Aladağ’da 11’i çocuk 12 kişinin yaşamını yitirdiği, 24 kişinin de yaralandığı yurt yangınıyla ilgili açılan davanın yedinci duruşmasında tutuklu bulunan yurt müdürü Cuma Ali Genç ile Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği Başkanı İsmail Uğur’un adli kontrol şartıyla tahliye edildi. Böylelikle davada tutuklu sanık kalmadı.
Adana’nın Aladağ ilçesinde 29 Kasım 2016 tarihinde Aladağ Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu’nda çıkan yangında 11’i çocuk 12 kişinin yaşamını yitirmesi ve 24 öğrencinin yaralanmasına ilişkin açılan davanın yedinci duruşması Kozan Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Haklarında 15’er yıla kadar hapis cezası istenen, 2’si tutuklu 14 sanığın yargılandığı davanın duruşması, Kozan Ağır Ceza Mahkemesi salonundaki yer sıkıntısı nedeniyle Kozan Ticaret Odasının toplantı salonunda yapıldı.
Duruşmaya, tutuklu sanıklar yurt müdürü Cuma Ali Genç, yurdun bağlı olduğu Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneğinin Başkanı İsmail Uğur, tutuksuz sanıklar Mahir Kılıç, Mahmut Deniz, Mustafa Öztaş, Ramazan Keleş, Ramazan Dede, Mehmet İpek, Zeki Yılmaz, Aladağ eski İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Aktaş, Davut Gökçeli, Durmuş Gökçe, Yücel Turaç, Ramazan Arı, Cihan Ünal ve Bayram Aydın ile müşteki aileleri, sanık yakınları ile taraf avukatları katıldı.
MAHKEME BAŞKANI DEĞİŞTİ
3 aylık adli tatilin ardından yeni adli dönemde duruşmanın mahkeme başkanı değişti.
Duruşma, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden gelen yurdun teftişine ilişkin raporun okunmasıyla başladı. Buna göre yurdu teftiş eden müfettişler, yangın tüpünü değiştiren firma ve yurda ruhsat veren yetkililer kusurlu gördü.
İddia makamı, 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında görevden alınan Aladağ Kaymakamı Ahmet Ziya Filizer’in, Aladağ katliamında kusurlu görüldüğü için hakkında Adana 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 13 Eylül’de görülecek davanın, “hukuki ve fiili irtibat bulunması” nedeniyle birleştirilmesini istedi.
SANIKLAR İÇİN TAHLİYE TALEBİ
Savcı tutuklu bulunan yurt müdürü Cuma Ali Genç ile Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği Başkanı İsmail Uğur’un adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasını talep etti.
Bu talep aileler tarafından ise tepkiyle karşılandı. Aileler, tutukluların serbest bırakılmamasını ve tutuksuz yargılananların da tutuklanmasını istedi.
“BİLİRKİŞİ RAPORUNUN KABUL EDİLECEK YANI YOK”
Ardından söz alan ailelerin avukatı Can Atalay, bilirkişi raporunun kabul edilecek yanı olmadığını vurgulayarak şunları söyledi:
“Allah’tan gelen bir kader olarak kabul edeceksek bizler bu cübbeyi giymeyelim. Belediye yazısında binanın proje izni ve elektrik projesi olmadığı belirtilirken, bilir kişi raporunda buna dair hiç bir şey yok. Bunun için tahliyeleri kabul etmiyoruz. Sadece iki kişinin suçlu olduğuna da inanmıyoruz.”
“RAPORDA EKSİKLER VAR”
Bilirkişi raporunda eksiklerin olduğunu bu yüzden de raporu kabul etmediklerini kaydeden Atalay, “12 yaşındaki çocukların bulaşık yıkarken elektrik çarpmasıyla, neden bir çocuk eğitim verilen bir yerde bulaşık yıkar onu da anlamadık. Çocukların verdiği beyanda elektrik sigortalarının sürekli attığı meselesine bilirkişi raporunda yer verilmemiş” dedi.
Verilen aranın ardından devam eden duruşmada, savunmaları alınan sanıklar suçsuz olduklarını öne sürerek, beraatlerini istedi.
SANIKLARA TAHLİYE
Mahkeme heyeti, İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne talimat yazılarak alınan bilirkişi raporuna göre tali kusurlu bulunan tutuklu sanıklar Cuma Ali Genç ve İsmail Uğur’un tutuklulukta geçirdikleri süre dikkate alınarak adli kontrol tedbiri ve yurt dışına çıkış yasağıyla tahliyesine karar verdi.
Ayrıca mahkeme, dava dosyasının Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dönemin Aladağ Kaymakamı Ahmet Ziya Filizer’in de yargılandığı dosyayla birleştirilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.
Aileler, mahkemenin verdiği karara tepki gösterdi.
Yoruma kapalı.