PİRHA- PSAKD’nin 4. Gençlik ve Eğitim kampında, “Geçmişten günümüze Alevilik inancı ve Alevi hareketi” başlıklı sunum gerçekleşti.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin (PSAKD) düzenlediği gençlik ve eğitim kampı ikinci gününde devam ediyor. Altınoluk’taki kampa farklı illerden çok sayıda genç ve PSAKD yöneticisi katıldı.
PSAKD yöneticisi Ali Haydar Arıkuşu ikinci günün ikinci oturumunda dünyadaki inanç sistemleri ve Alevilik üzerine sunum gerçekleştirdi.
Sunumuna dünyadaki yaygın dinleri tanıtarak başlayan Arıkuşu, Yahudilik inancının 14 milyon kişi Alevilik inancının ise 25 milyon civarında kişi tarafından benimsendiğini belirtti; Aleviliğin inanç dünyasının en az semavi dinlerdeki kadar geniş olduğunu vurguladı.
“ALEVİLİĞİN PEYGAMBERLERDEN ÖTE PİRLERİ VARDIR”
Arıkuşu, Aleviliğin doğal dinler ailesine mensup olduğunu vurgulayarak, “Bu dinlerin peygamberlerden de öte bilgeleri ve pirleri vardır.” dedi.
Alevilik inancının diğer inanç sistemleri gibi farklı kültürlerden etkilendiğini ifade eden Arıkuşu şöyle devam etti: “Bizim pirlerimizden Hallac-ı Mansur, Uzakdoğu coğrafyasını dolaşarak konfüçyen* inançların değerlerini taşımıştır.”
“ALEVİLİK ÇOK ULUSLU, ÇOK KİMLİKLİ BİR İNANÇTIR”
Aleviliğin ulusları aşan bir inanç olduğunu belirten Arıkuşu, Alevilikte Kürt, Türk, Arap gibi farklı ulusların etkisi olduğunun altını çizdi.
Arıkuşu, Alevilik tarihinin aşılama, asimilasyon ve takıyye üzerinden şekillendiğini belirtti ve Aleviliğin kendine özgü bir inanç olduğunu ifade etti.
“ALEVİLİKTE ÖZE DÖNÜŞ ÇABASI ASİMİLASYONA YOL AÇABİLİR”
Alevilikte bugün öze dönüş çabası olduğunu belirten Arıkuşu bu konuda dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Arıkuşu, öze dönüşün desteklenmesi gerektiğini ifade ederek, “Ancak Alevilikte bugün Hz. Ali var, Hüseyin var, 12 imamlar var. Bu bir asimilasyonun da kapısını aralar.” dedi.
* Konfüçyüs’ün düşüncelerinden etkilenen inanç yapıları
BALIKESİR-PİRHA
Yoruma kapalı.