PİRHA – Zakir İbrahim Tumay, Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın sinsi bir çalışma içerisinde olduğunu söyledi. Tümay, başkanlığın Maraş’ın Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Doğanlıkarahasan köyünde gereksiz işler yürüttüğünü belirterek, “Devlet yapacaksa önce yolumuzu yapsın, suyumuzu versin. Cemevinin şu anda sundurmaya (veranda) ihtiyacı yok” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde kurulan Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın faaliyetleri toplum tarafından tepki görmeye devam ediyor.
Özellikle bağımsız cemevlerine yönelen Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı, son olarak Maraş’ın Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Doğanlıkarahasan köyünde hakimiyet kurmak istedi. Söz konusu köye henüz düzgün bir ulaşım yolu yapılmayıp, sağlıklı su hizmeti götürülmezken, devlet eliyle cemevine gereksiz harcama yapılması tepkiye yola açtı.
“DEVLET ÖNCE YOL YAPIP SUYUMUZU VERSİN”
Köy sakinlerinden Zakir İbrahim Tumay, “Bizlerin sundurmaya ihtiyacı yok. Yollarımız bozuk, sularımız ise doğru düzgün akmazken AKP, cemevimize sundurma yapıyor” diyerek tepkisini dile getirdi.
Uzun yıllar boyunca Alevi örgütlerinde de görev alan İbrahim Tumay, Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı tarafından köylerinde yürütülen faaliyetlere ilişkin şunları söyledi:
“Köy muhtarına bir telefon geliyor ve cemevinin çatısını yapmak istediklerini belirtiyorlar. Ancak cemevimizin çatısı yapılmış durumdaydı zaten. Şimdi ise cemevinin park alanına sundurma yapıyorlar. Ancak mevcut sundurma zaten bize yetiyor. Daha önceden de buradaki köylere çok adi kaliteli masa sandalye dağıtmışlardı. Ancak buradaki köylerin hepsinde masa ve sandalye dolu. Sonrasında duyumlarımıza göre birçok köyün cemevine klima takmışlar. Ancak örgütlü olan Alevi kurum ve cemevlerine gelemiyorlar. Bağımsız cemevlerine gidiyorlar. Kimi köylüler ‘Biz de yıllardır vergi veriyoruz, azıcık bunların bize de faydası olsun’ gibisinden bahanelerle Cemevi Başkanlığı’ndan gelen talepleri kabul ediyor. Bir nevi rüşvet gibi bir durum. Devletten verilenleri kabul eden köylülere, “Bizim siyasi taleplerimiz var. Önce devlet bunları bir kabul etsin. Cemevlerinin Alevilerin ibadet yeri olduğuna dair öncelikle bir protokol yapılsın” dedim. Ancak adamlar kaçıp gitti. Halbuki bizlerin yolları bozuk, sularımız akmıyor. Devlet bir hizmet getirecekse önce bunları yapsın. Cemevimizi zaten kendimiz inşa ettik. Hatta depremde cemevimiz hasar gördü, onu da kendimiz tamir ettik. Ancak yapılan sinsi işlerden ne köylünün, ne de orada çalışan işçilerin haberi var.”
PİRHA/MARAŞ
Yoruma kapalı.