Alevi Haber Ajansi

Adıyaman’da tütün ekimi için hazırlıklara başlandı-VİDEO

PİRHA- Adıyaman’ın en büyük geçim kaynağı olan tütün ekimi ile uğraşan çiftçi Nazım Görmez, “Başka çaremiz olmadığı için tütün ekiyoruz. Mazot ve gübre fiyatları çok yüksek, bu nedenle sıkıntı yaşıyoruz. Çiftçi olarak çok zor ve çaresiz bir durumdayız” dedi.

Adıyaman’ın en büyük geçim kaynağı olan tütün için dağdaki karın erimesi ile birlikte sadır ekimine başlandı. Sonbaharın sonlarında sadır ekimi için tarlanın çapası, Şubat ayında da ekimi yapılır. Tütün fidesinin ekime hazır hale gelmesi iki ay sürüyor. Binlerce ailenin tek geçim kaynağı olan tütün ekimine ise Mayıs ayında başlanıyor.

Yaklaşık 40 yıldır Adıyaman merkeze bağlı Karakoç köyünde çiftçilik yapan tütün ile geçimini sağlayan Nazım Görmez, konu ile ilgili PİRHA’ya açıklamalarda bulundu.

“HAYATIMIN BÜYÜK BİR KISMI TÜTÜN İLE UĞRAŞMAKLA GEÇTİ”   

Adıyaman Merkeze bağlı Karakoç köyünde çiftçilik yapan 56 yaşındaki Nazım Görmez, “Kendimi tanımaya ve çalışmaya başladığım günden bu yana tütün ekiyorum. Yaşantımın büyük bir kısmı tütün ile uğraşmakla geçti. Daha önce ektiğimiz sarmalık tütün satışında sıkıntılar olmaya başladığından dolayı bu sene İzmir tütünü ekeceğiz” dedi.

“ŞUBAT AYINDA TÜTÜN SADIRINI EKİYORUZ”

“Mayıs sonunda ekimine başlanacak olan tütünün ilk aşaması olan sadır ekimi için sonbaharın sonunda traktör ile tarlayı sürerek hazır hale getiriyoruz” diyen Görmez, “Traktör ile sürülen tarla birkaç ay boyunca yani Şubat’ın ortasına kadar öyle kalır. Daha sonra sadırın ekileceği toprağı küreklerle ya da geniş ise tekrar traktör ile çapasını yaparak sadır ekimi için hazır hale getiriyoruz. Hazırlanan toprağa hayvan gübresi atarak karıştırıyoruz. Bu işlemlerin ardından da sadır tohumunu atıp can suyunu veriyoruz. Bunun ekime hazır hale gelmesi, fide olması için yaklaşık iki- üç ay gibi bir süre geçiyor. Bu sürede sulamasını yapıp nitrat gübre atıyoruz” dedi.

“ŞİRKET SAHİPLERİ TÜTÜN FİYATINI BELİRLİYOR”

“Nisan ayının son haftası ya da mayısın ilk haftasından itibaren hazırlanan tarlalarda tütün ekimine başlıyoruz” ifadelerini kullanan Görmez, “Eskiden insan gücü ile ektiğimiz tütünü şimdi ise traktörün arkasına taktığımız makinalar ile yapıyoruz. O dönem şirket ile anlaşıyoruz. Tütün büyüdükten sonra yapraklarını toplamaya başladığımızda şirket sahipleri bizlere kutular getirir güneşte kuruttuğumuz tütün yapraklarını yumuşatarak kutulara yerleştirip şirkete teslim ederiz. Sattığımız ürünün fiyatını şirket sahipleri belirliyor. Bu da tam olarak emeğimizin karşılığını alamıyoruz” diye konuştu.

“EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALAMIYORUZ”

“İki yıl boyunca ektiği sarmalık tütünün ambarda olduğunu, daha satamadığını ve bunun için sıkıntı yaşadığına” vurgu yapan Nazım Görmez, “Başka çaremiz olmadığı için tütün ekiyoruz. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Arpa ve buğdayda masrafını çıkarmıyor. Mazot ve gübre fiyatları çok yüksek bu nedenle sıkıntı yaşıyoruz. Çiftçi olarak çok zor durumdayız. Çaresiz bir durumdayız” dedi.

Mustafa YÜKSEL-ADIYAMAN

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak