PİRHA-Alevi Bektaşi Federasyonu bünyesinde kurulan Alevi Kadın Meclisi, kuruluşunun da ilan edildiği 1. Kadın Konferansı Ankara’da Yılmaz Güney Sahnesi’nde yapıldı.
-Video eklenecek…
3 oturum olarak yürütülen konferansın 1.oturumunda; İstanbul Üniversitesi Doç. Dr. Cemal Salman, Serçeşme Cemevi Yönetim Kurulu Üyesi Canan Seçkin, İzmir Büyükşehir Belediyesi Yüksek Mimar Demet Bayar konuştu.
“ALEVİLİK KADIN FİGÜRÜNÜ ADEMİN ÖNÜNE KOYDU”
‘Mitolojiden Öğretiye Alevilikte Kadın’ konusunda konuşma yapan İstanbul Üniversitesi’nden Doç. Dr. Cemal Salman, “Bütün toplumların en eski hikayelerine biz mitoloji diyoruz. Yaradılış meselesine Aleviler nasıl bakıyor.10 binlerce yıl evvele gittiğimizde her topluluk başlangıçta ne var merak etmiş. Aleviler der ki bir nur var bütün yaradılış o nurdan yaratılır. Aleviler İbrahimi dinlerin hakimiyetinde yerlerde yaşamalarına rağmen kendi özlerini kaybetmemiştir. Aleviler, İbrahimi dinlerden küçük gözüken ama aslında büyük farklar geliştirmiş. Alevilik, İbrahimi dinlerden farklı olarak bir kadın figürünü aldı, Adem figürünün önüne koydu. Aleviler yüzlerce yıldır, o ilk mitolojiye sadık kalan benim bildiğim tek toplum. Kadın üzerinden şeytanlaştırmanın hakim olduğu dinler arasında Alevilerin bu kadar kıyıma uğramasının bir nedeni de bu” dedi.
“YOL FATMA ANA İLE BAŞLIYOR”
Serçeşme Cemevi Yönetim Kurulu Üyesi Canan Seçkin ‘Öğretiden Pratiğe Alevi ve Kadın Olmak’ başlıklı konuşmasında ise şu ifadeleri kullandı:
“Biz can olarak varız. Yolumuz kadın yolu, yol Fatma Ana ile başlıyor. Öğretimizde kadının bugün ki durumunda ise olması gereken ile olan çok farklı. Cem’e gittiğimizde posta oturanları hep erkek olarak görüyoruz. Rehberimiz olan Anaları unutmuş durumdayız. Kadının rolünü tekrar üslenmesi gerekiyor. Erkek canlarımızın özünü dara çekip ikilikten çıkması gerekiyor. Kadınlarımızı posta görmek istiyoruz.”
“KADIN SÜREKLİ EVDE VE MUTFAKLA İLİŞKİLİ GÖSTERİLİYOR”
Oturumun son konuşmacısı İzmir Büyükşehir Belediyesi Yüksek Mimar Demet Bayar da ‘Ev, Şehir, Kamusal Alan: Gündelik Hayatta Alevi Kadın’ konusunda “Cinsiyetleşmiş mekan aslında bu amaçla yaratılmamış ama sadece bir cinsiyet için kullanılmaya başlandığı alanlardır. TBBM cinsiyetleşmiş mekan örneğidir. Ülkemizde bazı sektörler tamamen erkeklerin elinde. Kodlanmış rotalar var mesela gerekirse rahatsız olmamak için yolumuzu uzatıyoruz. Özel olan politiktir deriz ama özel alan da politiktir. Medyanın etkisi ile kadın sürekli evde ve mutfakla ilişkili gösteriliyor” dedi.
PİRHA/ANKARA
İLGİLİ HABERLER
Alevi Kadın Meclisi’nin 1. Kadın Konferası’nda birlikte mücadele vurgusu- VİDEO
Alevi Kadın Meclisi’nin düzenlendiği 1. Kadın Konferansı başladı- VİDEO
Yoruma kapalı.