PİRHA- Şu anki mevcut yönetimlerinde 5 kadınının olduğunu belirten Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Seher Şengünlü Yılmaz, “Önümüzdeki seçimlerde 21 kişilik MYK listelerinde en az 10 kadının yer alacağını ifade ederek, 23 -24 yaşlarında gençlerden oluşan meclis tarzı bir örgütlenme oluşumuna gideceğiz dedi. Yılmaz, Alevi toplumunun taleplerinin siyasi olduğu için sonuna kadar siyaset yapacaklarını da ekledi.
Yaşadığı sağlık sorunlarından dolayı 16 Nisan 2023 tarihinde Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanlığı’ndan istifa eden İsmet Kurt’un yerine oy birliği ile örgütün Genel Başkan Yardımcısı, Kepez Şube Başkanı Seher Şengünlü Yılmaz getirilmişti.
9 Ekim 2023 tarihinde Ankara Nazım Kültür Merkezi’nde yapılan 8’inci olağanüstü genel kurulunda tek listeyle gidilen kongrede Seher Şengüllü Yılmaz Genel Başkan seçildi.
Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Seher Şengüllü Yılmaz, kongreyi ve kongre sonrası yapacakları çalışmaları PİRHA’ya değerlendirdi.
“KADIN VE GENÇLİK YAPILANMALARINI MECLİSLERE DÖNÜŞTÜRECEĞİZ”
Yılmaz, “Kadın ve gençlik yapılanmalarını Alevi Kültür Dernekleri(AKD) olarak meclislere çevirip burada da yetki alanlarını daha da genişletmek istiyoruz. Özellikle önümüzdeki 5 ve 10 yıl içerisinde bu kurumların kapısından içeri girecek genç ve kadın bulunamayacağını şu anda öngörebiliyorum” dedi.
Yeni seçilmiş olan 21 kişilik yönetimlerinde 15-16 kadının yönetimde olmasını arzuladıklarını ifade eden Yılmaz, “Hareket içerisinde kadın canlarımızın, bacılarımızın yönetimde çok fazla ve etkin görev almamasından dolayı temsiliyet noktasında aday bulmakta çok zorlandık” diye belirtti.
Şu andaki mevcut yönetimlerinde 5 kadınının olduğunu belirten Yılmaz, “İsterdim ki çok daha fazla olsun. Önümüzdeki dönemlerde bu işin önünü açmak adına kadın ve gençlik meclislerinden kadrolar yetiştirmek zorundayız. ADK olarak ilk hedefimiz kesinlikle bu olacak” dedi.
“DAHA FAZLA KADIN VE GENÇLERİ ÖRGÜTLEMEK İÇİN ÇABA HARCAYACAĞIZ”
İleriki dönemlerde yapılacak seçimlerde listelerinde en az 10 -15 kadın yer alacağı ve 23 -24 yaşlarında gençlerin olacağı bir kadro oluşumuna gideceklerini aktaran Yılmaz, “Bunu da yapmayı çok istiyorum ve yapacağım. Benim örgütümün buna çok hazır olduğunu, seçildiğimiz bu listeden bu genel kuruldan da görmüş oluyoruz. Kadın, ev, gençlik meclisi, kurum yapılanmasında resmi bir organ olmadığı için, biz bunu daha demokratik bir hale getirmek istiyoruz” şeklinde ifade etti.
“GÖREVDEN ALMA VEYA ATAMALAR SALT ÇOĞUNLUK KARARIYLA OLACAK”
Yönetimlerde görevden alma ve atamalarla ilgili de bilgi veren Yılmaz, şunları kaydetti:
“Bir kurumun genel başkanı veya herhangi biri, herhangi bir yöneticisi senin kaşını gözünü beğenmedim diye bazı yapıları lağvedebiliyor. Bunun önüne geçmek adına demokratik karar alacağız. 21 kişiden oluşan mevcut yönetimin % 60’nın salt çoğunluğunun onayıyla, disiplin suçlarını gerektirmeyen durumlarda kimse kafasına göre bu insanları görevden alamayacaklar” diye belirtti. Bunun adımlarını kesinlikle atıp bu taşları öreceğiz. Kurumsallaşmak adına bir disiplin süreci mutlaka işitilmeli. Disiplinin olmadığı hiçbir yerde başarılı olunmaz. Alevi edep erkânına uymayan, disiplin gerektiren davranış ve hallerde salt çoğunluğun kararıyla diyoruz. Bir veya iki genel başkanın vereceği bir karar değildir.”
“DİSİPLİN SUÇU İŞLEYEN CANLARA YÖNELİK ANA VE DEDE DİVANINA ALINMASI YAKLAŞIMI İÇİNDEYİZ”
Kurumların içerisinde tartışılan konulardan bir tanesinin de ihraçlar konusu olduğunu belirten Yılmaz, “Vatandaş ihraç edilir, iç hukuk kuralları gereği genel kurullara gelir. İhraç edilen kişiyi o mahallede yaşayan insanlar tanır ama Türkiye’nin 81 ilinden gelen delegasyon bu kişiyi ve hangi suçu işlediğini bilmez, oradaki konuşmalar neticesinde bir karar verilir. Yol eri olduğumuz, bir inanç işi yaptığımız için bir esnetme payı bırakabilir miyiz? Disiplin tamamlandıktan sonra ihraç gerçekleşmeden önce acaba bir dara mı alınsa, analar, dedeler divanına mı çıksa, diye bir yaklaşımımız var. Tabii bunları süreç içerisinde oturup tartışacağız ve örgütümüzle birlikte karar vereceğiz” dedi.
“VERİLEN HER KARARDA ÖRGÜTÜN İRADESİ ESSAS ALINACAK”
Örgütün iradesinin olmadığı hiçbir işte olmayacaklarını belirten Yılmaz, “Biz gönüllük esasına, rızalık esasına dayalı bir iş yapıyoruz. Haliyle de örgütün genel eğiliminin olduğu işleri yapma taraftarıyım. Özellikle hassas kararları verirken mutlaka örgüt iradesini göz önüne alacağız” şeklinde ifade etti.
“KONGRELERİMİZİ RIZALIK ESSASINA GÖRE GERÇEKLEŞTİREBİLİRİZ”
Alevi kurumlarının kongrelerinin rızalık esasına göre yapılabileceğini de belirten Yılmaz, “Pratikte aslında yapılması zor bir iş değil. Ama bir yönetim kadrosu oluştururken de bu işi en iyi şekilde yapacak, bir üste taşıyacak insanlar bulmamız lazım. Yönetim listesi oluşturuyorsunuz, tüm örgütü geziyorsunuz bir bilim adamınız yok, bir kamu görevi yapmış bürokratınız yok, bir avukat bulmakta zorlanıyorsunuz, doktor bulmakta zorlanıyorsunuz. Eğitimli kadrolar gelip bu kurumların içerisinde görev almak istemiyorlar. İstememe nedenleri ise buralarda çok kolay insan öğütüyoruz” diye belirtti.
“TALEPLERİMİZ SİYASİDİR, SONUNA KADAR SİYASET YAPACAĞIZ”
Siyasetin Alevi kurumları için bir gereklilik, aynı zamanda bir zorunluluk olduğunu belirten Yılmaz, şöyle devam etti:
“Siyaset bizim için çok büyük bir gereklilik, buna hiçbir İtirazım yok. Beni arayıp soruyorlar siyaset yapacak mısınız? Sonuna kadar yapacağım, diyorum. Elbette siyaset yapacağız. Çünkü bizim bütün taleplerimiz siyasi taleplerdir. Biz siyaset yapmazsak hiçbir şey elde edemeyiz. Bu siyaseti bireysel mi yapacağım? Tabii ki hayır. Kendime mi yapacağım? Tabi ki hayır. Örgütüme, toplumuma yapacağım. Yöneticilerin buralarda, bu koltuklara oturmalarının nedeni toplumlara öncülük etmek, onlara yol haritası belirlemektir. Onlarla birlikte liderlik yapmaktır.”
“KONGREMİZİN MÜSAHİP KURUMLARIMIZA ÖRNEK OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”
Kongrede tek liste ile seçime gittiklerini belirten Yılmaz, “Tek liste etrafında toplanmışız ne kadar güzel bir irade çıktı ortaya. Güçlü bir genel kurul yaptık, çok güçlü bir liste çıktı. Bunu çok önemsiyorum. Bunun da tüm Alevi hareketi içerisinde emek eyleyen musahip kurumlarımıza örnek olacağına ve öncülük edeceğine gerçekten inanıyorum. Aldığım tüm tepkiler tüm öz eleştiriler bu yönde. Herkes, ‘bravo hem bir kadın, genel başkan, hem de tek liste ile seçime gidilmesi Alevi hareketinde hiç görülmemiş bir şey’ diyor. Demek ki yapılabiliyormuş. Birbirimize saygısızca yaklaşmazsak, sevgi dilini, barış dilini kullanırsak içinden çıkamayacağımız hiçbir durum olamaz diye düşünüyorum” dedi.
Cebrail ARSLAN/ANTALYA
Yoruma kapalı.