PİRHA- İstanbul Ataşehir Cemevi’nde kadınlara yönelik atölye, panel ve söyleşi gibi etkinliklerin yer alacağı kadın evi açılıyor.
Geçtiğimiz yıl Türkiye ve Dünya’dan Alevilerin Balıkesir Edremit’te bir araya gelerek gerçekleştirdiği Alevi Çalıştayı’nda Alevi kurumlarındaki kadın eşitsizliğine karşı her cemevinde bir kadın bölümü açılması kararı alınmıştı.
Çalıştayın ardından kararın ilk adımı Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Ataşehir Cemevi’nde atıldı.
Kadın evine ilişkin çalışmaları yönetimde bulunan Nafiye Kaban yürütüyor. Bir hafta sonra açılması planlanan kadın evinin duvarları da KHK ile ihraç edilen resim öğretmeni ayrıca eski Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Kartal Şube Başkanı Songül Tunçdemir tarafından Alevilikte sembol olan görsellerle resmedildi. Hazırlıkları son aşamada olan kadın evi için heyecanlı bir bekleyiş başladı.
3 buçuk yıldır Ataşehir Cemevi’nin yönetiminde yer alan Nafiye Kaban yerel seçimlerde de muhtar adayı idi. Kadınların her alanda kendini var etmesi gerektiğini düşünen Kaban, cemevleri başta olmak üzere her kurumda erkek egemen bir anlayışa karşı ‘bir araya gelirsek ne yapabiliriz?’ diyerek kadın evi için kolları sıvamış.
EĞİTİMLER, PANELLER VE SÖYLEŞİLER
Kaban, kadın evinde ihtiyaçlar ve talepler doğrultusunda yapacakları çalışmalara ilişkin şunları söyledi:
“Burada cemevi ve Alevilik için neler yapabileceğimizi kadınlarla tartışacağız. Atölyeler noktasında da bazı orta yaş üstü kadınların okuma yazma kursu talepleri olmuştu. Kadınların hediyelik eşya olarak satıp evlerine katkı sunabilecekleri kokulu taş atölyesi olacak. Alevilikle ilgili de eğitimler, paneller, söyleşiler düzenleyeceğiz.
Bahçemizin köşesi boş ‘orada gözleme yapalım katkıda bulunalım’ diyen çok fazla kadın arkadaşımız var. Herkes sabırsızlıkla kadın evinin açılmasını bekliyor.
Her ay 30 öğrenciye burs veriyoruz. Kadınlar da ‘kız öğrencilere özellikle katkıda bulunalım’ diyorlar. Kadınlar heyecanla bekliyor.”
KADINLARA ÇAĞRI: BAŞARACAĞIZ
Kadın evi ile birlikte kadınların cemevlerine daha çok üye olmak istediklerini de söyleyen Kaban, “Yeni dönemde daha çok kadının olmasını isteriz yönetimde. Erkek egemen sistemin baskısından bıkmış kadınlar. Bir şeyler yapıldığını gördükçe cesaretlenecekler. Birlikte çoğalacağız.” dedi.
Kaban kadınlara çağrı yaptı:
“En azından bize eşit davransınlar diye burada kendimizi bir gösterelim istedik. Başaracağız. Hiçbir emek boşa değildir. Kadınlara çağrı; gelin hep birlikte çalışalım, birlikte başaralım.”
DUVARLAR DA KADIN FİGÜRLERİ
KHK ile ihraç edilen eğitim emekçisi ayrıca eski Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Malatya ve Kartal Şubeleri Başkanı Songül Tunçdemir de kadın evinin duvarlarını boyayarak işe koyuldu.
Kadın evinin girişine Ana Fatma’nın elini çizmiş. Diğer taraftan da Alevi kadının özgürlüğünü temsil eden resimler ve Pir Sultan Abdal’ın şiirlerinden dizeler bulunuyor.
“Kadının elinin değdiği her yer güzeldir. Güzel bir başlangıç oldu böyle de devam edeceğine inancım tam.” diyen Songül Tunçdemir, içerinin dizaynını da kadınlarla birlikte yapacağını söyledi.
Tunçdemir, cemevinde ‘kadın evi’nin bir ihtiyaçtan doğduğunu söyleyerek, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak adına iyi bir adım olduğunu belirtti.
“KADIN EVİ BİR İHTİYAÇ”
Tunçdemir sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kadın evi ilk etapta cinsiyetçi gibi gelebilir ama yaşadığımız toplumu değerlendirdiğimizde kadının her alandan dışlandığı bir sistemde yaşamaktayız. Fakat Alevilikte kadın erkek eşittir diye geçiştirdiğimiz zaman kadının Alevilikteki yerini göz ardı etmiş bulunuyoruz. Alevilikte kadın alanını boş bıraktığımız için ortaya çıkan manzara şu ‘kadının yeri cemevlerinde mutfak ve geri hizmet’. Erkeklerin yeri ise yukarıda gördüğümüz koltuklar. Bundan çıkardığımız ders nedir? Kadın alanı ile özel olarak ilgilenmek. Bunun ilk adımının da kadınlar için özel alanlar oluşturmaktan geçtiğini düşünüyoruz. Ta ki bu ayrım ortadan kalkana kadar biraz cinsiyetçi davranmak gerektiğini düşünüyorum. Bu cinsiyetçiliğin ortadan kalması için pozitif ayrımcılık gerekli. Kadın evi bir ihtiyaç. Demek ki bir eksikliğimiz var bunu gidermek için de böyle bir alan oluşturmamız gerekiyor.”
“ALEVİLİKTE YOL KADINDIR”
Alevi kurumlarındaki kadınların azlığını eleştiren Tunçdemir, “Kadın önemini yitirdiği için biz biraz yoldan saptık. 87 şubemiz var kadın başkan sayısı çok az. Yönetici kademesindeki kadınlar çok az. Her yerde böyle. Bir başlangıç yaparak yolumuzu bulmalıyız. Kadının Alevilikteki yerini bulmalıyız. Alevilikte yol kadındır. Bu kimliğe büründüğümüz zaman Alevilik kurtarılacaktır.” dedi.
Bu anlamda kadın evinin oldukça anlamlı olduğunu düşünen Tunçdemir, kadınlarla birlikte çocukların da cemevlerine gelerek asimilasyonun karşı bir duruş sergileyebileceklerini söyledi.
PİRHA/İSTANBUL
Yoruma kapalı.