Alevi Haber Ajansi

Alevi köyü Acırlı’da zorla cami yapılmış ama cemevi yok!

PİRHA-Kayseri’nin Felahiye ilçesine bağlı Acırlı köyü Alevi yurttaşların oluşturduğu bir yerleşim yeri olmasına rağmen köyde cemevi yok ama cami var. Köy muhtarı Aydın Yüksel, köye 1980’lerde zorla cami yapıldığını belirterek, “Camiye gidenler var. Biz de gidiyoruz. Aleviyiz ama bayram namazlarına gideriz. Onun dışında gitmeyiz. Dedeler geldiği zaman da cemlerimizi yapıyoruz” dedi. 

Alevi inancı devlet tarafından tanınmayıp, ibadet yerleri olan cemevleri de mahkeme kararlarına rağmen kabul edilmiyor. Alevi çocuklarına zorunlu din dersi dayatması ise devam ederken, Alevilerin yaşadığı köylerde asimilasyon politikası hız kesmeden sürüyor.

Dersim’in köylerinde karakol ve kalekollardan ezan okutulurken, Kayseri’nin Felahiye ilçesine bağlı Acırlı köyünde de cami inşa edilmiş.

Konuya dair PİRHA’ya konuşan Acırlı köyü muhtarı Aydın Yüksel, Alevi olmalarına rağmen köylerine 1980’ler de zorla cami yaptırıldığını ve o caminin varlığını hala koruduğunu belirtti. Yüksel, nadir de olsa kendilerinin de camiye gittiğini ve komşu oldukları Sünni köylerle de aralarının iyi olduğunu, Sünnilerin Alevi kültürüne hayranlık duyduğunu anlattı.

“KAÇIP GELDİKLERİ İÇİN KÖYÜMÜZÜ SARP BİR YERE KURMUŞLAR”

Yüksel, köylerinin yaklaşık 150 sene önce dağların eteklerine ve sarp bir yere kurulduğundan bahsederek yerleşim yeri olarak sarp bir yeri tercih etmelerinin sebebini ise şöyle anlattı:

“Köyümüz sarp bir yere kuruludur. Böyle kurulmasının sebebi ise kaçıp gelmişler buraya. Neden dolayı kaçmışlar buraya sığınmışlar bilemiyorum. Buradakiler Türkmen’dir. Malatya ve Yozgat’tan gelenler kurmuşlar bu köyü. Köyümüz Alevi köyüdür. Köyümüzde yaşayan sayısı az. Kışları burada 50-60 kişi kalıyor, yazları da artıyor. Anasının babasının yanına gelenler ya da burada evi olanlar yazın geliyor, burada vakit geçiriyor. Genç nüfus ise yok. Gençler başka şehirlere yerleştiler. Burada yaşayan yok.”

“ARADA BİZ DE CAMİYE GİDİYORUZ AMA KÜLTÜRÜMÜZÜ DE YAŞATMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Alevi olmalarına rağmen köyde cami bulunduğunu belirten Yüksel, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Bizler Aleviyiz ama cami var köyümüzde. 1980 yıllarında yapılmış. Babamlar zorla yaptırıldığını söyledi. Hatta o zamanlar imamın parasını da köyde yaşayanlar karşılıyormuş. Babamlar anlatırdı. Mecbur kalıyorlarmış. O zamanlar baskı çok fazlaymış. O zamandan kalan bir cami var işte köyde. Ama minaresi falan yok, eski. Caminin atanan imamı var. Ben muhtar olarak kendisiyle konuştum geldiğinde. Kimse kimseye karışmasın, gelen gelir dedim. Kabul etti. Sorun yaşamıyoruz bu konuda. Kuran kursu olmaz burada. Olsa da giden olmaz. Ya da tarikatlar falan gelemez buraya. Öyle bir baskı yok. Tabi camiye gidenler var. Biz de gidiyoruz. Aleviyiz ama bayram namazlarına gideriz. Onun dışında gitmeyiz. Dedeler geldiği zaman cemlerimizi de yapıyoruz bazen. Cemevi yok köyümüzde, bir evde falan uygun bir yerde yapıyoruz cemleri. Ayrıca festival düzenliyoruz her yıl. Pandemi nedeniyle yapamadık geçen yıl ama bitince yapacağız yine. Bektaşilik festivali yapıyoruz. Orada semahlar döneriz. Kültürümüzü yaşatmaya çalışıyoruz.”

“AKP’YE OY ÇIKMADIĞI İÇİN HİZMET GELMİYOR”

Çevre köylerinin Sünni köyler olduğunu ama iyi anlaştıklarını da ifade eden Yüksel, “Köyümüzün geneli Alevidir. Ama evliliklerden kaynaklı Sünnilerde var. O Sünnilerde tutucu değiller açık hepsi, iyi anlaşıyoruz. Çevre köylerin hepsi Sünni. Onlarla da iyi ilişkilerimiz var. Onlar bizim Alevi kültürüne hayranlar” diye konuştu.
Acırlı köyü muhtarı Aydın Yüksel, Alevi oldukları ve AKP’ye oy çıkmadığı için köylerine hizmetin gelmediğini de vurguladı.

PİRHA/KAYSERİ

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak