkılanların onarımının yapılması gerekir. Bunların onarımına ilişkin projelerde olmaya ve katkı vermeye çalışıyorum. Dersim’de yaşayan yurttaşlarla dayanışmak için çeşitli etkinlikler yapacağız. Geçtiğimiz yıllarda gençlik komisyonumuzun okullara kitap ve kırtasiye desteği sağlama kampanyası vardı. Biz de ilk etapta eğitimden başlamak istiyoruz. Eğitim bizim için çok önemli. O yüzden ilk olarak okullarla dayanışmak istiyoruz. Ayrıca derneğimizde atölye çalışmaları başlatacağız. Gençlere, kadınlara ve çocuklara açık olacak. Şu anda 3 atölyemizi belirledik. Zazaca, tiyatro eğitimi ve müzik atölyesi kuracağız. Zamanla bunları çeşitlendirip çoğaltacağız” dedi.

Eren GÜVEN-Melis CİDDİOĞLU/ANKARA

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak