PİRHA – Sivas’ın Kangal İlçesi’ne bağlı blununan Gençali Köyü’nün Büyükyılanlı Dağı mevkinde maden ocağı açılmak isteniyor. Kangal Dernekler Federasyonu Başkanı Aslan, “O bölge insansızlaştırılmak isteniyor. İnsana ve doğaya zarar veren her şeyin karşısında hep birlikte mücadele edeceğiz” dedi.
Sivas Kangal’a bağlı bulunan Gençali Köyü’nün Büyükyılanlı Dağı’nda mermer ocağı açılmak isteniyor. Konu hakkında PİRHA’ya konuşan Kangal Dernekler Federasyonu Başkanı Hasan Aslan, bölgede ağırlıklı olarak Alevilerin yaşadığını belirtti. Aslan, “Kangal’daki yaban hayatın merkezi sayılan, dağ keçileri başta olmak üzere bir çok yaban hayvanına yurt olan dağımızın tamamında mermer ocakları açmak istiyorlar” dedi.
“BÜYÜKYILANLI DAĞI ALEVİLER İÇİN KUTSALDIR”
Kangal Büyükyılanlı Dağı’na maden ocaklarının açılmak istendiğini ve o dağın Aleviler için kutsal olduğunun altını çizen Kangal Dernekler Federasyonu Başkanı Hasan Aslan, o bölgelerin insansızlaştırılmaya çalışıldığını belirtti.
“YÜZDE 10 VERİMLİ BİR REZERV İŞLETMEYE AÇILAMAZ, AMAÇ BAŞKA”
ÇED raporunda rezervin %10’nun verimli olduğunu belirten Aslan, şöyle konuştu:
“Bölge 2650 m ile Sivas’ın en yüksek rakımlı bölgesi ve araç ulaşımı mümkün olmayan bir yer. Araçla nasıl oraya ulaşacaklar merak ediyorum açıkçası. Yürüyerek 2,5 saat çıkıyoruz. ÇED raporunu biraz inceledim. 2 milyar 919 milyon metreküp ve bu rezervin %10’nu kullanabiliriz. Yani %10’u verimli bir işletme açılamaz” dedi.
BÜYÜKYILANLI DAĞI, KÖYLERİN İÇME SUYUNUN KAYNAĞI
Büyükyılanlı Dağı’nın etrafında Alevi Köyleri’nin bulunduğunu söyleyen Aslan, orada bulunan köylerin içme suyunun kaynağı Büyükyılanlı Dağı’ndan geldiğini vurguladı.
Aslan, “Sivas ve Kangal’ın yaban hayatının en yoğun olduğu noktaya Mermer ocağı açmanın akılla izah edilir bir tarafı yok. Ama bunların amaçlarının farklı olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
“Alevi köylerinin hiçbirinin yolları yapılmıyorken o dağa nasıl çıkacaklar merak ediyorum” diyen Hasan Aslan, “Aleviler korkularından hep dağ başını seçmişler. Bu bölgeler yer altı kaynakları bakımından çok zengin bölgeler olduğu ortaya çıkıyor. Örneğin Bakırtepe’de siyenürle altın arama madeni var. Orası da yine Alevilerin inanç merkezi. Yani Kangal bu konuda çok muzdarip ve tamamı da Alevi bölgesi” dedi.
“MERMER TOZU TEHLİKELİDİR”
Çevreye vereceği zararları ise şöyle sıralıyor Aslan:
“Mermer Ocağı olan nokta, Yılanlı Dağı ve Kangal’ın en yüksek noktası. Buradaki tozun deforme edilmesi mümkün değil. Çünkü bölgede ağaç yok. Yani ağacın olmadığı yerde tozu tutma şansınız yok. Mermer tozu tehlikeli bir toz. İnsan sağlığına zararı olan bir toz. Çok ciddi korumalarla çalışmanız gerekiyor. Siz bu korumaları belki çalışan elemanlarınız için yapacaksınız ama doğa için nasıl yapacaksınız?”
“KANGAL’DA KANSER %100 ARTTI”
Aslan, Kangal’daki termik santrali hatırlatarak, “Yıllarca filtresiz çalıştı ve oradaki insanları zehirledi. Kangal’da kanser ve ölüm oranı %100 arttı. Bunu kimse araştırmadı hatta görmezden gelindi” dedi.
“DOĞA KATLİAMINA KARŞI MÜCADELE EDECEĞİZ”
Kangal Dernekler Federasyonu olarak bir Çevre Platformu oluşturduklarını söyleyen Aslan, “Yöre dernekleriyle ilk toplantımızı gerçekleştirdik. Kangal bölgesinde hangi inançtan olursa olsun, bu doğa ve çevre katliamlarına, insan sağlığına zararlı olan bu maden ocaklarına karşı durabilecek herkesle birlikte mücadele edeceğiz. Bu mermer ocağı hem insanlara hem de çevreye büyük zarar verecektir. Buna karşı hep birlikte mücadele edeceğiz.”
PİRHA/SİVAS
Yoruma kapalı.