PİRHA-Altılı Masa’yı oluşturan partilerin kamuoyuna duyurduğu Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ni değerlendiren PSAKD Basın Yayın Sekreteri Hüseyin Ağçal, “Aleviler olarak biz bu metinde Alevilerin geçmeyeceğini zaten biliyorduk. İstanbul Sözleşmesi’nin, kadının birey olarak değil sadece aile içerisinde görüldüğü, LGBTİ+’ların haklarının yok sayıldığı bir metin” dedi.
Millet İttifakı olarak seçim işbirliğini somutlaştıran Altılı Masa’da yer alan siyasi partiler, ortak cumhurbaşkanı adayının seçim bildirgesi ile hükümet programının ana eksenini oluşturacak Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ni kamuoyuna açıkladı.
İttifak bileşeni parti temsilcilerinin “krizden kurtuluş reçetesi” olarak ifade ettiği metin 9 ana başlık 75 alt başlık ve 2 bin 300’den fazla vaatten oluşuyor. Fakat metin kamuoyuna duyurulduktan sonra eleştirileri de beraberinde getirdi. Özellikle Kürt sorunu, Alevi sorunu, İstanbul Sözleşmesi, eşcinsellerin yaşadığı hak ihlalleri başta olmak üzere birçok konuya değinilmemiş olması tartışma yarattı.
“ALEVİLER GÖRÜLMEZDEN GELİNİYOR”
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği GYK Üyesi Basın Yayın Sekreteri Hüseyin Ağçal açıklanan metni PİRHA‘ya değerlendirdi. Mutabakat metninde Alevilerin görülmemesinden dolayı şaşkın olmadıklarını belirten Ağçal, şunları söyledi:
“Altılı Masa’nın böyle bir mutabakat metni çıkarması kendi iç tutarlılıkları açısından mantıklı. Ama özellikle AKP’ye direnen toplumsal kesimleri tatmin ediyor mu bu mutabakat metni? Etmiyor. Zaten AKP içerisinden çıkmış partilerin olduğu, AKP ile benzer düşünce birliğinin de olduğu siyasi yapılar var. O açıdan bütün hepsinin yansıtması mümkün değil. Aleviler olarak biz bu metinde Alevilerin geçmeyeceğini zaten biliyorduk. İstanbul Sözleşmesi’nin, kadının birey olarak değil sadece aile içerisinde görüldüğü, LGBTİ+’ların haklarının yok sayıldığı bir metin. Aleviler de görmezden geliniyor.”
“İLK HEDEFİMİZ SARAY İKTİDARININ YIKILMASIDIR”
Mücadeledenin aslında tam da burada başladığını belirten Ağçal, “Sistemin eşitsizliklerinin ortadan kalkması için bu mücadeleyi veriyoruz. Cumhuriyetin ikinci yüzyılında birinci hedefimiz saray iktidarının yıkılmasıdır. Bu gerçekleştikten sonra mücadelemizin ikinci evresinde haklarımızın anayasada geçmesi için mücadeleye devam edeceğiz. Bütün her şeyi altılı masadan bekler bir tavrımız yok. AKP’ye karşı mücadele veren toplumsal dinamikleri Altılı Masa zaten temsil etmiyor. Kadınları, Alevileri, işçileri temsil etmiyor. Türkiye’de parlamenter demokrasiye geçilmesi burjuva demokrasisi açısından bir adım ama bizler açısından büyük bir adım değil. Sistemin değişmesi, daha eşitlikçi, özgürlükçü bir sistemin açığa çıkması için Aleviler olarak mücadelemize devam edeceğiz” dedi.
PİRHA/İSTANBUL
Yoruma kapalı.