Alevi Haber Ajansi

Adıyaman’da Kürt Dil Bayramı açıklaması: Kürtçe en kadim dildir-VİDEO

PİRHA- Kürt Dili Bayramı günü dolayısıyla Adıyaman’da açıklama yapıldı. Kürt dilinin asırlardır baskılara, yasaklara, her türlü şiddete maruz kaldığını ifade eden Ferat Der Başkanı Mazlum Turhal, “Dil, kültür, din gibi tüm halkların hakları korunmadığı sürece bu sorunlar asla çözülemez” dedi.

Ferat Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (Ferat Der) Kürt Dili Bayramı dolayısıyla basın açıklaması yaptı. Çok sayıda kurum ve kişinin katıldığı açıklamada Kürt dilinin, tarihsel süreci ve gelinen aşamada dil üzerindeki baskı ve asimilasyon politikalarına dikkat çekildi.

Açıklamayı okuyan Ferat-Der Başkanı Nazlum Turhal, barış görüşmelerine değinerek “Bu yeni dönemin Kürt ve Türk halkları arasında barışın önünü açmasını ve bölgede istikrarın sağlanmasını temenni ediyoruz” diye konuştu.

“KÜRTÇE EN KADİM DİLDİR”

Kürt dilinin en eski diller arasında yer aldığını söyleyen Turhal, “Kürtçe dünyanın en değerli, kadim ve köklü dilidir. Kürt dili, insanlık kültürünün gelişmesinde başlıca diller arasında yer almaktadır. Kürdistan’da yapılan araştırmalar Miraza Dağı gibi bir gerçeği ortaya çıkardı. Sokakta olan insanlar; Onların torunları olan Kürtler bugün hala o yerlerde kendi kimlikleri ve dilleriyle yaşıyorlar ama ne yazık ki bu kadim Kürt dili asırlardır baskılara, yasaklara, her türlü şiddete maruz kalmıştır. Kürt halkının her yerde, her alanda mücadelesini sürdürmesi, Kürt dilinin özgürlüğünün bir nedenidir” diye belirtti.

“ÇÖZÜM SÜRECİNİN KÜRT VE TÜRK HALKINA İSTİKRAR SAĞLAMASINI TEMENNİ EDİYORUZ”

Barış süreci görüşmelerine değinen Turhal, barışın Kürt ve Türk halklarına istikrar sağlanmasını temenni ettiklerini belirterek şunları söyledi:

“Bu yeni dönemin Kürt ve Türk halkları arasında barışın önünü açmasını ve bölgede istikrarın sağlanmasını temenni ediyoruz. Ancak Türkiye Cumhuriyeti’nde hâlâ eşit bir anayasa yoktur; Dil, kültür, din gibi tüm halkların hakları korunmadığı sürece bu sorunlar asla çözülemez. Biz Kürt halkı olarak talep ediyoruz; Amaç Kürtlerin haklarının anayasada garanti altına alınmasıdır. Kürtçenin resmi dil olmasını istiyoruz. Kürt kültür ve sanatının korunması, cumhuriyetin kuruluşundan bu yana, Kürdistan’da Kürtçe isimlerin yerine resmen Türkçe isimler konulmuş olan şehir, köy, ova, mahalle, vadi ve diğer yerlerin isimleri, resmen Kürtçe isimlerden kaldırılıp kendi Türkçe isimlerine dönüştürülmüştür.”

KÜRT DİLİ MÜCADELESİNİ YÜKSELTELİM

Turhal, son olarak dilin günlük yaşamda kullanılmasına çağrısa bulunarak, “Hawar Dergisi’nin 93. kuruluş yıldönümü vesilesiyle merhum Celadet Ali Bedirxan’ı ve tüm dostlarını, tüm kadınları, anneleri, Kürt dilinin savaşçılarını ve savunucularını saygıyla anıyoruz. Başta Kürt halkı olmak üzere tüm Kürt kadın ve annelerinin, tüm mücadele edenlerin, çalışan ve Kürt diline gönül veren herkesin Kürt dil bayramını kutluyoruz. Ayrıca genç, yaşlı tüm Kürt dili mücadelecilerine, tüm halkımıza, dünyadaki tüm Kürt partilerine, kurumlarına, aydınlarına ve çevrelerine şu çağrıda bulunuyoruz; Kürt dili mücadelesini yükseltelim! Her zaman, her yerde varız. Kürtçe konuş, Kürtçe düşün, Kürtçe oku, Kürtçe yaz ve Kürt ol!” şeklinde konuştu.

PİRHA/ADIYAMAN

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.