PİRHA-1. Altınoluk Alevi Kültür ve Sanat Festivali’nin ilk günkü programında konuşan AKD Genel Başkanı İsmet Kurt, “Bizler haklı talebimizi her zaman söyleyeceğiz. Bunun için örgütlü olmalıyız. Birbirimizi korumamız, kollamamız, sevmemiz gerekiyor. Nerede üç Alevi varsa biz de dördüncü can olmalıyız. Uyandırdığınız çerağı her yerde korumalıyız. Bir gün Aleviler de bu coğrafyada hakkını alacak. Alevi katliamları bir kez daha yaşanmasın diye haykırıyoruz” dedi.
Alevi Kültür Dernekleri (AKD) Altınoluk Şubesi tarafından bu yıl ilki düzenlenen ‘1. Altınoluk Alevi Kültür ve Sanat Festivali’nin ilk günkü programı sona erdi. Program, AKD Altınoluk Şubesi Başkanı Veli Doğan‘ın açılış konuşması ile başladı. Festivallerin önemine değinen Doğan şunları söyledi:
“KAYBOLAN UMUTLARIMIZI YEŞERTMEYE ÇAĞIRIYORUZ”
“Tanıtım faaliyetlerinden biri olan festivaller, yerelin hatta ülkenin var olan imajını düzeltmede, buna bağlı olarak da kentsel ve bölgesel ekonomik kalkınmada önemli etkenlerden biridir. Festivaller yalnızca sanat etkinlikleri olarak değil, küreselleşmenin ve ekonomik canlanmanın unsurlarından biri olarak da görülmektedir.
Biz Aleviler herkes için daha eşit daha iyi yaşanır; daha mutlu bir körfez yaratma hayalimiz ile son derece uyumlu bir anlayış sergiliyor. Bütün gayretimiz, sesi olmayanların sesi olmak ve kaybolan umutları yeniden yeşertebilmek için tüm halkımızı festivalimizi sahiplenmeye çağırıyoruz”
“ALEVİLER BU COĞRAFYADA HAKKINI BİR GÜN ALACAK”
Doğan’ın ardından söz alan Alevi Kültür Dernekleri (AKD) Genel Başkanı İsmet Kurt, Alevilerin yüzyıllardır süren taleplerini her zaman dile getireceklerini söyledi.
Kurt, “Topluluklar birbirlerini tanıyınca gerçeği kolay kılır. Festivaller bunun içindir. Bir ülkede dili, dini, rengi gözetiliyorsa orada bir sıkıntı vardır. İnsanı merkezine koyan topluluklar uzun menziller almıştır. Biz Aleviler şunu şiar edindik: Gelin canlar bir olalım. İşi de kolay kılalım.
“Aleviler vardır, cemevleri ibadethanemiz, cem de ibadetimizdir” dedik hep. Cemevlerinin yasal statüsü verilmedi hala. Çocuklarımız sınava giriyor, çok da güzel puan alıyor ama ardından mülakat denen ucube sisteme takılıyor. Bizler haklı talebimizi her zaman söyleyeceğiz. Bunun için örgütlü olmalıyız. Birbirimizi korumamız, kollamamız, sevmemiz gerekiyor. Nerede üç Alevi varsa biz de dördüncü can olmalıyız. Uyandırdığınız çerağı her yerde korumalıyız. Bir gün Aleviler de bu coğrafyada hakkını alacak. Alevi katliamları bir kez daha yaşanmasın diye haykırıyoruz” ifadelerini kullandı.
“CEMLERİN ÖZÜNE UYGUNLUĞUNDAN UZAKLAŞTIK”
Konuşmaların ardından yazar Piri Er ““Alevilikte ocaklar ve sürekler” başlıklı konuşmasını yaptı. Ardından Mekteb-i İrfan’ın deyişler seslendirdi. Programın sonunda ise Hakan Erol dede “Cem çeşitleri ve hakka yürüme erkanı” başlıklı sohbetini gerçekleştirdi. Erol konuşmasında “Cemlerin özüne uygunluğundan uzaklaştık. Anadolu’nun her bölgesinde yol yürüyüşünün bir zenginliği var. Aslında yol bir ama insanlar bölgesel olarak ayrıldıkları için sürekler haline getirmişler ama menzil aynı menzil” dedi.
1. Altınoluk Alevi Kültür ve Sanat Festivali ikinci günündeki programlar ile devam edecek.
PİRHA / BALIKESİR
İLGİLİ HABERLER:
Yoruma kapalı.