PİRHA- Dersimli Yönetmen Bahar Bektaş’ın kendi aile hikayesini ve Almanya’da yaşadıklarını anlattığı “Sürgün Asla Bitmez” belgesel filmi Almanya’nın Münster şehrinde gösterildi. Bektaş, belgesel filminde Alevi-Kürt ailesinin Türkiye’yi terkediş, Almanya’daki ırkçılık, köklerinden kopuş ve yeni bir hayata başlangıçlar gibi deneyimlerle karakterize olan göç hikayesini anlatıyor.
Almanya’nın üniversite şehri Münster’de geçtiğimiz Cumartesi günü Odak Enternasyonal Kültür Merkezi – @cinema.kurbelkiste iş birliğiyle Dersim doğumlu Bahar Bektaş’ın kendi aile hikayesini, Almanya’da yaşadıklarını anlattığı “Sürgün Asla Bitmez” belgesel filmi gösterildi.
Yönetmen Bahar Bektaş, belgesel filminde Alevi-Kürt ailesinin Türkiye’yi terkediş, Almanya’daki ırkçılık, köklerinden kopuş ve yeni bir hayata başlangıçlar gibi deneyimlerle karakterize olan göç hikayesini anlatıyor.
Yönetmenin erkek kardeşi Taner, Almanya’da hapistedir ve Türkiye’ye sınır dışı edilmekle karşı karşıyadır. Bahar Bektaş, bu bekleyiş sırasında kamerasını Alevi-Kürt ailesine çevirir ve geçmişe doğru acılarla dolu bir yolculuğa çıkar. Bahar Bektaş bu filminde, sakin ve duyarlı görüntülerle, ailenin Almanya ve Türkiye arasındaki duygusal ve coğrafi dünyalarını, gelgitlerini, köklerinden kopuşlarını ve yeni zorlu başlangıçlarını araştırıyor ve perdeye aktarıyor.
Annesi Yıldız (64), babası Mustafa (65), kardeşleri Taner (40) ve Onur (30) ile yaptığı sohbetlerde geçmişe doğru acı dolu bir yolculuğa çıkıyor. Türkiye’de Alevi-Kürt aileye yönelik siyasi zulüm, 1989’da Avrupa’ya kaçış, buradaki ırkçı saldırılar, yaşanan bunalımlar, depresyon ve ebeveynlerden aşırı beklentiler… Tüm bunlar onlarla farklı şekillerde başa çıkan mücadele eden çocukları etkiliyor ve onlarda derin izler bırakıyor. Kardeş Taner’in Türkiye’deki geleceği konusundaki belirsizlik, sürgündeki bir aile olarak yaşadıkları hayat deneyiminin acı bir yansıması tema ediliyor filmde.
Yazar ve dramaturg Bahar Bektaş “Sürgün Asla Bitmez” filminde de kendi aile hikâyesinde, Almanya’daki hapishaneden kurtulmak için Türkiye’ye sınır dışı edilmek üzere başvuran erkek kardeşini ve bunun 30 yıl önce babalarının hapsedildiği ve işkence gördüğü Türkiye’den kaçan Kürt ailesini nasıl etkilediğini anlatıyor.
Bahar Bektaş, Max Ophüls Festivali’nde en iyi belgesel film dalında sinema eleştirmenleri ödülüne layık görüldü.
Filmin en etkileyici bölümünde ise Taner, Alman hapishanesinden çıkmak ve Türkiye’ye sınır dışı edilmesi için başvuruda bulunur. Bunun, 30 yıl önce Türkiye’den kaçarak Almanya’da kendilerine bir hayat kuran Kürt ailesini ne derece etkilediği, film yönetmeni ve Sosyal Pedagog Bahar Bektaş’ın “Sürgün Asla Bitmez” adlı belgeselinin konusu. Bektaş burada birçok başka göçmen ailenin de yaşadıklarını adeta kendi aile hikâyesinde anlatıyor.
Yönetmen Bahar Bektaş gösterim sonrasında hem sinema salonunda, perde önünde ve hem de daha sonra Odak derneğinde izleyicilerin filmle ilgili sorularını yanıtladı.
Mehmet TANLI/ALMANYA
Yoruma kapalı.