PİRHA- Alevilerin Sesi dergisinin 273. sayısı, ‘Yine Başardık’ başlığıyla çıktı. Derginin bu sayısında Maraş Katliamı işlenirken, Alevilerin Almanya’nın Berlin Eyaleti’nde de kazandığı kamu tüzel kişilik statüsü ise kapağa taşındı.
Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’nun (AABK) yayın organı olan ve 1994 yılından bu yana aylık olarak yayınlanan Alevilerin Sesi dergisinin yeni sayısı, ‘Yine Başardık’ başlığıyla okuyucuyla buluştu.
Nursel Sökmen Bayram’ın Maraş tablosunun iç kapak resmi olarak kullanıldığı sayıda Özcan Öğüt’ün “Onarılamayan Yara, Maraş Katliamı 44. Yılında”, Orhan Gazi Ertekin’in “Maraş’a Yenide Bakmak, Yeniden Görmek”, Seyit Sönmez’in “Failin Travması: Unutmak mı, Affetmek mi?”, Figen Kavak’ın Hamit Kapan ile yaptığı “Maraş Çok Ağır Travma” başlıklı röportajı okuyucuya ile buluştu.
Bu önemli yazıların yanı sıra Şilan Sürmeli’in “Devletin Sopası Alevilere Neden Kalktı?”, Ayfer Karakaya-Stump’ın “Aleviliği Devletleştirmek”, İmran Gürtaş’ın “İktidarın Söyleminde Ötekiliğin Sürekliliği”, Mevlüt Oruç’un “Ekoloji Politik Perspektif”, Mazlum Çimen’in “Doğa Aşkına”, Hukukçu Ufuk Çakır’ın Berlin Alevi Toplumu Cemevi’nin kazandığı “Kamu Tüzel Kişilik Hakkı”na ilişkin yazıları Almanca, Fransızca, Kırmancki ve kurumsal haberleri de okuyucuya sunuluyor.
“KATLİAMCILAR YAS TUTMAYI ENGELLER, UNUTMAYI ZULME ÇEVİRİR”
Alevilerin Sesi Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Erdal Kılıçkaya tarafından yeni sayı için kaleme alınan yazıda şunlar kaydedildi:
“Irkçılık önce empatiyi katleder ve insanı insan dışılaştırır. Katliamların sıkça yaşandığı ülkelerde devlet her katliamdan sonra yeniden ve yeniden insanlığı katleder. Bizler de bu filmi yeniden ve yeniden izlemeye devam ederiz. Çeşitli bağlamlarla suça bulaşan toplumlar, bu suçu anımsatan her konuyu inkar eder ve daha da önemlisi yas tutabilme yeteneğini kaybeder. Hele sokağa çıkanların galeyana yatkınlığı, birikmiş öfkesi doruk noktada olunca, ülkede birlikte yas tutma imkanı da ortadan kalkmış olur. Hal böyleyken katliamı yapanlar, utançla başlarını önüne eğmez, üstelik yas tutmayı bile engellerler. Unutmayı zulme çevirirler. Türk İslam sentezci milliyetçiler, toptan unutturma politikası şehveti ve şevki ile çalışırlar. Taraf oldukları, bilerek ve bizzat gerçekleştirdikleri travmalar üzerinde durmaktan herkesi men ederler.
Bu gerçeklikle, Maraş Katliamı/Pogromunun 44. yılında bir kez daha yitirdiğimiz canlarımızı anıyoruz. Aradan bunca yıl geçmesine rağmen konunun hakettiği biçimde politik ve hukuki müdahale gündemi haline getirilemediğini görüyoruz. Bundan dolayı Maraş Katliamı’nı/Pogromunu kapsamlı bir dosya ile ele aldık.
“OKUMAK, BAKMAK, UNUTMAMAK GEREKİR”
Nursel Sökmen Bayram’ın mükemmel Maraş tablosunu kapak olarak kullandığımız bu sayımızın dosyası Özcan Öğüt’ün, “Onarılamayan Yara, Maraş Katliamı 44. Yılında” başlıklı harika bir analiz yazısıyla başlayacak. Onu Orhan Gazi Ertekin’in “Maraş’a Yenide Bakmak, Yeniden Görmek” yazısı takip edecek. Seyit Sönmez’in “Failin Travması: Unutmak mı, Affetmek mi?”, Figen Kavak’ın Hamit Kapan ile yaptığı “Maraş Çok Ağır Tramva” başlıklı röportajını okuyacaksınız.
Bu önemli yazıların yanı sıra Şilan Sürmeli’in “Devletin Sopası Alevilere Neden Kalktı?”, Ayfer Karakaya-Stump’ın “Aleviliği Devletleştirmek”, İmran Gürtaş’ın “İktidarın Söyleminde Ötekiliğin Sürekliliği”, Mevlüt Oruç’un “Ekoloji Politik Perspektif”, Mazlum Çimen’in “Doğa Aşkına”, Hukukçu Ufuk Çakır’ın Berlin Alevi Toplumu Cemevi’nin kazandığı “Kamu Tüzel Kişilik Hakkı”na ilişkin yazılarını, Almanca, Fransızca, Kırmancki ve tabii kurumsal haberleri ilgiyle okuyacaksınız. Lütfen, bu sayımızın sayfalarını hızlıca çevirmeyin. Sayfaları çevirmeden önce okumak, bakmak, asla unutmamak gerekiyor. Yeni sayımızda buluşmak dileğiyle yayın ekibi adına hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum.”
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.