PİRHA- Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), Kilikya Nehir Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği ile Arap Alevi Dayanışma Derneği, Adana’da 25 Kasım gündemli panel düzenledi. Panelde bir konuşma yapan Avukat Ayşe Zilan, “Şiddete maruz kalan kadınlar, polis ya da jandarmaya başvurduğunda yaşadığı şiddeti kanıtlamak zorunda bırakılıyor ve polis aile içi şiddette barıştırma yoluna başvuruyor” dedi.
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında, Demokratik Alevi Derneği (DAD), Kilikya Nehir Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği ile Arap Alevi Dayanışma Derneği Adana’da bir panel düzenlendi. Avukat Ayşe Zilan ile Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) Genel Meclis üyesi ve ETHA Haber Ajansı editörü Nadiye Gürbüz’ün katıldığı panel Selmani Pak Kültür Merkezi’nde yapıldı.
Panelin açılış konuşmasını DAD Adana Şube Eş Başkanı Sevgi Avcı yaptı.
“KADINLAR YAŞADIĞI ŞİDDETİ KANITLAMAK ZORUNDA BIRAKILIYOR”
Panelde bir konuşma yapan Avukat Ayşe Zilan, şiddetin sadece fiziksel şiddetten ibaret olmadığını, ekonomik, cinsel, psikolojik boyutları olduğunu belirterek, “6284 sayılı yasada koruma tedbirlerinin 6 ay uygulanması gerektiği belirtilmesine rağmen son dönemlerde 1 ay şeklinde uygulanıyor. Kadınlar, her ay korunma tedbirlerini yenilemek zorunda bırakılıyor. Şiddete maruz kalan kadınlar, polis yada jandarmaya başvurduğunda yaşadığı şiddeti kanıtlamak zorunda bırakılıyor ve polis aile içi şiddette barıştırma yoluna başvuruyor” dedi.
Kadınların suç duyurusu aşamasında yapması gerekenler konusunda da bilgi veren Zilan şunları kaydetti:
“Hukuk sisteminde kadına şiddet uygulayan, kadınları katleden erkeklere ‘iyi hal’ ve ‘haksız tahrik’ indirimleri uygulanıyor ancak öz savunmasını uygulayan kadınlar yüksek cezalara çarptırılıyor. 2015-2020 yılları arasında yaptığımız araştırmada bu gerçekle karşılaştık. Kendilerine şiddet uygulayan erkeklere öz savunmasını uygulayan kadınlar, şiddet sarmalı içinde olduğunu mahkemelere bir tür kanıtlayamıyor ancak erkekler tanık yokken kadınları öldürüp ‘erkekliğime hakaret etti’ diyerek haksız tahrik, iyi hal indirimleri alıyor. Kısa süre cezaevinde kalıp çıkıyor”
“KADINA YÖNELİK ŞİDDETTE AİLE KURUMU BELİRLEYİCİDİR”
Daha sonra Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) Genel Meclis üyesi Nadiye Gürbüz söz aldı ve konuşmasına İran’da direnen, Rojava kadın devrimine can veren, kadın özgürlük mücadelesi ve erkek şiddeti sonucu yaşamını yitiren kadınları selamlayarak başladı.
Kadına yönelik şiddette aile kurumunun belirleyici olduğunu ve yaşanan kadın katliamlarının erkek egemen sistemden kaynaklandığını ifade eden Gürbüz, “AKP-MHP faşizmi, özellikle 2023 genel seçimleri öncesinde ‘ailenin kutsallaştırılması’ tartışmaları başlattı. Devletin olanaklarıyla gerici güçlerle birlikte mitingler düzenledi ve böylece biz kadınların kazanılmış haklarına daha fazla saldıracağının sinyallerini verdi” dedi.
Kadın dayanışmasının önemine dikkat çeken Gürbüz şunları kayda geçirdi: “Makbul kadın normlarına uymayan kadınların yaşam tarzına yönelik saldırılar, siyasetin içindeki kadınların gözaltı ve tutuklama saldırısı ile teslim alınmaya çalışılması, hapishanelerde siyasi tutsak kadınların yaşadığı ağır tecrit koşulları, burjuva hukukun düşman politikası, asker ve polisin Kürt kadınlarına yönelik cinsel saldırısı ve ajanlaştırma politikası, Filistin ve Rojava’daki işgalciliğin kadın düşmanı saldırılarına karşı mücadele perspektifi de 25 Kasım’ın gündemidir”
Etkinlik, Kürtçe, Zazaca, Arapça ve Türkçe söylenen şarkılarla sona erdi.
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.