Alevi Haber Ajansi

Adıyaman’da sağlık emekçileri 3 gün iş bırakma kararı aldı-VİDEO

PİRHA-Adıyaman sağlık bileşenleri, sağlık emekçilerine yönelik maddi kayıplar ve iş güvencesizliği getiren, halkın sağlığına katkısı olmayan Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin geri çekilmesi için 3 gün süreyle uyarı amaçlı Aile Sağlık Merkezlerinde iş bırakma kararı aldıklarını açıkladı. Bugün başlayan iş bırakma eylemi 6 ve 7 Kasım’da da sürecek. 

Aile Hekimleri Sözleşme ve Yönetmeliği, hekimler ve sağlık çalışanlarının itirazlarına rağmen 1 Kasım’da yürürlüğe girdi. Türk Tabipleri Birliği (TBB), sendikalar ve meslek örgütlerinden oluşan 14 kuruluş, yönetmeliği protesto etmek üzere Aile Sağlık Merkezleri’nde üç günlük iş bırakma kararı aldı.

Sağlık Bakanlığı’nın 1 Kasım’da yürürlüğe koyduğu ‘Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ Adıyaman sağlık bileşenleri tarafından protesto edildi. Adıyaman 1 No’lu Sağlık Ocağı önünde bir araya gelen sağlık emekçileri yeni yönetmeliği kabul etmediklerini söyleyerek 5-6-7 Kasım günlerinde 3 gün sürecek iş bırakma kararı aldıklarını açıkladılar.

Adıyaman Tabip Odası Adıyaman Aile Hekimleri Derneği (ADAHED) Birinci Basamak Sağlık Çalışanları, Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS) Hekim Birliği, Hekim-Sen, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ortaklaşa yaptıkları açıklamada, Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan yönetmeliğini eleştirerek, kararın geri çekilmesini aksi halde eylemlerinin süreceğini kaydetti.

“YÖNETMELİK KALKANA MÜCADELE EDECEĞİZ”

Adıyaman SES Şubesi Eş Başkanı İbrahim Halil Aydın, defalarca söylenmesine rağmen 1 Kasım’da yürürlüğe konulan Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin kabul edilmediğini, sağlık çalışanlarının istekleri doğrultusunda alınmadıklarını belirtti.

Aydın, “Eğer koruyucu ve önleyici sağlık önlemleri alınmış olsaydı, sağlık hizmetleri geliştirilmiş olsaydı deprem ve Covid’te bu kadar sorun yaşamayacaktık. Yıllardan beri söylüyoruz Aile Sağlık Merkezlerinin düzeltilmesi gerekiyor, ama bu düzeltme bir performans ödeme yönetmeliğiyle düzelmez” diyerek her alanda çıkarılan yönetmeliğe karşı mücadele vereceklerini söyledi.

Adıyaman Hekimler Derneği Başkanı İsmail Tosun da Sağlık Bakanlığı’na seslenerek, “Bu karar masa başında iki kişiyle oturup konuşulacak bir konu değildir. 1. basamak düzeltilecek ise aktif çalışanlarla görüşülüp yapılması gereken bir konuyu masa başında iki kişiyle yaparsanız sorun çözülmez” dedi. Tosun, yönetmelik kalkana kadar mücadele edeceklerini belirtti.

“PERFORMANS BASKISI MESLEK ONURUMUZU AYAKLAR ALTINA ALMAKTADIR”

Alınan kararın sadece sağlık çalışanlarının mesleki haklarını değil, halka da etki edeceğini söyleyen Hekim-Sen Adıyaman Temsilcisi Mehmet Emin Doğan, “Yönetmelik adı altında sağlık çalışanlarına dayatılan bu haksız düzenleme kabul edilemez ve geri çekilmelidir. Yeni yönetmelikle aile hekimlerine yüklenen görevler ve dayatılan performans baskısı meslek onurumuzu ayaklar altına almaktadır” diye konuştu.

“TEPKİLERE RAĞMEN BAKANLIK 1 KASIM’DA YÖNETMELİĞİ YÜRÜRÜLÜĞE KOYDU”

Sağlık emekçileri adına açıklama yapan Adıyaman Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Erdal Yavuz, sağlık sisteminde yaşanan ve yenidoğan skandalı ile beraber sağlık içeresinde yaşanan sorunların artış gösterdiğini kaydetti.

Yavuz, “Henüz yenidoğan skandalı ortaya çıkmadan önce 14 Ekim’de bakanlığın hazırlamakta olduğu Aile Hekimliği Performans ve Ödeme Yönetmeliği’nin bu sorunlara çözüm olmayacağını, ‘sorunlar yumağına dönüşmüş sağlık sisteminin düzeltilebilmesinin yolunun birinci basamak sağlık hizmetlerinin ve koruyucu hekimlik uygulamalarının güçlendirilmesi’ olduğunu hem her kademeden bakanlık yetkililerine hem kamuoyuna duyurmuştuk” dedi.

Yavuz, Sağlık Bakanlığı’na gereken sorunları ilettiklerini, eksikliklerinin neler olduğunu söylediklerini belirterek şunları kaydetti:

“Yönetmeliğin eksik, hatalı yönlerini ve çözüm önerilerimizi bakanlık yetkilileri ile yaptığımız görüşmelerde iletmiş ve 19 Ekim’de Ankara’da düzenlediğimiz mitingle taleplerimiz konusunda kararlılığımızı ifade etmiştik. Ancak bakanlık tüm uyarı, öneri ve eleştirilerimizi duymazdan gelip 1 Kasım itibariyle yönetmeliği yürürlüğe soktu.Sağlık Bakanlığı’nın sağlık alanında yaşanan ciddi sorunları çözmek için birinci basamak sağlık hizmetlerini ve koruyucu hekimlik uygulamalarını güçlendirecek yapısal düzenlemeler yapmak yerine; “Performans ve Ödeme Yönetmeliği” ile ödeme üzerinden değişiklikler yapmaya çalışması sorunların büyüklüğünün kavranamamış olduğunu göstermektedir. Yürürlüğe giren bu yönetmelik halkın sağlığına ve hekimlerin, sağlık emekçilerinin haklarına bir katkı sağlamayacaktır.”

“YAPILAN İŞİN KALİTESİNE DEĞİL SAYISINA ÖNEM VERİLMEKTEDİR”

Yapılan değişiklikle birlikte sorunların artacağını söyleyen sağlık emekçileri, yasayla birlikte oluşabilecek olumsuzlukları şu şekilde sıraladı:

“*Koruyucu sağlık hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik gerekli düzenlemeleri içermemektedir.

*Hastalara ve koruyucu hekimlik uygulamalarına yeterli zaman ayrılabilmesine fırsat vermemektedir.

*Kendi içinde taşıdığı çelişkili uygulamalar ile hekimlerle hastaları karşı karşıya getirerek şiddete zemin hazırlamaktadır.

*Belli ilaç gruplarının reçetelenmesi ve sevkleri sınırlayarak hekim bağımsızlığına müdahale etmektedir.

*Karmaşık hesaplamalar ile ulaşılması mümkün olmayan, ulaşılsa bile halk sağlığı için faydasız performans kriterleri içermektedir.

*Yapılan işin kalitesine değil sayısına değer vermektedir.

*Hekimlerin ve aile sağlığı emekçilerinin iş ve gelir güvencesini ortadan kaldırmaktadır.

*Aile sağlığı merkezinde mevcut ebe ve hemşire eksikliğini gidermek şöyle dursun artacak olan istifalar ile pek çok birimin geçici görevlendirmeler ile hizmete devam etmek zorunda kalmasına yol açacaktır.”

 TALEPLER

Sağlık örgütleri Sağlık Bakanlığından “Performans ve Ödemenin karmaşık hesapları ile uğraşmak yerine taleplerinin yerine getirilmesini istedi. Sendika bileşenleri ortak yaptıkları açıklamada taleplerini şu şekilde sıraladı:

-Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalıdır.

-Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar Aile Sağlığı Merkezi sayısı hekim başına 2.000 nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır.

-Kadrolu ve güvenceli istihdam modeli ile yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir. Kadrosuz, güvencesiz bir şekilde çalışan emekçiler (gruplandırma elemanları) kadroya geçirilmelidir.

-Aile hekimlerine ve tüm sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir.

-Gelire katkısı %20’yi geçmeyecek ve yapılan hizmetin niteliğini ödüllendiren bir performans uygulamasına geçilmelidir.”

5 maddelik taleplerimiz yerine getirilene kadar her türlü hukuksal mücadele ve eylemliliği hep birlikte hayata geçirme konusunda kararlı olduğumuzu bildiriyoruz.

PİRHA/ADIYAMAN

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak