PİRHA-Elbistan bölgesinin önemli isimlerinden biri olan, Reya Hag coğrafyasının bilinen şair-eğitimci Ali Haki Edna’nın (Ali Doğan) mezarı ziyaret edildi.
1889’da Elbistan’ın Kürt-Alevi Alxas aşiretine bağlı Biragani (Yapılıpınar) köyünde doğan, ömrünün büyük bir kısmını eğitmenlikle geçiren, yüzlerce şiire sahiplik eden Ali Haki Edna, 1961 yılında Hakk’a yürüdü.
Mezarına Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı (AK-EL) yönetim kurulu üyesi Bülent Özbek, Yaşamı Yeniden İnşa Hareketi üyesi Ahmet Güden, Can TV Programcısı Elif Tabak ve sevenleri ziyaret etti.
“BU TOPRAKLARIN YETİŞTİRDİĞİ EN BÜYÜK DEĞERLERDEN BİRİSİ”
Edna’nın mezarı başında konuşan AK-EL yönetim Kurulu üyesi Bülent Özbek, “Bizler Ali Haki’nin huzurundayız. Bu her ne kadar hüzünlü bir ortam olsa da benim için huzur verici. Kendisinin huzurunda olmak bana bunları hissettiriyor. Bu toprakların yetiştirdiği en büyük değerlerden birisi. Bizler onun yolunda onun öğretisi ve hedefinde ilerleyip onu gelecek kuşaklara da hak ettiği gibi onun değerlerini ve öğütlerini ilerletebiliriz. Kendisinin huzurunda saygıyla eğiliyorum” dedi.
“KÖKLERİMİZE SAHİP ÇIKARSAK UNUTULMAMIŞ OLUR”
Yaşamı Yeniden İnşa Hareketi Üyesi Ahmet Güden, Ali Edna’nın toplumdaki önemine değindi. Güden, onun mirasını geleceğe taşımanın öneminden bahsederek şunları söyledi:
“Biz onu unutursak bilin ki her şeyi unutmuşuz. Biz ancak ve ancak köklerimize sahip çıkarsak unutulmamış olur. Bir ağacın kökü kurursa ağaç da kurur. Bunlar bizim değerimiz, bunlar bizim kültürümüz, bizim imanımız. Biz bunların üstünde durursak bizden sonraki çocuklara bu mirası devrettiğimizde Reya Haq coğrafyasında bunları korumuş oluruz.”
Güden, “Ricamız şudur ki elinizden geldiği kadar, imkanları olanlar atalarına ve değerlerine sahip çıksınlar. Biz şimdi Ali Haki’nin mezarı başındayız. Buradan bütün herkese diyoruz ki: Gelin birbirimize sahip çıkalım” çağrısında bulundu.
Ali Haki Edna’nın mezarı başına güller bırakılarak kendi yazdığı şiirinin müziği dinletildi.
ALİ HAKİ EDNA KİMDİR?
1889 yılında Maraş’ın Elbistan ilçesinin Biragani (Yapılıpınar) köyünde dünyaya gelmiştir. Yaşamının uzun bir dönemini bölge çocuklarına eğitim vererek geçirmiştir. Bölgede Ali Hoca (Ali Qamıke) diye tanınan ozanımızın Arap ve Latin alfabesine oldukça hakim olduğu bilinmektedir. Bunun yanı sıra bölgede ki zengin mi zengin dost muhabbetlerinde her daim baş köşede yerini almıştır. Gönlündeki hakikat aşkı ile onlarca şiir yazmış, bunların bir kısmı günümüze ulaşmıştır. Ali Haki şiirlerinde Figani, Hicrani, Harhari, Visali ve Haki gibi farklı mahlaslar da kullanmıştır. Ölmeden evvel oğluna; “Doğruluktan ayrılma. Ele, bele, dile, sahip ol. Komşu hakkını Tanrı hakkı bil. Gücün olursa açı doyur, çıplağı giydir. Yalana dilini alıştırma” der. 1961 yılında kendi köyünde Hakk’a yürüdü.
Elinden muhabbet dolusun içen
Ayılmaz difarı görür mest olur
Rızayı gönlünce varından geçen
Gerçeklerin meclisinden hest olur
PİRHA/MARAŞ
Yoruma kapalı.