PİRHA-Türkiye/Almanya İnsan Hakları Derneği, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu ve Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu ortaklığında Almanya’nın Köln kentinde ‘Soykırımları Unutmamak ve Yüzleşmek Tanınmayan Soykırım: Dersim Tertelesi 1937-38’ konulu konferans düzenlendi.
TÜDAY (Türkiye/Almanya İnsan Hakları Derneği), AABF (Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu) ve FDG ( Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu) ortaklığında 4 Mayıs’ta Almanya’nın Köln kentinde ‘Soykırımları Unutmamak ve Yüzleşmek Tanınmayan Soykırım: Dersim Tertelesi 1937-38’ Konferansı düzenlendi.
Aslı Zelal’in piyano çalıp söylemesiyle başlayan konferansta Terteleyi yaşayan tanıkların belgesel gösterimine de yer verildi. ‘Ulus inşası ve şiddet: Osmanlı İmparatorluğu’nun sonunda Anadolu’nun Türkleştirilmesi’ konusunda Prof. Dr. Hans Lukas Kieser, ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş ideolojisi ve Dersim Tertelesi’ konusunda Araştırmacı-Yazar Kazım Gündoğan, ‘Uluslararası hukuk ve soykırım çalışmalarında Dersim Tertelesi’ konusunda Dr. Hüseyin Çelik, ‘Soykırım; travma, yüzleşme ve iyileşme süreçleri’ konusunda ise Prof. Dr. Jan Ilhan Kızılhan birer sunum yaptılar.
“TERTELE KAVRAMI ULUSLARARASI LİTERATÜRDE YERİNİ ALMIŞ BİR KAVRAM”
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş ideolojisi ve Dersim Tertelesi konusunda sunum yapan Araştırmacı-Yazar Kazım Gündoğan, şunları söyledi:
“Dersimlilerin en yaygın dili olan Kırmancki, Zazaca dilinde Tertele, soykırımı tanımlamaktadır. Dersim’de büyük önlenemez, ağır sonuçlar yaratan büyük deprem gibi doğa felaketlerine zelzele; toplumsal-siyasal felaketlere de tertele denir. O yüzden Dersimliler 4 Mayıs gününü Bakanlar Kurulu kararına dayanarak kara gün olarak tanımladılar. O zamandan beri de hem yerelde hem uluslararası konumda tertele kavramı yerli yerine oturmaya başladı. Tertele kavramı artık uluslararası literatürde yerini almış bir kavram.”
Konferans, Soykırım Yasamış Halkların Ezgileri’nin sanatçılar Beser Sahin, Djancate Janet & Aykut, Asli Zelal tarafından seslendirilmesinin ardından son buldu.
PİRHA/ALMANYA
Yoruma kapalı.