PİRHA – Ağaç A.Ş. işçilerinin Saraçhane’deki başlattıkları grev 8. gününde sona erdi. İşçiler alınan grev sonlandırma kararından sonra “Biz burada toplu sözleşme bekliyorduk. Bu sözler devamlı bize verildi. Ama hiçbir zaman yerine getirilmedi” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı Ağaç A.Ş. işçileri sefalet ücretine ve kötü çalışma koşullarına karşı Saraçhane Parkı’nda başlattıkları eylemlerini 8. günde sonlandırdı. Birleşik Tarım ve Orman Sendikası (BTO-SEN) genel başkanı Mehmet Çat’ın “çeşitli görüşmeler yaptık, görüşmelerin sonucunda mutabakata vardık. Hedefimiz Boğaziçi sözleşmesiydi” açıklaması ardından Ağaç A.Ş. işçileri ise alınan grev sonlandırma kararına ilişkin PİRHA‘ya konuştu.
“İMZA ALDIK DEDİLER UMARIM ALMIŞLARDIR”
Tam olarak hak ettiklerini alamadıklarını söyleyen Ağaç A.Ş. işçisi, aldıkları maaşın yaşam koşullarına uygun olmadığına ve verilen sözlerin tutulup tutulmayacağına dikkat çekerek şunları söyledi;
“Diğer iştirak firmalarından 25-30 bin civarı alan var ama iştiraklardan en ağır işlerde çalışanlar biziz. Gerek sıcakta gerek soğukta çapa yapıyoruz, rampalarda motor kullanıyoruz, çok zor şartlar altında çalışıyoruz. Diğer şirketlerin de işleri çok zor ama bizim kadar zor olduğu söylenemez. Ben biraz önce de şuna itiraz ettim. Geçen seneki eylemimizde sözler verilmişti. O sözler tutulmadı. Gelmediğimiz günler de maaşlarımızdan kesilmeyeceği söylenmişti ama kesildi. Verilen sözler tutulmamıştı. Şimdi biz bir şeyleri kazandık diyoruz. Bunun karşılığında diyorum ki ‘biz imza aldık mı, sözler tutulacak mı?’ diye sormak istedim biraz önce de. İmza aldık dediler. Umarım almışlardır. Kesilirse maaşımızdan 8 günlük epey bir tutar kesilecek. 8 gün uğraştık ama beklediğimiz gibi olmadı. Ben ortalama net olarak 20 bin beklerdim yol-yemek derken 23 olurdu, mesai yapardık. 25 olsaydı nefes alabilirdik. Bu şartlar altında geçim çok zor. Zaten ev kiraları 15 binden aşağı değil. Genç nesile ‘niye evlenmiyorsun?’ diyorlar. Nasıl evlenilecek? Biz en son zaten 11 bin tl maaş alıyoruz. Nasıl olacak?”
“8 GÜNDÜR BİR TANE YETKİLİ GELİP KONUŞAMADI”
Bir kadın işçi ise 8 gündür Saraçhane’de devam eden greve yetkili hiç kimsenin gelmediğini belirterek tepkisini şöyle dile getirdi:
“8 gündür grevimiz devam ediyordu ama bizim başımıza bir tane yetkili gelip de burada konuşamadı. Onların konuşma hakkı yok muydu? Bu işçinin başına gelmek onlara gerekmiyor muydu? Bu muydu bunların yapacağı iş? Ben buraya yetkili adam beklerim. Nerede İmamoğlu? Nerede Ağaç A.Ş. adamları? Bak millet dağılıp gidiyor. Biz taşeronda çalıştık hakkımızı alamadık. Boşa çalışmasınlar taşeron şirkette biz çok ezildik. Hakkımızı alamadık, sigorta yapmadılar. Ben 55 yaşında bir kadınım 8 gündür buradayım. Ben hakkımı aramaya geliyorsam aramayanlar utansınlar.”
“8 GÜNDÜR İMAMOĞLU NEREDEYDİ?”
Ağaç A.Ş. işçisi Meliha ise hak ettiklerini alıp almadıklarını maaşlarını ellerine alınca göreceklerini söyleyerek şunları kaydetti:
“8 gündür buradayız pişman da değiliz kaldığımız için. Buraya gelmeyenler utansın. Yüzümüze nasıl bakacaklar bilmiyorum. Biz kalanlarla beraber mücadele verdik. Burada bir bardak suyu böldük içtik. İnşallah haklarımızı almışızdır. Seçim de var görüşeceğiz. Bizi düşünmezlerse kendileri bilirler.”
Toplu sözleşme beklediklerini dile getiren bir işçi ise şöyle konuştu:
“Biz burada toplu sözleşme bekliyorduk. Bu sözler devamlı bize verildi. Ama hiçbir zaman yerine getirilmedi. 8 gündür burada bazı şeylerin direnişini veriyoruz ama bir nebze de olsa birazcık alınmış sayıldı. Bu da bizi birazcık rahatlatacak diye düşünüyoruz. Yetkisiz bir sendikayla 8 günlük direnişimizde yapabileceğimizin en iyisini yaptığımızı düşünüyoruz.”
“ELDİVEN OLMADIĞI İÇİN ÇÖPÜN İÇİNDEN ELİMİZLE ÇÖPLERİ ALIYORUZ”
Sendikal hakların bir kısmını elde etmelerine rağmen uygun çalışma koşullarına sahip olmayan işçiler ise şunları söyledi:
“İş güvenliği meselelerinde bizden çok kadın arkadaşlarımız için zorunlu olduğunu düşünüyorum. Kadın arkadaşlara şirketimiz tarafından bu konuda daha çok kolaylık sağlanırsa daha iyi olacağına inanıyorum. Biz erkek çalışanlar olarak bir şekilde bunun üstesinden kalkıyoruz ama kadın çalışanlarımız çok zor durumdalar. Sahada çalışırken tuvalet ihtiyaçlarını bile karşılayamıyorlar. Bunun gibi birçok zor durumla karşılaşıyorlar. Zor koşullarda çalışıyorlar. Biz sürekli parklarda da değiliz. Öyle yerlere gidiyoruz ki orada tuvalet bulma şansımız da yok. Su, yemek, çay ihtiyaç sonuçta bunları bulamıyoruz. Eldiven desen keşe sorun sadece eldiven olsa. Çözülmesi gereken çok daha büyük sorunlar var. İnsanlar düzgün koşullarda çalışsın hakları verilsin. Bunları perde arkasında yapıyoruz diyorlar. Ama görünüşte hiçbir şey yok. Eldiven olmadığı için çöpün içine girip elimizle çöpleri aldığımız oluyor. İşçiye emekçiye reva görülen buysa günü geldiğinde herkes hak ettiğini alır. Biz yine çalışmaya , emek etmeye devam edeceğiz ama baştakiler hiçbir zaman bu şekilde başta durmayacaklar”
Dilan ŞİMŞEK – Devrim FINDIK / İSTANBUL
Yoruma kapalı.