PİRHA- Adıyaman’da okulların hasarlı olmasından dolayı öğrencilerin yeterli düzeyde eğitim alamadığını belirten Eğitim Sen Adıyaman Şube Başkanı Zeynal Polat, “Ders sayısını siz 40 dakikadan 30 dakikaya düşürürseniz çocuklar günlük olarak ortalama 56-60 dakika eksik ders görmek zorunda kalıyor. Bunu da haftaya aya, yıla vurduğunuz zaman ciddi bir rakam ediyor. Bu kadar eksik ders gören öğrenciler sene sonunda diğer bölgelerdeki akranlarıyla karşılaştıklarında aynı sınava girecekler. Bu da beraberinde bir eşitsizliği getiriyor” diye konuştu.
6 Şubat Maraş merkezli depremde en fazla can kaybı yaşayan ve hasar gören şehirlerin başında gelen Adıyaman’da depremin etkileri hala sürüyor. Yıkım işlerinin 1 sene içerisinde bitmesi gereken şehirde hala ağır hasarlı binalar yıkılmamış durumda. Adıyaman’da en son yapılan resmi rakamları verilerine göre 5 bin 826 bina yıkılırken, 8 bin binanın ağır hasar aldığı kayıtlara geçti. Şu an yıkılmayan yüzlerce bina var.
Depremin ardından 25-26 okulun kullanamaz olduğunu, bundan ötürü çocukların zor şartlarda eğitim aldığını söyleyen Eğitim Sen Adıyaman Şube Başkanı Zeynal Polat, “Hala ağır hasarlı ve yıkılan binaların yerine temel atılmadı. Birkaç tane prefabrik okul yapıldı. Bir iki tane konteynır kentte okullar açıldı ama bu ihtiyaca cevap vermiyor” diye konuştu.
“OKULLARIN AZLIĞI DERS SÜRELERİNİ KISALTTI”
Okul sayısının düşüklüğünün okullarda eğitim aksattığını ifade eden Polat, “Depremden dolayı yıkılan, ağır hasar alan, orta hasarlı olan okulların durumuyla ilgili ciddi sorunlar var. Çünkü 25-26 civarında hasarlı okul var ya yıkılacak ya da ağır hasarlı durumdalar. Bu okuldaki öğrencilerin çoğu başka okullara gittiler. Gittikleri okulların sınıflarında öğrenci mevcut öğrenci sayısı arttı. Ya da aynı binada iki okul öğrenim görmek zorunda kaldı. İşte sabah bir grup öğrenci gidiyor bir grup öğrenci gelmek zorunda kalıyor. Böyle olduğu zamanlarda ortaöğretim dediğimiz lise ve ortaokullarda ders sürelerinin kısalması, teneffüs sürelerinin kısalmasının yoluna gidildi” şeklinde konuştu.
“OKULLARIN YETERSİZLİĞİ BERABERİNDE EŞİTSİZLİĞİ GETİRİYOR”
Adıyaman’da okuyan öğrencilerle diğer şehirlerde okuyan öğrenciler arasında dengesiz bir eğitim sağlandığını ve bunun da sınavlara yansıyacağının altını çizen Polat, “Sabah 07:00’de ders başlıyor. Liselerde günlük okutulan ders sayısı 8 saat olarak düşündüğünüzde, öğleden sonra da 8 saat düşündüğünüzde sabah erken saatlerde akşam geç saatlere kadar okullar devam ediyor. Bazı liselerimiz blok ders yapmaya başladılar. Bazı liselerimiz ders saati süresini 30 dakikaya düşürdüler. Teneffüs dediğimiz dinlenme süreleri 10 dakikadan 5 dakikaya düşürüldü. Bu beraberinde şunu getirdi. Ders sayısını siz 40 dakikadan 30 dakikaya düşürürseniz çocuklar günlük olarak ortalama 56-60 dakika eksik ders görmek zorunda kalıyor. Bunu da haftaya aya, yıla vurduğunuz zaman ciddi bir rakam ediyor. Bu kadar eksik ders gören öğrenciler sene sonunda diğer bölgelerdeki akranlarıyla karşılaştıklarında aynı sınava girecekler. Bu da beraberinde bir eşitsizliği getiriyor” ifadelerini kullandı.
“AĞIR HASARLI BİNALARIN TEMELİ HALA ATILMADI”
Hala ağır hasarlı ve yıkılan binaların yerine temel atılmadığına dikkat çeken Polat, devamında şunları söyledi:
“Birkaç tane prefabrik okul yapıldı. Bir iki tane konteynır kentte okullar açıldı ama bu ihtiyaca cevap vermiyor. Vartan’a gittiğinizde prefabrik bir ilkokul yapıldı. Biz gittiğimizde okullar 30-35 kişilik 40 metre kare bir alanı düşündüğümüzde öğrenci başına düşen oksijen miktarından tutun da onların diğer yaşam etkinlikleri sınırlı sayıda. Bunlar ciddi anlamda bir eksiklik. Orta hasarlı olup ne olacağı noktasında tereddüt edilen okullar var. Bu okulların durumuyla ilgili bir netlik kazanmadı. Hala böyle okulların yeniden yapılacağı ya da güçlendirileceği aşamasında olup belirlenemeyen okullar var.”
“SERVİS SORUNU HALA DEVAM EDİYOR”
Polat, bazı bölgelerde okul servislerinin sadece konteynır kentteki öğrencileri taşıdığını, diğer bölgelerde kalan öğrencilerin bu konuda servise ulaşmakta sorunların olduğuna dikkat çeken Polat, “Özellikle konteynır kentlerdeki öğrenciler taşınırken, konteynırlarda kalmayan bu imkanlardan faydalanmıyor. Oysa biz Eğitim Sen olarak deprem bölgesinde 1 yıl boyunca tüm öğrencilerin ücretsiz taşınması noktasında talebimiz vardı. Onun dışında mahallesinde okulları yıkılan öğrencilerin başka yere giderken ya bir taşıma sorunu, can güvenliği problemi ayrı bir sıkıntı. Gittiği okulda beslenme yönünden hala ciddi sıkıntılar var” diye konuştu.
Kamber YILDIZ/ADIYAMAN
Yoruma kapalı.