Alevi Haber Ajansi

Almanya’da Dersim Tertelesi Konferansı düzenlenecek

PİRHA-Türkiye/Almanya İnsan Hakları Derneği, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu ve Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu ortaklığında 4 Mayıs’ta Almanya’nın Köln kentinde ‘Soykırımları Unutmamak ve Yüzleşmek Tanınmayan Soykırım: Dersim Tertelesi 1937-38’  konulu konferans düzenlenecek. 

Dersim Katliamı’nın kararının verildiği ve on binlerce Dersimlinin yaşamını yitirip, kalanların da sürgün edildiği 4 Mayıs 1937’nin üzerinden 87 yıl geçti.

TÜDAY (Türkiye/Almanya İnsan Hakları Derneği), AABF (Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu) ve FDG ( Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu) ortaklığında 4 Mayıs’ta Almanya’nın Köln kentinde ‘Soykırımları Unutmamak ve Yüzleşmek Tanınmayan Soykırım: Dersim Tertelesi 1937-38’ konusunda Konferans düzenlenecek.

“AMACIMIZ SOYKIRIM POLİTİKALARINI ALMANYA KAMUOYUYLA PAYLAŞMAK”

Konferansa ilişkin yapılan yazılı açıklamada şunlar ifade edildi:

“Amacımız 4 Mayıs Dersim Tertelesi/Soykırımının 87. yıl dönümü vesilesiyle, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde uygulanan soykırım politikalarının (Süryani, Ezidi, Ermeni, Rum, Musevi, Kürt, Alevi, Çerkes ve Dersim soykırımları) nedenleri ve sonuçları hakkında konuşmak ve bunu Almanya kamuoyuyla paylaşmaktır. Hakkında çok az şey bilinen Dersim Tertelesine odaklanarak Cumhuriyet döneminin tekçi, Türkçü ve İslamcı politikalarını irdeleyerek Türkiye’de devlet şiddeti, etnik ve dinsel temizlik uygulamaları üzerine daha fazla çalışma yapılmasına katkı sunmaktır. Ayrıca soykırıma uğramış toplumların yaşadığı travma ve bunun kuşaklar arası aktarımı ve travmayla baş etme yöntemleri üzerine toplumsal bilincin oluşturulmasının önemini hatırlatmayı amaçlamaktadır.

Tanınmayan/bilinmeyen soykırım olarak Dersim Tertelesinin uluslararası hukuk ve soykırım çalışmaları perspektifiyle değerlendirilmesi ve uluslararası deneyimler ışığında yüzleşme olanakları üzerine görüş oluşturmak. Konferans bir yönüyle de Alman toplumu ve düşün dünyasının birlikte yaşadığı göçmen topluluklarının tarihsel ve toplumsal travmalarını öğrenmesine, empati duygusunun gelişmesine zemin ve olanak sunacaktır. Irkçılık ve dinciliğin kaynaklık ettiği soykırımcı politikalar hakkında Almanya’da yaşayan bütün ülkelerden göçmen topluluklarının aydınlanması demokratik ve insan haklarına dayalı eşitlikçi ve özgürlükçü bir yaşamın temelidir.

Irkçılık ve dinciliğin kaynaklık ettiği politikaların günümüzde Almanya’daki göçmen toplumunu nasıl doğrudan etkilemekte olduğunun anlaşılmasına da önemli bir katkı sunacaktır. Ayrıca; göçmenlik sadece fiziksel bir yer değiştirme durumu değildir. Onlar tarihlerini, kültürlerini, inançlarının yanı sıra travmalarını da taşırlar ve yerleştikleri ülkelerde bunu içe dönük ve çoğunlukla kapalı yasamaktadırlar Göçmen toplumunu değişik yönleriyle iyi tanımanın entegrasyon politikalarında pozitif etkisinin olacağı kanaatindeyiz.”

KONUŞMALAR VE MÜZİK 

Konferans programı şu şekilde:

-Ulus inşası ve şiddet: Osmanlı İmparatorluğu’nun sonunda Anadolu’nun Türkleştirilmesi (Prof. Dr. Hans Lukas Kieser)
-Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş ideolojisi ve Dersim Tertelesi (Araştırmacı-Yazar Kazım Gündoğan)
-Uluslararası hukuk ve soykırım çalışmalarında Dersim Tertelesi (Dr. Hüseyin Çelik)
-Soykırım; travma, yüzleşme ve iyileşme süreçleri (Prof. Dr. Jan Ilhan Kızılhan)

-Soykırım Yasamış Halkların Ezgileri (Beser Sahin, DjancateJanet & Aykut, Asli Zelal)

(HABER MERKEZİ)

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak