PİRHA-Adıyaman Bağımlılıkla Mücadele Derneği Başkanı Cihat Arutay, 6 Şubat depreminin ardından uyuşturucu kullanımının arttığını söyledi. Arutay, “Uyuşturucu kullanımını bitirmek için bizim gibi kuruluşların, derneklerin, kamu yararına çalışma yürüten kurumların desteklenmesi gerekiyor” dedi. Adıyaman Uyuşturucu ile Mücadele Federasyonu (UMFED) Başkanı Cebrail Erdil de, ailelere de çağrıda bulunarak “Çocuklara kesinlikle şiddet veya baskı kurmayın, çocuğunuzu kaybedersiniz” ifadesini kullandı.
Türkiye’de uyuşturucu kullananların sayısı her geçen gün artarken, 6 Şubat Maraş merkezli depremin etkilediği Adıyaman’da uyuşturucu kullanımının okullara kadar düştüğü belirtiliyor.
Adıyaman Bağımlılıkla Mücadele Derneği Başkanı Cihat Arutay ve Adıyaman Uyuşturucu ile MücadeleFederasyonu (UMFED) Başkanı Cebrail Erdil sorunun nedenine ve çözüm önerilerine dair PİRHA’ya konuştular.
Cihat Arutay, Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitimde ortaya koyduğu tasarruf tedbirlerinin okullarda uyuşturucu satışını kolaylaştırdığını ifade ederek, “Tasarruf tedbirlerinde kısılacak en son şeyden başlamasınlar. Çünkü çocuklarımızın güvenliği ekonomiden daha önemli. Bunu söylemde değil eylemde yaparsak daha gerçekçi olur” dedi.
“DEPREMDEN SONRA UYUŞTURUCU KULLANIMI ARTTI”
Depremden sonra çocuklarda uyuşturucu kullanımının arttığına vurgu yapan Cihat Arutay, uyuşturucu kullanımının artmasının nedenlerini şu şekilde açıkladı:
“Bunun sebeplerinden biri de çocukların depremden dolayı yaşamış oldukları kayıplardan kaynaklanıyor. Kimi annesini, babasını kaybetti. Kimi kardeşini ve yakınlarını kaybettiği için yaşamış oldukları yalnızlığı madde bağımlılığına ilgi duyarak doldurmaya çalışıyorlar. Aileler yaşadıkları depremi uyuşturucuyla birlikte her gün yaşıyor. Bürokrasi nasıl ki insanların yaşamaları için evler yapıyorsa, aynı zamanda uyuşturucuyla mücadele için de aynı hassasiyeti göstermesi gerekiyor” dedi.
“YETKİLİLERİN, KAMU YARARINA ÇALIŞMA YÜRÜTEN DERNEKLERE SAHİP ÇIKMASI GEREKİYOR”
Toplumun uyuşturucu konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini söyleyen Arutay, “Bürokrasi içinde emniyet görevlileri çalışmalarını sürdürüyorlar. Ancak uyuşturucuyla mücadele sadece kolluk kuvvetleriyle yapılabilecek bir şey değil. Bizim gibi kuruluşların, derneklerin desteklenmesi gerekiyor. Bizim gibi dernekler aracılığıyla bilgi alışverişi yapılıp bu konuya daha rahat eğilebileceklerini düşünüyoruz” diye belirtti.
“PARKLAR, UYUŞTURUCU KULLANICILARININ MESKENİ OLMUŞ”
Uyuşturucuya ulaşımının çok kolay olduğunun altını çizen Arutay, maddi sıkıntılar yaşayan insanların zamanla bu işe girdiğinin ifade etti. Arutan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İnsanlar nasıl ki ekmeğe ulaşabiliyorsa uyuşturucuya da o kadar kolay ulaşabiliyor. Benim yakın çevreden duyduğum bilgilere göre Kahta ve Adıyaman’ın parkları uyuşturucu kullanıcılarının meskeni olmuş. Bazıları maddi sıkıntılar yaşıyorken bir anda oto kiracılarından özel araçlar kiralayabiliyorlar. Hatta bu kiraladıkları araçlarla da uyuşturucu satıcılığını gerçekleştiriyorlar.
Okul önlerinde birçok çeşit uyuşturucu satılıyor. Daha önce okullarda güvenlik görevlisi vardı. Tasarruf tedbirleri kapsamında okullarda güvenlikçi yok. Güvenlikçiler olduğu zaman okullara uyuşturucu satışını engelleyemiyorlarsa şimdi uyuşturucu girişini nasıl engelleyecekler. Okullarda güvenlikçi olursa en azından bir nebze caydırıcı olur. Ülkeyi yöneten bürokrasiden talep ediyoruz; Tasarruf tedbirlerinde kısılacak en son şeyden başlamasınlar. Çünkü çocuklarımızın güvenliği ekonomiden daha önemli. Bunu söylemde değil eylemde yaparsak daha gerçekçi olur.”
“UYUŞTURUCU KULLANANLARA HASTA GÖZÜYLE BAKMALIYIZ”
Toplumda uyuşturucunun utanç kaynağı olarak görüldüğünü, bağımlı kişilere utanılacak ya da aşağılanacak gözüyle bakılmaması gerektiğini söyleyen Arutay, madde kullanıcılarına hasta gözüyle bakılması gerektiğini söyledi.
Arutay, “Bize danışmaya gelen çocukların aileleri bizim çocuğumuzun uyuşturucu kullandığını kimse bilmesin diye bunu toplumdan saklıyor. Bu şekilde hareket edildiğinde çocuğunu kendinden uzaklaştırmış oluyor” dedi.
“DERNEĞİMİZE ULAŞIN”
Toplumun uyuşturucuyla ilgili olarak bilinçsiz olduğunu söyleyen Adıyaman Uyuşturucu ile Mücadele Federasyonu (UMFED) Başkanı Cebrail Erdil de, gençlerin depremden sonra oyalanabilecekleri sosyal alanları olmadığından dolayı uyuşturucuya yöneldiğini kaydetti.
Adıyaman’da uyuşturucunun artmasının nedeninin sosyal hizmet konusundaki yetersizlik olduğunu belirten Erdil, “Aile çocuğundan şüphe ediyorsa derneğimize ulaşabilirler. Biz o çocuğun uyuşturucu kullanıp kullanmadığını tespit edebiliriz. Onlara bir program hazırlayıp kişiyi o maddeden kurtarabiliriz. Ailelere çağrımız şu: Çocuklara kesinlikle şiddet veya baskı kurmayın, çocuğunuzu kaybedersiniz” ifadesinde bulundu.
“MİMAR SİNAN PARKI’NDA EĞİTİM ATÖLYEMİZ VAR”
Erdil, Adıyaman’da uyuşturucuya karşı açıklamalar ve yürüyüşler yaptıklarını ifade ederek, “Bizler bu kadar aktif çalışırken derneğimizin çalışmalarına neden destek verilmiyor, neden sahip çıkılmıyor? Adıyaman Mimar Sinan Parkı’nda gençler için açtığımız bir eğitim atölyesi var. Buraya gelen insanlar eğitim alıyorlar. Biz kursa gelen bireylerin madde bağımlısı veya bağımlı olmayan kişilerin kim olduğuna bakmaksızın karma bir eğitim sunuyoruz. Burada gençlerimiz resimler çiziyor ve buradan üniversiteye gidiyorlar. Bu sene 7-8 öğrenci buradan aldıkları eğitimle üniversitelere gitti” diye konuştu.
“BİZLER BU KADAR AKTİF ÇALIŞIRKEN NEDEN BİZE DESTEK VERİLMİYOR”
Halkın sivil toplum örgütleriyle birlikte hareket etmesi gerektiğini söyleyen Erdil, dayanışma içeresinde hareket ederek uyuşturucunun ülkeden atılabileceğini söyledi.
Kamber YILDIZ/ADIYAMAN
Yoruma kapalı.