Alevi Haber Ajansi

İşte ABF Başkanı Muhittin Yıldız’ın, PSAKD’ye aday olma gerekçeleri

PİRHA- Pir Sultan Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkan adaylarından Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Muhittin Yıldız ile konuştuk. Derneğin başkanlığına seçilmesi halinde gerçekleştireceği çalışmalardan bahseden Yıldız, tüzük, örgütlenme ve Alevilerin kendilerine göre bir kalıcı ekonomisi olması gerektiği üzerinden durdu.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) 15. Olağan Genel Kurulu’nu bu hafta sonu Ankara’da gerçekleştirilecek. PSAKD 15. Olağan Genel Kurulu’nda genel başkan adaylarından şu anki Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Muhittin Yıldız, daha önceki ve seçilmesi halinde yapacağı çalışmalarını PİRHA’ya anlattı.

2016 yılında Pir Sultan Abdal Genel Merkez Yöneticisi olan Muhittin Yıldız, 2016’ının 9. ayında ABF’de bir genel başkan değişikliği olduğu süreçte Alevi Bektaşi Federasyonu’nun Genel Başkanlığı’na getirildi. “Biz genel başkanlığa geldiğimizde Alevilerin kronik olan sorunları vardı” diyen Yıldız, temel sorunlarını çözmek adına GYK’da 6 yol haritası önlerine koyduklarını söyledi.

İNANÇ KURULU, ALEVİ ÇALIŞTAYI…

Bu yol haritalarını şöyle sıraladı:

Yıllardan beri kurulmaya çalışılan bir inanç kurulunu oluşturduk. 14 bölgede çalışmalar yaptık. Geçen yıl 4 Mart’ta ise İstanbul Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde inanç kurultayını gerçekleştirdik.

Kadın ve gençlik ile ilgili çalışmalarımız oldu. Kadın ile ilgili temelden bir örgütleme yapılması gerektiğini tüm bileşenlerimize gönderdik. Kurumlarda yok denecek kadar azalan ‘Umut fidanları’ ile gençliğini bir araya getirdik.  Gençlerimizi kazanmak adına bir örgütlü yapı için yine bir çalışma yaptık.

Kurumun ciddi anlamda bir ekonomik sorunu vardı. Bu ekonomik sorunu çözmek için yine İstanbul Ataşehir sınırları içerisinde yemek düzenledik. Hem kurumumuz borcunu ödedik. Hem de kurumumuzda o yemekte tüm itirazı olan, ötekileştirilen, bu sistem tarafından kaygısı olan tüm siyasi kuruluşları, fikirdaşımız olan STK’ları, tüm Alevi kurumlarını bir araya getirdik. Bu da anlamlıydı, değerliydi.

Eğitim ile ciddi sorunlar vardı. Hele ki muktedirlerin eğitim ile ilgili uygulamaları kindar bir nesli yetişmesi, bilimden uzak bir eğitim modelini dayatmışlardı. Yıllardan beri itirazımız açıktır zorunlu din derslerine karşı. Bununla ilgili de bir eğitim mitingi kararı aldık. 17 Eylül Kartal alanında. Bu miting ile alakalı da 7-8 ilde Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ile birlikte bir örgütleme çalışması yaptık.

Alevilerin yıllardan beri bir göçebe hayatı vardı. Genel merkezi yoktu. Bununla ilgili de Çankaya Belediye Başkanı ile birlikte yaptığımız görüşmelerde Alevi örgütlerine 2800 metrekare ölçülerinde bir yer kazandırdık. Bunun da projesi bitmek üzere. 6 ay gibi temelini atacağız. 18-22 ay içerisinde de tüm Alevi örgütlerinin içine alacak genel merkez binalarının Sivas şehitlerine ait bir müzenin ve konferans salonlarının olacağı Alevileri gerçekten temsil noktasında görkemli bir genel merkez binalarını kazandıracağım. Bunun da temelini atmıştım.

Yıllardan beri Alevilerin biraraya gelip ortak bir aklı ortaya koymadığı bir konuda çalıştay programı önümüze koyduk. Bu çalıştay Alevilerin temel sorunları üzerine 12 başlıklıydı. Bu çalıştay öncelikle Türkiye’de Alevi birliği ile ilgili bir adım atılmasıyla ilgiliydi.

Yıldız, Balıkesir Edremit’te düzenledikleri bu çalışmanın sonucunda da Dersim başta olmak üzere sadece Alevi kurumları değil Alevi köy muhtarları, belediye başkanları, yöre dernekleri olmak üzere geniş çaplı bir şekilde serbest kürsü şeklinde bu çalıştayı anlatacaklarını söyledi.

Alevi Bektaşi Federasyonu’nun genel kurul seçiminde de genişletilmiş danışma kurulunda bu çalışmanın sonucunu aktaracaklarını ifade eden Yıldız, “Genel kurulda rızalık aldığımız takdirde de Alevilerin bir bütün olarak temel sorunları etrafında birleştiğine dair Alevilerin birliğinin temelini attığımız bir çalışma olacak. Bu çalıştaya sadece ileride yıllık sempozyumlara dönecek. Yazılı olarak tarihe geçecek. Türkiye ve dünyada yaşayan Alevilerin birlikteliğinin de temelini atmış olacağız” ifadelerini kullandı.

TÜZÜK, ÖRGÜTLENME VE EKONOMİ SORUNU

Yıldız tüm bunlardan yola çıkarak Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’ne neden aday olduğunu şöyle anlattı:

“Biz bunları yaparken diğer Alevi örgütleri bizlerle beraber hareket etmek gerektiğini zaten hep deklare etmişti. O süreçte Pir Sultan’ın bütün sağlıklı kadroları da eli kalem tutan sözü söyleyen arkadaşlarımızla beraber bu çalıştayı gerçekleştirdik.

Dolayısıyla OHAL’den ötürü de bu ülkede KHK’lerle işinden aşından edilmesi sürecin Alevi örgütlülüğü olan Pir Sultan’ın susması ile beraber genel merkez yönetiminin bu konuda etkinsiz kalmasından ötürü örgütleme modelinde sıkıntı vardı. Alevilerin kalıcı bir ekonomik modele ihtiyacı vardı. Pir Sultan Alevilerin sokaktaki sesidir nefesidir. Hal böyleyken de tüm bu sorunları sıralarsak bunların çözüm noktasıyla beraber ABF’de yaptığımız bu etkinlilerle beraber Pir Sultan’ın örgütlü yapıya kavuşması aklanan ikrarlı bir üye sisteminin olması gerektiğini düşündük. Geçmişten bugüne kadar biz ocaklarla, dergahlarla el ele el hakka diye geldik. Ama biz hep ikrar vererek geldik. Dolayısıyla 90’lı yıllarda federasyonların derneklerin kurulmasıyla beraber de Alevi örgütleri çoğaldı. Bir nevi ocak ve dergahlara alanlar açıldı. Bugünün şartlarına baktığımız zaman hem tüzüğün yetersiz kaldığı hem örgütlenme modelinin yetersiz kaldığı hem de yıllardan beri bir kanayan yaramız olan ekonomik modeli bir türlü hayata geçiremedik. Bununla beraber de üç nedenle aday oldum.”

ALEVİ KÖYLERİNİ TARIMDA ETKİN KILMAYA YÖNELİK BİR PROJE ÇALIŞMASI

Somut olarak da bir projelerinin olduğunu söyleyen Yıldız, Ovacık modeli bir tarım projesinden bahsetti.

Yıldız, “Alevilerin artık belediyelerden, işadamlarından el açıp bir lokma talebinde bulunmaması için Ovacık modelinin 15 kat büyüğü tarım projesinin uygulaması konusunda çalışmalarım var. Geçmişte Aleviler tarımda etkinlerdi. Yine Alevi köylerinin bir nevi tarımda etkin kılmak ve Alevi örgütlerinin tarımsal konuda temel gıdalarının bir pazarı ya da kooperatifleşmesi ile ilgili projenin hazırlığıyla beraber son 3 aya kadar bunlarla ilgili arkadaşlarımız bir çalışma yapıyor. Bunun hayata geçmesi için Alevi kurumlarımızda yapacağımız görüşmelerle kabul görürse Alevilerin kalıcı ekonomik modelleri içinde vaatlerim seçimle beraber bu sorunu çözmek için geliyorum” dedi.

“DEVLETİN ALEVİSİ OLMAYACAĞIZ”

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği içinde sistemin istediği bir Aleviliğe doğru çalışmalar yapanların olduğuna dikkat çeken Yıldız, “Bunlarla da mücadelelerimiz halen devam etmektedir. Bunlara fırsat vermemek adına da biz hiç kimsenin Alevisi olmadığımız gibi sadece Pir Sultan’ın ilkelerini yaşatmak adına genel merkezinin yönetiminin oluşması açısından yola çıktım. Yıllardan beri hiçbir zaman devletin Alevisi olmadık bundan sonra da olmayacağız. Pir Sultan sadece Alevilerle ilgili değil toplumda yaşayan bütün mazlumlar için mücadele vermiştir. Pir Sultan’ın bu direnci ve bilincini önümüze koyarak toplumdaki Pir Sultan’ın ilkelerini yaşatmak ve o ikrara bağlı kalarak Pir Sultan örgütlülüğünü büyütmek adına geliyorum” ifadelerini kullandı.

(HABER MERKEZİ)

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak