PİRHA- PSAKD Alanya Şube Başkanı Meral Altun, gençlerin Alevi inancını sahiplenmede eksik kaldığını kaydetti. Alanya’daki yerli Alevi köylerinin de asimilasyon politikaları ile yüz yüze kaldığına işaret eden Altun, yeni inşa edilen cemevleri ile bu eksiklikleri gidermeye yönelik çaba içinde olacaklarını ifade etti.
1997 yılında kurulan ve 26 yıldır hizmet yürüten Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Alanya Şubesi hali hazırda 3’ü kadın 4’ü erkek toplam 7 kişilik yönetimi ile bölgede Alevi toplumuna hizmet ediyor.
Pandeminin toplumsal ilişkileri zayıflatan kavuruculuğundan kendilerinin de etkilendiğini belirten PSAKD Alanya Şube Başkanı Meral Altun, bu süreçte yeni bir cemevinin inşası için girişimlerde bulunduklarını ve bu girişimleri ile yeni bir cemevi inşasına başladıklarını dile getirdi.
Altun, PSAKD Alanya Şubesi’nin faaliyetlerine ve projelerine ilişkin PİRHA‘ya konuştu.
“20 BİNE YAKIN ALEVİ YAŞIYOR”
Alanya’nın nüfusu ve Alevilerin nüfusa olan oranı ne kadar?
Alanya 300.000 nüfuslu bir yer. Alanya’da yerlisi köylü Alevi yok olanlar 150 -200 yıl önce asimile olmuşlar. Alanya’da 100 metre² sahil şeridi var her tarafta yerleşim bölgesi. Aleviler burada ya turizm çalışanı ya memur ya da gurbetçiler. Yerleşik olarak yaz kış kalan 15- 20 bin Alevi vardır. Yazlıkçılar ve kışın gelip kalanlar var şu an onların sayısını tespit edemiyoruz.
Turizm bölgesi olduğu için göç alıyor güç veriyor. Sabit olan arkadaşlarımızda zaten görüşüyoruz, bilgimiz dahilinde etkinliklerimize geliyorlar.
“KÜLTÜREL FAALİYETLERLE DERNEĞİN İHTİYAÇLARINI KARŞILIYORUZ”
Peki, ne kadar üyeniz var?
230 üyemiz var. Bize üye olup çok faaliyeti olmayan, üye olmayıp da çok aktif olan arkadaşlarımızda var. Derneğimiz aslında pandemi öncesine kadar çok faaldi biraz durulduk. Yılda iki kez konser yapıyoruz. Kendi bünyemizde halk müziği koromuz var genellikle derneğimizin masraflarını da o konserlerle karşılıyoruz. Konserimiz sadece halk müziği konseri değil . Her yapmış olduğumuz konserin bir konusu var. Bu sene Nazım Hikmet Memleket adı başlığında bir konserimiz olacak, geçen yıl konserimizin adı umuttu. Şeyh Bedrettin, Ruhi Su, İnsani Kamil gibi konulu konserlerimiz, ayrıca geleneksel olarak yaptığımız aşure günlerimiz oluyor.
Bunun dışında yıl boyunca değil ama gösteriye hazır semah grubumuz sonbahar ve ilkbaharda 1 veya 2 defa bir araya gelerek çalışma yapıyor. Devamlı bağlama kursumuz var. Bazı dönemlerde gitar kursu açtığımız da oluyor.
“YENİ BİR CEMEVİ İNŞA EDİLİYOR”
Alanya’da cemeviniz var mı?
Evet var. Şu an inşaat halinde bunla ilgili yapmış olduğumuz çalışmalar sonucunda yerini tespit ettik. Bunun üzerinde yasal süreç başladı ve evrakları tamamlamadı. 2 Temmuz 2020’de belediye meclisinden oybirliğiyle geçti buda bizim için anlamlıydı. Ağustos Eylül aylarında ihale süreçleri ardından yeri 10 yıllığına kiraladık. Sonradan da geçen yıl Şubat ayında hafriyat başladı, şu an kaba inşaatta.
Alanya merkeze 6- 7 km uzaklıkta ulaşımı olan bir yer. 5-6 aya kadar bitmesini hedefliyoruz bunu belediyenin katkılarıyla yaptırıyoruz. Bittikten sonra hep beraber cemevinin eksikliklerini gidereceğiz.
Cemevimiz 1 dönüm arazi üzerine 350 metre² inşaat alanı olan iki kat arttı teras katı var. Kullanım alanı olarak terasla birlikte toplam 1000 metre² geçiyor.
Alt katta bir yönetim ve sekretarya odası, mutfakla birlikte çok amaçlı bir salon, toplantı yapılacak ayrıca ortak bir alan ve asansörü var. 1. Katta 110 metre² cem odası bir tane ceme hazırlık odamız ve 2 tane dersliğimiz var bu katta da 2 şer tane tuvaletler var. Terasımızda da bir küçük odamız geniş bir alan ayrıca giriş katın bir altında bir morgumuz var.
Cemevimiz devlet hastanesine 2-3 km mesafede. Burası Karakoçalı mahallesi olarak geçiyor. Oba’ nın üste tarafında bulunan bir yer. Burası önceden köy imiş şu anda mahalle olmuş.
“GENÇLER İNANCINA SAHİP ÇIKMAKTA EKSİK”
Semah grubunuz var mı?
Semah grubumuz var, şu an 5.6 kişiyiz değişiyor. Bazen gençler katılıyor turizm zamanı olunca iş bulup çalışıyorlar, her zaman izin alıp gelemiyorlar. Örneğin her yıl Sivas anmasına buradan otobüsün kaldırıyoruz. Baktığın zaman otobüsün içerisinde hiç genç yok. Çünkü genelde turizmde çalışıyorlar . Derneğimize genç bulamıyoruz çünkü gençler turizm de çalışıyor yada şehir dışında okuyorlar. Buraya gelen üniversite öğrencileri var ama oralarda irtibat kuramıyoruz. Kurduklarımızda gelmiyorlar. Gençlik biraz değişti mi diyeyim köklerine ve kültürlerle sahip çıkmıyorlar.
“YERLİ ALEVİ KÖYLERİ ASİMİLE OLMUŞ DURUMDA”
Burada bulunan Kızılca köyünden bahsedeyim. Bir kısmı Alevi Bektaşi ama asimile olmuşlar, hatta tarikatlara girmişler. Kaygusuz Abdal da buralı, 150 200 önce asimile olmuşlar.
Derneğin ilk yıllarında Alanya’nın köylerinden gelen yaşlılar uğruyorlardı kendilerini biliyorlardı, biz Aleviyiz diyorlardı. Derneğe gelip gidenler oldu ama onlar öldükten sonra gençler çokta sahip çıkmıyorlar.
“KADIN KOMİSYONU KURMAK İSTİYORUZ”
Derneğinizde gençlik ve kadın komisyonunuz var mı?
Gençlik komisyonumuz yok. Gençler üniversiteler açıldığı zamanlar yer anlamında kayıt işlemlerinde ev tutacak eşya ayarlama ev bulma yurt bulmak için çok uğrayan oluyor elimizden geleni yapıyoruz ama onlar yerleştikten sonra arayan soran olmuyor.
Kadınlarımız var ama kadın komisyon adında bir örgütlenmemiz yok. Genel merkez daha yeni yeni yayınladı kadın komisyonu kurulması ile ilgili onu da inşallah kuracağız.
Kadınlarımız daha önceki yıllarda vardı hatta kadınlar burada 2 haftada bir toplanırlardı. aşure zamanında aşure pişirimi ve dağıtımını kadınlarımız yapardı.. Kadınlarımız yine var ve çağırdığımızda yine gelirler. Yalnız komisyon adı altında bir resmiyeti yok.
“KADINLAR DAYANIŞMA İÇERİSİNDE”
Alanya’da İstanbul Sözleşmesi, 8 Mart gerekse de 24 Kasım’da ilgili ne tür etkinlikler yapıyorsunuz?
Alanya’da biz demokratik kitle örgütleri ile özellikle Eğitim Sen ve SES ile iş birliği içindeyiz. Gerek kadın hakları günü olsun gerek 8 Mart Dünya emekçi kadınlar günü olsun bunlarla beraber çalışıyoruz zaten yönetimde kadınız. Alanya küçük bir yer hep beraberiz onlar bizi destekler biz de onları destekliyoruz.
Cebrail ARSLAN/ALANYA
Yoruma kapalı.