Alevi Haber Ajansi

Aileler adalet nöbetinde: Depremde sorumluluğu olanlar hesap vermeli-VİDEO

PİRHA-6 Şubat depreminde yakınlarını kaybeden ailelerin kurduğu Adalet Peşinde Aileleri Platformu, Ankara Sıhhiye Adliyesi önünde adalet nöbetinde. Burada yapılan açıklamada, “50 bin insanın ölümünün yetersiz görülmesi ve giden canlarımızın sadece bir sayıdan ibaretmiş gibi algılanması 6 Şubat’tan itibaren her türlü zorluğa maruz bırakılan bizleri derinden üzmektedir” denildi.

6 Şubat depremlerinin ardından açılan davalar için adalet nöbeti yapan Adalet Peşinde Aileleri Platformu Ankara Sıhhiye Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Depremde yakınlarını kaybeden ailelere Alevi kurum temsilcileri, hukuk örgütleri, siyasi parti temsilciler ve demokratik kitle örgütleri de destek verdi.

Açıklamayı, 6 Şubat depremlerinde ailesinden kayıplar veren ve Adalet Peşinde Aileleri Platformu temsilcisi Döne Kaya okudu.

Açıklamada, “Katillerden hesabı halk soracak” sloganı atıldı.

“SORUMLULAR ADALET ÖNÜNDE HESAP VERMELİ”

6 Şubat depremlerindeki tüm sorumluların adalet karşısında hesap vermeleri gerektiğini belirten Kaya, “Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde resmi rakamlara göre en az 50 bin insan yaşamını yitirdi. Bunun yanı sıra 35 binden fazla bina yıkıldı, 300 bine yakın binada da ağır hasar oluştu. 1.5 milyon insan evsiz kaldı. Bu felaketin tek sebebi deprem değil ayrıca insan yaşamına uygun güvenli şehir inşa etmeyenlerdir. Kim olursa olsun tüm sorumlular yargılamaya tabi tutulmalıdır. Ülkemizde daha önce meydana gelen depremlerde olduğu gibi yargılamalar sonuçsuz kalmamalı, tüm sorumlular adalet karşısında hesap vermeliler” dedi.

“‘KADERDİ’ GİBİ SÖYLEMLERE SIĞINMAYACAĞIZ”

“Yasımızı tutamadık, ölenlerimizin naaşlarını bulmayı bekledik, daha kayıplarımızı bulamazken enkazları kaldırmaya geldiler. Gerekli numunelerin alınması için enkazların başında biz bekledik. Enkazlardan yeterince numune aldıklarını sandık. Ancak yanılmışız” diyen Döne Kaya, şunları kaydetti:

“Depremden hemen sonra toplumun öfkesini azaltmak için bazı binaların müteahhitleri tutuklandı. Sorumlu olan müteahhitlerin tutuklanması yasa gereğidir. Ancak mevzuatın emrettiği gibi, bina yapımında sadece yapı müteahhitleri değil ilgili kamu görevlilerinin de sorumluluğu açıkça belirtilmiştir. Sorumluluğu bulunan herkesin tespit edilmesi, adil ve etkin bir yargılamaya tabi tutulması esas talebimizidir. Adaletin tecelli etmesi için 50.000 ölümün yetersiz görülmesi ve giden canlarımızın sadece bir sayıdan ibaretmiş gibi algılanması 6 Şubat’tan itibaren her türlü zorluğa maruz bırakılan bizleri derinden üzmektedir. Bizler, 6 Şubat günü enkazdaki sevdiklerimizin kurtarılmasını beklerken devlet en temel görevlerinden biri olan yurttaşlarının sağlıklı ve güvenli barınma hakkı sağlama görevini yerine getirmemiştir. Hata yaptık, geç geldik itirafını biz değil sayın cumhurbaşkanı kendi söylemiştir. Yemek yoktu, su yoktu, çadır yoktu, başımıza gelen bu felaket ‘kader’di gibi söylemlere sığınmadık, sığınmayacağız. Ayrıca 6 şubat günü, AFAD Kızılay gibi kurumların ne kadar yetersiz olduğunu hep birlikte gördük.”

“DAHA KAÇ AY BEKLEYECEĞİZ”

Daha kaç ay bekleyeceğiz? diye soran Kaya, “Bugün burada nedenini sormak ve süreç boyunca yaşadığımız hukuksal problemleri dile getirmek için toplandık. 11 ay boyunca sorulmayan, cevaplanmayan sorunlarımız ve sorularımız var. Davası açılmış dosyalarda sanıklar olmadan yargılamanın yapılmayacağını hepimiz biliyoruz. Depremin yaşandığı 11 ilde bazı soruşturma dosyalarındaki evraklar eksik, binaların ruhsat evrakları yok, tadilat gören binaların tadilat ruhsatları yok. Bunlar yoksa ilgili kamu kurumları, ilgili mevzuat, yapı denetim firmaları niye var? Göstermelik kanun, göstermelik kurum, göstermelik denetim makamına gerek olmadığını düşünüyoruz.
Yaşamını yitiren insan sayısı, yaralanan insan sayısı, kayıp insan sayısı, hangi binada kimin öldüğü ne zaman netleşecek?” dedi.

Mücadelemiz bitmedi, bugün burada sadece 6 Şubat’ta ölenlerin hesabını sormak için değil 6 Şubat’ta enkaz altında ölmeyen ancak hala insani bir yaşam bekleyen herkesin haklarını savunmak için bulunuyoruz” diyen Kaya şöyle devam etti:

“Bizim, bizden sonrakilerin ve onlardan sonra gelecek olanların yaşamları için depreme dirençli kentlerin yapılmasını talep etmek için buradayız. Bizden başka kimsenin deprem için hak arayışında olmadığı için buradayız. Çocukların annesiz, babasız, kalmaması için; annesi babası enkazda kalan ve tek başına hayatta kalan bebeklerin olmaması için buradayız.”

“MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ”

Yakınlarını kaybeden ailelerden söz alanlar ise mücadeleden asla vazgeçmeyeceklerini belirtirken, bu depremin bir afet değil katliam olduğuna vurgu yaptılar.

Aileler, devletin gerekli müdahaleyi yapmadığını belirtti. Hesaplaşmak istediklerini söyleyen aileler, sorumluların yargılanmasını istedi.
Aileler, açıklamanın ardından adalet nöbetine başladı.

PİRHA/ANKARA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak