PİRHA-Adıyaman Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü tarafından ev yapılması için ormanlık alanın ağaçları kesildi. Köylüler gelen kişilere müdahale ederek ağaçların kesilmesini önledi.
Adıyaman’ın Yeşiltepe (Gazi Kale) ormanlık bölgesinde deprem konutları yapmak için binlerce ağaç kesildi. Köylülerin müdahalesiyle ormanların kesilmesi önlenirken, çevrede bulunan Koçali, Mustafabeyli (Çeper), Bağlıca (Buwuko) köylüleri ormanlık alanda ağaçların kesilmesini istemediklerini belirterek, ormanlık olmayan arazilerin olduğunu, oralarda ev yapılabileceğini söylediler.
Köylüler, Adıyaman Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’nün köylülere söz verdiğini ama buna rağmen ağaçların kesilmesine izin verildiğini belirtti. Çevrede yaşayan yurttaşlar hayvanlarını otlattığı doğasının talan edilmesine tepki göstererek bu alanda deprem konutları yapılmasına asla izin vermeyeceklerini de ifade ettiler.
“BURASI BİZİM ORMANIMIZ, BİZİM DOĞAMIZ”
Mustafabeyli köyünde yaşayan Halil Buğdacı, ormanlık alanda deprem konutlarının yapılmasını istemediklerini belirterek şunları söyledi:
“Burası bizim mera alanımız. Atalarımız dedelerimiz oralarda büyüdüler, biz de oralarda büyüdük. Buralar bizim ormanımız, bizim doğamız. Ev yapılacak başka yerler olduğu halde gelip ormanlık alanda ev yapmak istiyorlar. Ormanlık alan yola yakın olduğu için oraya konut inşa etmek istiyorlar. Bölgemizde mera alanında ev yapılmasını istemiyoruz. Gerekirse ölürüz yine de orada evlerin yapılmasına müsaade etmeyiz” diye konuştu.
“BİZE SÖZ VERDİKLERİ HALDE TEKRAR AĞAÇLARI KESTİLER”
Yetkililerin bu konuyla ilgilenmesi gerektiğini söyleyen Mehmet Buğdacı da ağaçların kesilmesine karşı çıktığımız için engellenmeye çalışıldığını söyledi.
Buğdacı, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü bize söz verdiği halde burada ev yapılmasına izin verdi. Sonradan baktığımızda hızar makinalarıyla ağaçların kesildiğini gördük. Karşı çıkmaya çalıştığımızda da askerler karşımıza çıkıyor, izin vermiyorlar, hatta karşı çıkan kişilerin isimlerini alıyorlar. 200-300 dönümlük boş araziler varken yetkililer ormanlık yerde ev yapmak istiyor. Yazıktır, günahtır, orada bir ağaç bile kesilemez. Bir evin yapılması için yüzlerce ağaç kesiliyor. Ağaç da bir candır, bir evlattır. Yetkililer elini vicdanına koysun. Biz de bu ülkenin vatandaşıyız, vergi ödüyoruz. Eğer yer yoksa biz verelim.
Ferziye Sucu ise “Buralar bizim ormanımız. Biz buralarda hayvanlarımızı otlatıyoruz. Oradan başka yerimiz yok. Birkaç ev için binlerce ağaç kesiliyor” açıklamasında bulundu.
“ORMAN OLMAYAN YERLERDE EVLER YAPILSIN”
Ormanın kesildiği alanda hayvancılık yapıldığını ifade eden İrfan Buğdacı da konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
“Bizim geçim kaynağımız bu meralar. Hiçbir köy ormanlık yerinde ev yapılmasına izin vermiyor. Şimdiye kadar binlerce ağaç kesildi. Herkesi elini vicdanına koysun. Başka alanda ağaçlara zarar vermeden ev yapılabilinirken ormanlık yerde ev yapılması iyi bir şey değil” dedi.
Gulabi Buğdacı ise ağaçlar kesildiğinde duruma müdahale ettiklerini, izin vermediklerini belirterek, “Bu orman alanda ev yapılmasına karşıyız. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ısrarla burada ev yapmak istiyor. Deprem evi yapılacak, müsait birçok yer var. Bu ağaçlar küçük bir çocuk gibidir, insan nasıl kıyar bu ormana” diye ifade etti.
PİRHA/ADIYAMAN
Yoruma kapalı.