PİRHA-İmam Rıza Ocağı dedelerinden Şimşek Dede’nin (Ali Erdem) Çorum’da daha yaşarken türbesi yapıldı. Bu türbenin diğerlerinden farkı ise içerisinde kütüphanesinin bulunuyor olması. Şimşek Dede, yıllarca Anadolu’yu diyar diyar dolaşmış, özünü halk ile karmış ve bunu deyişlerine nakış gibi işlemiş bir dede. Paylaşım diyor Şimşek Dede…Mutlaka paylaşmalıyız çünkü dünyayı bu kurtaracak, diyor.
Normal zamanda türbe denilince aklımıza yıllar önce yaşamış, halkın gönlünde taht kurmuş, inanç açısından da önemli bir şahsiyet olan kişilerin bulunduğu yapılar gelir aklımıza ancak Çorum’da daha yaşarken türbesi yapılan bir Alevi dedesi var. Şimşek Dede (Ali Erdem), yıllarca Anadolu’yu diyar diyar dolaşmış, özünü halk ile karmış ve bunu deyişlerine nakış gibi işlemiş bir dede.
Bu türbenin diğerlerinden farkı ise, içerisinde kütüphanesinin bulunuyor olması. Şimşek Dede yıllar boyunca Anadolu’yu gezerken ve halkı halka anlatırken, fakiri, kimsesizi ve yardıma muhtacı olanları gözetmeye devam etmiş. Paylaşım diyor Şimşek Dede, mutlaka paylaşmalıyız çünkü dünyayı bu kurtaracak. Şimşek Dede paylaşmanın önemine vurgu yaptığı kadar okumanın altını da önemle ve kalın çizgilerle çiziyor.
Kimi yerde kan davasını bitiren kimi yerde lokmasını paylaşan Alevi Dedesi, bu kültürün mutlaka devam etmesi gerektiğine vurgu yapıyor. Alevi kültürü boyun eğmemeyi öğütlüyor ve zulme, adaletsizliğe asla boyun eğmemek gerektiğini söylüyor. Yaşarken türbe sahibi olan Şimşek Dedenin bir isteği ise sadece dua etmek, kurban kesmek, dilek dilemek için türbeye gelinmemesi, aksine kendini ve kültürünü en üst seviyeye çıkartmak için gelinmesi.
“HALK İÇERİSİNDE 53 YILDIR DOLAŞIYORUM”
Halkın içerisinde 53 yıldır dolaştığını söyleyen Şimşek Dede, bu süre zarfında paylaşmanın önemini kavradığına vurgu yapıyor.
“Şu an 60 yaşındayım. 53 sene hiçbir zaman evim olmadı. Gönlünden halkın misafiri oldum. 30 bin eve misafir oldum. Anadolu’yu karış karış gezdim. Lokmamı paylaştım. Dede önce yetimlere, kimsesizlere ve fakirlere sahip çıkacak. Kim olursak olalım paylaşalım. Paylaştığımız an evladı resul oluruz. Dede olsun, hoca olsun, papaz olsun her aldığı lokmada yetimin kimsesizin hakkı var. O lokmanın içerisinde paylaşmayı biliyor isen evladı resulünü ifa etmiş olursun ve kendini var etmiş olursun.”
“TÜRBEYİ TAŞI ÖPÜN, KURBAN KESİLSİN DİYE YAPMADIM”
Çorum’da kendisi adına yapılan türbenin esas amacının kültürel olduğunu dile getiren Şimşek Dede, sözlerini şöyle sürdürüyor.
“Beni yaylaya götürdüler, oraya hiç gitmemiştim. Çıktım uzandım, oğlum dedim benim türbe burada olacak. Ben bu türbeyi taşı öpün, sürünün ya da uğrunda kurban kesilsin diye yapmadım. İçimden gelen paylaşma arzu ile sağ olsun taliplerde birleştiler ve yaptılar. Belki sizler bir gün oraya gidip çay içersiniz ya da bir gün birisi dağda mahsur kalırsa oraya sığınır. Yoksa ben türbe sahibiyim, ben ermişim demek için yapılmadı. Biz zaten kerameti değil kemaleti isteriz. Gençler bizim büyüğümüz oluyorsa ve biz de gençlerimizin büyüğü oluyorsak hiçbir güç bizi yıkamaz.”
“GENÇLERİMİZİ KAZANMALIYIZ”
Alevilik kültür ve geleneklerini genç kuşaklara aktarmak gerektiğinin altını çizen Şimşek Dede, bütün cemevlerinin gençler ile birlikte hareket etmesi gerektiğini işaret ediyor. Şimşek Dede, “Bütün cemevleri gençlerimizle birlik olmalıdır. Biz de sonuna kadar gençlerimizin başında olalım ancak onları da kazanalım. Aleviliği, Alevi kültür, yaşam ve göreneklerini canlandırmak istiyorsak, öğrenciyi elimizde tutmamız lazım ve öğrenciyi kazanmamız lazım, üniversite öğrencilerimiz ile temas kurmamız muhakkak gerekmektedir. Çıkar falan düşünmeden birleşmemiz, çocuklarımızı okutmamız lazım” diye konuştu.
PİRHA/İSTANBUL
Yoruma kapalı.