PİRHA- Aleviler, Amasya Merzifon’da yeni bir cemevine kavuştu. Cemevinin toplumsal dayanışma ile inşa edildiğini söyleyen Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Merzifon Şube Başkanı Hasan Güvenç, “Bu cemevi Alevilerin lokması ile inşa edildi. İnsanlar pandemi döneminde Piri Baba Türbesi’ne adanan adakları kesmeyerek bağışlarını makbuz karşılığında bizlere verdiler” dedi.
Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Merzifon Şubesi tarafından Alevi yurttaşların lokmaları ile inşa edilen ve bitme aşamasına gelen cemevinin 2021 yılı içerisinde hizmete girmesi hedefleniyor.
Aleviler, Amasya Merzifon’da toplumsal dayanışma ve kolektif emekle bir cemevi inşa etti.
Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Merzifon Şube Başkanı Hasan Güvenç, büyük zorluklar ve maddi sıkıntılar sonrasında inşa edilen cemevinin her tuğlasında Alevilerin lokmalarının bulunduğunu söyledi.
“3 YIL SONUNDA CEMEVİ BİTME AŞAMASINA GELDİ”
1995 yılından beri Aleviler olarak Piri Baba Cemevinde hizmet yürüttüklerini belirten Güvenç, ihtiyaç doğrultusunda yeni bir cemevi inşa etme kararı aldıklarını söyleyerek, “Şubemiz 1996 yılında kuruldu. 2012 yılında yönetimi devraldık. 2014’te vakfımız adına bir cenaze aldık. Hali hazırda Piri Baba Derneği ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ile 1995 yılından veri Piri Baba Cemevini ortak kullanıyorduk. 2016 yılında bu cemevinin yerini belediyeden talep ettik. Arsayı, vakfımız adına belediyeden satın aldık. 2018 yılında inşaata başladık. Tam 3 yıl oluyor. Neredeyse bitirme aşamasına geldik” diye konuştu.
“CEMEVİ ALEVİLERİN LOKMALARIYLA İNŞA EDİLDİ”
“Bu cemevi tamamen Alevilerin lokması ile yapıldı” diyen Güvenç, ibadethane, eğitim odaları, kongre, mutfak vb. salonlardan oluşacak cemevi binasının büyük bir bölümünün tamamlandığını kaydetti. Güvenç, “Belediyemiz hafriyatların kaldırılmasında yardımcı oldu. Çevre düzenlemesinde yardımcı oldular. Binamız 3 katlı. Çift avlumuz var. Birisinde her türlü etkinliğimizi yapabileceğimiz bir avlu, diğeri ise cenaze hizmetlerimizi yapabileceğimiz bir avlu. Bu avlu içerisinde de morgumuz var. Birinci katta lavabo, mutfak, depo ve kilerimiz var. 250 kişinin aynı anda yemek yiyebileceğini bir yemekhanemiz var. Orta katta yönetim odası, çay ocağı, kütüphane, toplantı salonu bulunuyor. Üçüncü katta cem salonu var. Öğrencilere yönelik eğitim amaçlı odalar kurduk. Dışarıdan gelen canlarımız için de bir misafirhane inşa ettik” şeklinde konuştu.
“2021 YILI İÇERİSİNDE AÇMIŞ OLACAĞIZ”
Güvenç son olarak Uluslararası Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) 2021 yılını Hacı Bektaş Veli, Yunus Emre ve Ahi Evran yılı ilan etmesinden kaynaklı açılışı 2021 yılı içerisinde gerçekleştireceklerini bilgisini paylaşarak, “Burası Alevilerin lokması ile inşa edildi. İnsanlar pandemi döneminde Piri Baba Türbesi’ne adanan adakları kesmeyerek bağışlarını makbuz karşılığında bizlere verdiler. UNESCO 2021 yılını Hacı Bektaş-ı Veli ve Yunus Emre yılı ilan etti. Bizlerde bu vesile güzel bir açılış planlaması yapılıyor. Bu sene açmış olacağız. İç düzenlemelerde bitmiş sayılır durumda. Çorum’da Nurettin Dedemiz ile irtibattayız. Beraber yardımlaşıyor. Kendisinin de bölgemize yönelik değerli çalışmaları var” diye konuştu.
Ersin ÖZGÜL/AMASYA
Yoruma kapalı.