PİRHA- DEM Parti’nin toplumun tüm kesimlerini içine dahil ederek, birlikte yaşam ve yönetme modeli olarak ifade ettiği ‘Kent Uzlaşısı’nın Aleviler açısından önemine değinen DEM Parti Halklar ve İnançlar Komisyonu Eş Sözcüsü Yüksel Mutlu, “Alevilerin, özelde de Alevi kadın ve gençlerin Kent Uzlaşısı’nda çok güçlü yer almaları ve sözlerini söylemeleri gerekiyor” dedi.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) 31 Mart yerel seçimlerde izlenecek yol haritası kapsamında ‘Kent Uzlaşısı’ modelini hayata geçireceklerini duyurmuştu. Kent Uzlaşısı stratejisi ile kenti var eden, yaşatan sosyal ve siyasal dinamikleri geniş ölçekte kapsayan tüm kurum, kuruluş, toplumsal taraflar ve siyasi aktörlerle görüşmek ve ortak mücadeleyi örmek amaçlanıyor.
DEM Parti Eş Genel Başkan Başkan Yardımcısı Halklar ve İnançlar Komisyonu Eş Sözcüsü Yüksel Mutlu, Kent Uzlaşısı’nda Alevilerin yer almasının önemine ilişkin PİRHA’ya konuştu.
“ALEVİLER YEREL SİYASETTE SÖZÜNÜ SÖYLEMELİ”
Yüksel Mutlu; Alevilerin yaşadıkları katliam ve soykırımlar, karşı karşıya oldukları asimilasyon politikaları nedeniyle örgütlenmeleri gerektiğinin altını çizdi. Bunun da yerel siyasette, belediyelerde ve kendi kurumlarında varlık göstererek sağlamlaştırılacağını belirten Mutlu, Kent Uzlaşısı’nın Aleviler açısından önemli olduğuna dikkat çekti.
Alevilerin kent dinamiği içerisinde önemli bir rolünün olduğunu söyleyen Mutlu, “Alevilerin çok güçlü bir demokrasi anlayışı ve mücadeleleri var. Bu anlamda Alevilerin Kent Uzlaşısı’nda çok güçlü yer almaları ve sözlerini söylemeleri gerekiyor. Başvuruları yoksa bile gerekli yerlere gidip önerilerini sözlü veya yazılı olarak sunabilir. Bu öneriler doğrultusunda yerelde çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz” dedi.
ALEVİLERE YEREL YÖNETİMLERE KATILMA ÇAĞRISI
Kültür Bakanlığı bünyesinde kurulan Alevi Bektaşi Cemevi Başkanlığı ile Alevilere dönük asimilasyon politikalarının devam ettirilmek istendiğine işaret eden Mutlu, “AKP burada kendi Alevisini yaratmaya çalışıyor. Alevilerin kendi inancına sahip çıkması, asimilasyona karşı mücadele etmesi, AKP’nin Alevisi olmayarak kendi yolunu, hakikatini bulması için yerel yönetimler başta olmak üzere siyasetin her kademesinde kendi sözünü söylemesi gerekiyor” diyerek, Alevilere yerel yönetimlere katılma çağrısı yaptı.
DEM Parti’nin bu anlayışla mücadele ettiğini vurgulayan Mutlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kent Uzlaşısı dediğimizde Alevilere de kent siyasetinin kapısının açılması, belediye hizmetlerinden yararlanması ve yerel yönetimlerde aktif olarak yer alması gerektiğini düşünüyoruz. Aleviler yerine bir söz kurmak istemiyoruz. Alevilerin aday olup, oralarda hizmet gerçekleştirmesinin daha kıymetli olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle Alevi nüfusunun çok olduğu kentlerde Aleviler aday olmalıdırlar. Kendilerini ifade etmeleri, belediyelerin kendilerine nasıl hizmetler sağlayacağını kendilerinin belirlemesi önemli.”
“ALEVİ KADINLAR VE GENÇLER AKTİF SİYASETTE YER ALMALI”
Yüksel Mutlu, Alevi çalışmalarında kadın ve genç sayısının azlığına değinerek, “Kadın ve gençlik öncüdür, onların olmadığı bir hareket eksiktir. Bu nedenle Alevi kadın ve gençlerin talepkâr olmaları anlamında alan açmak gerekiyor. DEM Parti olarak yerellerde daha çok Alevi gençlerin ve kadınların yerel siyaset alanlarına başvurmalarını, il genel meclis üyeliği, belediye meclis üyeliği, muhtarlıklar konusunda daha çok talepkâr olmaları gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü kendi toplumlarının sorunlarını ancak buralarda kendileri özne olarak çözebilirler” sözlerini kullandı.
Fatoş SARIKAYA- Diren KESER/ MERSİN
Yoruma kapalı.