Tarihi boyunca 4 Anayasa (Teşkilat-ı Esasiye (1921), 1924 Anayasası] (1924) 1961 Anayasası (1961), 1982 Anayasası (1982) ) yapan Türkiye Cumhuriyeti yeni bir Anayasa taslağı ile karşı karşıya. 12 Eylül askeri darbesi sonrası hazırlanan, geldiğimiz güne kadar da onlarca maddesi değiştirilen 82 Anayasasına karşı yeni bir anayasa talebi toplumun tamamına yakını tarafından bir ortak görüşken, AKP-MHP işbirliği ile getirilen ve yoğun olarak “Tek adamlık”, “rejim değişikliği”, “tekçilik” gibi eleştirilerle karşılanan ve tartışılan anayasa değişikliği paketine Aleviler nasıl bakıyor, ne düşünüyor?
“ALEVİLER DAHA FAZLA ASİMİLASYONCU POLİTİKAYA UĞRAYACAK”
Soruyu sorduğumuz Alevi kurum temsilcileri PİRHA’ya değerlendirmelerde bulundu. Alevi Kültür Dernekleri(AKD) Mezitli Şube Başkanı Ferdi Koç, “Anayasa değişikliği paketiyle Aleviler, daha fazla asimilasyoncu politikaya maruz kalacaktır” dedi.
“SEÇKİNLERİN ANAYASASI”
Toplumsal kesimlerin tamamının görüşlerinin alınmadan hazırlanan bir çalışmanın olsa olsa seçkinlerin anayasası olacağını belirten Koç, “Ortadoğu’daki gelişmelerin Türkiye’ye yansımasının kötü bir sonucu olarak görüyorum” dedi.
“ALEVİLERE KÜRTLER’E BASKI ARTACAK”
Koç “Geçmişte yaşadığımız Milliyetçi Cephe hükümeti anlayışının topluma dayatılmasıdır. Bu anlayışın devamı olan taslak, Alevilere ve Kürtler’e baskının katmerleşerek devam edeceğini gösteriyor” dedi.
“TEKÇİ ANLAYIŞIN ÜRÜNÜ”
Demokratik Alevi Derneği Mersin Şubesi Eş başkanı Mehmet Seyitalioğlu ise mevcut anayasayı değiştirmenin toplumsal ihtiyaç olduğu bir gerçeklik olduğunu belirterek bu değişiklik beklentisinin de toplumsal mutabakatla sağlanmalıdır dedi.
Sadece sayısal çoğulculuğa dayalı bir değişikliğin toplumun farklı ses ve renklerinin ifadesi olmaktan uzak kalacağını ifade eden Seyitalioğlu, “Yasamanın, yürütmenin, yargının tek elde toplandığı bir anayasa yeni ve toplumu kapsamaktan uzak, tekçi anlayışın ürünüdür” dedi.
“BU TASLAK NASIL DEMOKRATİK OLABİLİR Kİ?”
Tarih boyunca Aleviler ve Kürtler başta olmak üzere bir çok inanç ve etnik yapının yok sayıldığına dikkat çeken Seyitalioğlu “ Bırakın yurttaşı, vekilin bile kendi özgür iradesine göre hareket edemediği bir bakışla hazırlanan taslak nasıl demokratik olur? Toplumun derdine deva olur mu? diye sordu.
Diren Keser-MERSİN
Yoruma kapalı.