Alevi Haber Ajansi

Akyol: Belediye ve kaymakamlıklardan alınan yardımlarla aşure yapmak doğru değil-VİDEO

PİRHA- Yerel yönetimlerin Alevilerin oruç açma ve lokmalarını paylaşımına maddi ‘destek’ sunmasının kabul edilemeyeceğini söyleyen PSAKD Marmaris Şube Başkanı Mehmet Ali Akyol, “Kaymakamlıktan ya da belediyelerden kesinlikle herhangi bir maddi talepte bulunmayız. Çünkü biz kendi yağımızla kavruluyoruz, talebimiz yoktur. Belediyeden veya bir başka yerden gelen malzeme ile aşure yapılmasını doğru bulmuyoruz” dedi.

Alevilerin matem ayı olarak bilinen Muharrem ayında 12 gün oruç tutuldu. Oruç sonrası aşure paylaşılmaya devam ediyor.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Marmaris Şube Başkanı Mehmet Ali Akyol, Alevi toplumunun oruç açma ritüelinin, çadır kurma gibi benzeşmelere gittiği eleştirisinde bulundu.

ORUÇ AÇMALARIMIZ SON YILLARDA İFTAR SOFRALARINA DÖNÜŞTÜ”

Akyol, Alevi toplumunun son dönemlerde farklı inançların oruç açma ritüeline benzeştiği eleştirisinde bulunarak, “Şehirleşme ile birlikte matem ayında bizimkilerde cemevlerinde toplu oruç açma gibi bir ritüel gelişti. Canlar kendi gücü oranında orucunu açardı. Ama şehirleşme ile birlikte Ramazan ayında belediyelerin veya Diyanetin kurduğu iftar çadırı galiba bizde de oluştu. Bir benzeşme, bir imrenme gibi durum oluştu. Biz bu sene Anadolu’da nasıl oruçlar açılıyorsa onun gibi yaptık ama bu ayın 13’ü (13 Ağustos) itibariyle aşuremizi yapacağız. Marmaris’te geleneksel olarak aşuremizi 30 yıldır yapıyoruz. Bu gelenek böyle başladı, böyle devam ediyor. Aşuremize büyük bir katılım oluyor, binlerce insan geliyor. Bu dönemde de uygulayacağız” dedi.

“BELEDİYELERİN DEĞİL, CANLARINL OKMALARIYLA AŞURELER YAPILMALI”

Yerel yönetimlerin Alevilerin oruç açma ve lokmalarını paylaşımına maddi ‘destek’ sunmasının ve cemevi yönetimlerinin bunu kabul etmesinin doğru olmadığını ifade eden Akyol şöyle devam etti:

“Son dönemlerde belediyelerin ve kaymakamlıkların vermiş olduğu yardımlarla aşure yapılması doğru değil. Matem ayının sonunda kendi ekonomik durumuna göre verebileceği lokma neyse odur. Bunun sınırı kesinlikle yoktur; az verir çok verir hiç önemli değil. Ama kendi öz kazançlarından vermeleri gerekiyor. 30 yıldır Marmaris’te buna tenezzül etmedik. Ne belediyeden ne de kaymakamlıktan böyle bir şeyi talep  etmedik. Zaman zaman ilçenin kaymakamı da aşuremizde bulunmuştur ama biz kaymakamlıktan kesinlikle herhangi bir maddi veya lokma talebinde bulunmayız. Çünkü biz kendi yağımızla kavruluyoruz. Bundan sonra da talebimiz yoktur. Belediyeden veya bir başka yerden gelen malzeme ile aşure yapılmasını doğru bulmuyoruz.”

13 AĞUSTOS’TA AŞURE LOKMASI PAYLAŞILACAK

Akyol, 13 Ağustos’ta gerçekleştirecekleri aşure lokmasına tüm canları davet ederek, “Lokmalarımız toplanıyor, ayın 13’ünde lokmamızı pişireceğiz. Aşure öncesi deyiş ve nefeslerle semahımızı döneceğiz” diye konuştu.

Cebrail ARSLAN/MUĞLA

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak