PİRHA- Şehrin büyük çoğunluğunun enkaz haline geldiği Adıyaman’da enkaz kaldırma çalışmaları yapılıyor. Kentte halen arama-kurtarma yapılmamış çok sayıda enkaz bulunuyor. Adıyaman’da depremzedelerin en çok ihtiyaç duyduğu tuvalet ve su, çadır, ısıtma araçları.
Merkez üssü Maraş Pazarcık ilçesi olan depremde en ağır hasarı alan kentlerden biri olan Adıyaman’da, arama kurtarma çalışmalarının yerini, enkaz kaldırma aldı. Kentte binlerce kişinin halen enkaz altında olduğu tahmin ediliyor. Enkazlardan peş peşe cenazelerin çıkarıldığı kentte, şu ana kadar kaç binanın yıkıldığı, enkazların altında kaç kişinin kaldığı, kaç kişinin hayatını kaybettiği ve kaç kişinin yaralandığına dair resmi tek bir açıklama yapılmadı.
Depremin üzerinden 11 gün geçmesine rağmen Adıyaman’da insanlar halen enkaz altında. Arama-kurtarma çalışmalarının, enkaz kaldırma çalışmasına döndüğü ilde, halen enkazına ulaşılmamış yüzlerce yapı bulunuyor. Çaresizce enkazların başında yakınlarının cenazelerini bekleyen yurttaşların umudu, saatler geçtikçe tükeniyor. Depremin üzerinden bunca süre geçmesine rağmen Adıyaman merkezinin büyük bir bölümüne ne su, ne de elektrik veriliyor. Havanın eksi 22 dereceye düştüğü Elbistan’da, insanlar için halen barınma olanakları sağlanmadı.
TUVALET VE SU BÜYÜK PROBLEM OLMAYA DEVAM EDİYOR
Depremden 11 gün sonra ilçenin birkaç noktasına belirli sayıda çadır yerleştirildi. Çadırlar, kar, buz ve çamurun içerisine kurulurken, insanların çadırlarda yaşama olanakları yok. Yine kentte yurttaşların barınma ve ısınma problemlerinin yanında en büyük sorunları tuvalet ve su. Adıyaman’a halen tek bir tuvalet kurulmazken, ayrıca neredeyse hiçbir alanda su yok. İlçede bulunan gönüllü sağlıkçılar, tuvalet ve su ihtiyaçlarının karşılanmaması durumunda önümüzdeki günlerde hastalıkların başlayacağı uyarısını yaptı.
İNSANLAR CEMEVİNDE BEKLİYOR
Üç gün sonra girilen Adıyaman’da yapılan arama kurtarma çalışmalarına da geç kalındı. Birçok kişi halkın kendi imkanlarıyla kurtarılırken, halkın devlete/iktidara yönelik tepkileri de daha fazla artıyor. Depremin ardından halk, depremden her ne kadar etkilense de az hasarlı olan Alevi Kültür Dernekleri Adıyaman Cemevi’ne sığındı.
Cemevinde depremzedeler için her gün sıcak yemek çıkıyor.
KOORDİNASYON YOK, ONLARCA BİNAYA DOKUNULMADI
Kent merkezinde yapılan arama kurtarma çalışmaları devam ederken, çalışmalarda hala yeterli noktaya ulaşılmadı. Kent merkezinde hala onlarca binaya dokunulmuş değil. Yaptığımız birçok görüşmede, koordinasyonsuzluktan kaynaklı yaşayanların da yaşamını yitirdiğini söyleyen gönüllüler, dışarıdan çok sayıda gönüllünün geldiğini ve onlarca enkaza yetişemediklerini belirttiler.
AİLELER ENKAZLARIN BAŞINDA BEKLİYOR
Elektrik ve suyun olmadığı kentte saatler akşamı gösterdiğinde halkın çaresizliği kendini bekleyişe bırakıyor. Yıkımlarla dolu zifiri karanlık sokakların ücra köşelerinde soğuktan korunmak için yakılan ateşlerin başında ailelerin bekleyişi sürüyor. Kiminin eşi, çocuğu, kayınbiraderi, kiminin kız kardeşi, babası, annesi enkaz altında kalırken, aileler dondurucu havaya rağmen yakınlarını canlı ya da cansız bir şekilde almanın umudunu taşıyor.
PİRHA/ADIYAMAN
Yoruma kapalı.