Alevi Haber Ajansi

Alhan Tanrıverdi: Tır çocuk atölyesi yapılacak, tüm deprem bölgesini gezeceğiz

PİRHA- Depremin ardından bölgeye giden KESK üyeleri, depremzede çocukların yaşadığı travmayı oyunlarla aşmaya ve sosyal alan ihtiyacını karşılamaya çalışıyorlar. Yaptıkları çalışmaları anlatan Eğitim-Sen üyesi Alhan Tanrıverdi, “Kurduğumuz atölyede sanat, drama, çocuk oyunları, resim gibi dersler veriyoruz. Aynı zamanda bir futbol sahası kurduk. Atölyemizi büyütmeyi düşünüyoruz. Deprem gündemden düştüğünde yardımlar kesilir diye endişe duyuyoruz” dedi.

Maraş merkezli yıkıcı depremin ardından bölgeye giden Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK), deprem bölgesinde kurduğu çadırlarla çalışmalarına devam ediyor.

Depremin etkilediği tüm illerde halkla ve sivil toplum örgütleriyle birlikte oluşturulan koordinasyon merkezlerinde başta yemek, barınma, hijyen gibi ihtiyaçları karşılamak için çalışan KESK üyeleri, diğer yandan da tüm koordinasyon merkezlerinde çocuk odaklı çalışmalarını sürdürüyor.

Bu kapsamda Adıyaman’da çocuklara oyun alanı kuran KESK üyeleri, depremzedelerin bulunduğu alanda oluşturulan masaların etrafında bir araya gelen çocuklar ile her gün farklı etkinlikler organize ediliyor.

KESK’e bağlı Eğitim-Sen Adıyaman Şubesi üyesi Alhan Tanrıverdi, çocuklara yönelik yaptıkları çalışmaları aktardı.

“ÇEŞİTLİ SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNİN DE DESTEĞİYLE BURADA ATÖLYELER KURDUK”

Adıyaman’da yaşanan depremde yakınlarını ve evini kaybeden Tanrıverdi, “Çeşitli sivil toplum örgütlerinin de desteğiyle burada atölyeler kurduk. Bu atölyeleri gönüllü olarak sivil toplum örgütleri dönüşümlü şekilde yönetiyor. Diyarbakır Çocuk Hakları Odaklı Kriz Yönetim Ağı’ndan gönüllüler geldi. Şimdi de Mordem Sanat Merkezi geldi. Şu an Mordem grubu burada. Atölyenin işlerini yürütüyor. Daha sonra Çocuk İnisiyatifi Grubu gelecek. Ben Adıyaman’da olduğum için bu grupların hepsinin çalışmasında yer alıyorum. Buraları bildiğim için ben yol gösteriyorum, köyleri gezdiriyorum” dedi.

“TAM DONANIMLI BİR ÇOCUK ATÖLYESİ YAPILACAK VE TÜM DEPREM BÖLGESİNİ GEZECEĞİZ”

Depremin ardından KESK’in çadırının bir bölümüne orta ölçekli bir atölye kurduklarını belirten Tanrıverdi, “Bu çadırımız Adıyaman merkezde. Bu atölyelerimizi köylere de taşımak istiyoruz. Ben resim bölümü grafik fotoğraf öğretmeniyim. Eğitim-Sen üyesiyim. Aynı zamanda saha çalışmaları yapıyoruz. Çocuk İnisiyatifi grubundan arkadaşlar bir sponsor aracılığıyla büyük bir tır ayarladılar. Bu tırı gezen atölye haline getirecekler. Tasarımı devam ediyor. Tam donanımlı bir çocuk atölyesi yapılacak ve tüm deprem bölgesini gezeceğiz. Bu tırın yapım aşaması 1-2 ayı bulacak. Tahminen Nisan ayında gezmeye başlayacağız” bilgisini verdi.

“ÇOCUKLARLA BİRLİKTE ELİMİZDEKİ BOYALARLA BEZLERE RESİM YAPIYORUZ”

Tanrıverdi kurdukları atölyede sanat, drama, çocuk oyunları, resim gibi dersler verdiklerini söyleyerek, şöyle devam etti:

“Aynı zamanda bir futbol sahası kurduk. Bu işin bir de psikolojik, pedagojik yanı var. Bununla ilgili de bu alanda uzman arkadaşlar var. Depremzede çocuklara destek veriyorlar. Bizim alanımız sanat olduğu için biz bu alanda faaliyet yürütüyoruz. İlk günden itibaren çeşitli malzemelerden boyalar yaptık. Elimizde olan bezleri iki ağacın arasına gererek tuval gibi yaptık. Çocuklarla bu bezlerin üzerine resimler yapıyoruz. Sadece burada kurduğumuz atölyede çalışmalar yapmıyoruz aynı zamanda imkanlarımız doğrultusunda gezip tüm köylerdeki çocuklara ulaşmaya çalışıyoruz. Mordem ekibindeki arkadaşlar bugün Yaylakonak Belediyesi’ne kukla yapmaya gidecekler. Yaylakonak ölü sayısının en yüksek olduğu beldelerden birisi.

“ATÖLYELERİMİZİ GENİŞLETİP İHTİYAÇ DUYULAN BÖLGELERE KURMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Şu anda ihtiyaçlarımızın büyük kısmını karşılamış durumdayız. Atölyemiz orta ölçekli ama bu atölyeyi büyütmeyi düşünüyoruz ve ihtiyaçlarımız devamlı olacak. Şu anda depremin yarattığı etki henüz geçmedi. Bir ay sonra bazı şeyler yerine oturmuş olacak. Örneğin şu anda Adıyaman merkezde çok az insan var. Çocuk sayısı çok az. Herkes başka illere gitti ya da köylere göç etti. Bu sirkülasyon tam anlamıyla oturduğu zaman yeni atölyeler kuracağız. Bu atölyeleri kuracağımız yerleri ihtiyaca göre belirleyeceğiz. Adıyaman merkez çok fazla hasar almış durumda. Ayağa kalkması çok uzun sürecek. Dolayısıyla bizler nüfusa göre, yerleşime göre, çocukların ihtiyaçlarına göre 20 gün sonra tekrardan bakacağız ve ona göre atölyelerimizi genişletip ihtiyaç duyulan bölgelere kurmaya devam edeceğiz. Çadır kentlerde oluşturulacak. Henüz bunlar da yapılmış değil. Herkes dağınık bir şekilde bulabildiği yerde kalıyor. Bu çadır kentlerde bir 20 gün sonra oluşturulmuş olur. Oralara da atölyelerimizi kuracağız.

“DEPREM GÜNDEMDEN DÜŞTÜĞÜNDE YARDIMLAR KESİLİR DİYE ENDİŞE DUYUYORUZ”

Kitap, defter, boya gibi her türlü kırtasiye malzemesine ihtiyacımız var. Yardımlar geldi ancak bunun sürekliliğinin sağlanması gerekiyor. Bazı yayınevlerinden destek de aldık. Bunların sürdürülebilir olması gerekiyor. Bir ay sonra iki ay sonra deprem gündemden düştüğünde yardımlar kesilir diye endişe duyuyoruz. Buradaki insanların sürekli yaşamlarını devam ettirecekleri malzemelere ihtiyaçları var. Bizim de çocuklar için her türlü kırtasiye malzemesine, kitaba, deftere vs. ihtiyacımız olacak. Çağrımız şudur ki; Yardım edecek kişiler lütfen bunun sürekliliğini sağlasınlar. Burada yaşayanlar bir iki ay sonra unutulmasın.”

“ADIYAMAN’IN YÜZDE 90’NI YIKILMIŞ DURUMDA; ÇOCUKLAR EĞİTİMDEN GERİ KALMAMALI”

Deprem bölgesindeki çocukların eğitimlerinin aksatılmaması gerektiğine işaret eden Alhan Tanrıverdi, “Gereken neyse yapılmalı. Ben mimar mühendis değilim ama Adıyaman’a baktığım zaman şehrin % 90’ı yıkılmış ve yıkılacak durumda. Kentin yeniden inşa edilmesi yılları bulacaktır. Burada kalanlar için okullar açılmalı. Ancak gözlediğim kadarıyla okullar açılsa da çocuklar gelir mi, gelebilir mi bilemiyorum. Biz şimdilik elimizden geldiği kadar tüm çocuklara burada ulaşmaya, onların gelişimlerine katkı sağlamaya çalışıyoruz, çalışacağız. Ama bizim de imkanlarımız kısıtlı. Her yere, herkese ulaşmamız mümkün değil. Buradaki çocukların eğitimini devlet yetkililerinin bir an önce düşünüp planlaması gerekiyor. Hiç kimse eğitimden geri kalmamalı. Çocukların psikolojik olarak sağlıklı olabilmelerinin ve bundan sonraki yaşamlarına devam edebilmelerinin imkanları sağlanmalı. Olay henüz sıcak. Asıl travmalar bir iki ay sonra görülmeye başlanacak” ifadelerini kullandı.

Melis CİDDİOĞLU/PİRHA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak