Alevi Haber Ajansi

AABK Eşit Başkanı Kamilağaoğlu: Kerbela aynı zamanda bir kadın mücadelesidir

PİRHA- AABK Eşit Başkanı Nevin Kamilağaoğlu, Kerbela katliamında kadın mücadelesinin rolüne vurgu yaparak, “Zeynep Ana’nın mücadelesi eğer olmamış olsaydı Kerbela’da Yezitle Hüseyin’in karşılaşmasında, Hüseyin’in yenilgisiyle sonuçlanan bu olay tarihe bu şekilde geçmeyecekti” dedi.

AABK Eşit Başkanı Nevin Kamilağaoğlu Değerlendiriyor, Muharrem Özel Can Tv’de.

Muharrem ayı Aleviler için yas ayıdır. Muharrem’de, 680’de Kerbela’da Yezit tarafından katledilen İmam Hüseyin ile 71 kişi için matem orucu tutulur. Bölgeden bölgeye farklılıklar gösterse de özünde yas tutmak, yaşananları unutmamak, tekrar yaşanmasına izin vermemek vardır.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Eşit Başkanı Nevin Kamilağaoğlu, matem orucuna dair konuştu. Kamilağaoğlu, Kerbela katliamında kadın mücadelesinin rolüne vurgu yaptı.

“MATEM ORUCU HER TÜRLÜ HAKSIZLIĞA KARŞI VERİLEN MÜCADELEDİR”

AABK Eşit Başkanı Nevin Kamilağaoğlu, yaşanan diğer katliamlarında bir Kerbela olduğunu hatırlattı. Kamilağaoğlu, Kerbela’da yaşananların günümüze kadar unutulmadan gelmesinde kadınların rolüne de değinerek, “Suruç katliamını saygıyla anıyorum unutmayacağımızı hatırlatmak istiyorum orada yaşanan da bir Kerbela katliamıdır. Kerbela’nın bir öğreti olduğunu, bir kadın mücadelesi olduğunu da aynı zamanda düşünüyorum. Ana Fatma ile başlayan bir kadın mücadelesi olarak görüyorum. Zeynep Anayla doruk noktasına ulaştığını görüyorum. Zeynep Ana’nın mücadelesi eğer olmamış olsaydı Kerbela’da Yezitle Hüseyin’in karşılaşmasında, Hüseyin’in yenilgisiyle sonuçlanan bu olay tarihe bu şekilde geçmeyecekti” dedi.

Zeynep Ananın tarihi direnişi sonucu Kerbela’nın tarihe geçtiğini vurgulayan Kamilağaoğlu, şunları dile getirdi:

“Aleviler, matem orucunu her türlü haksızlığa karşı verilen mücadelenin bir anlamı olarak tutuyorlar. Tüm dünyada, yaşadığımız bölgede, yaşadığımız ülkede, bu katliamların tekrar yaşanmaması için matem orucu tutuyorlar. Özellikle bu 12 gün hem Türkiye’de hem Avrupa’da çok sıkça Aleviler Alevi kültür merkezlerinde ve cemevlerinde buluşurlar, konuşurlar, sohbetini yaparlar asıl istedikleri bu katliamlar bir daha yaşanmasındır. Kadın katliamları yaşanmasın, inançlarından kimliklerinden, politik düşüncelerinden dolayı insanlar ötekileştirilmesin, faili meçhullara kurban gitmesin, kadınlar haksız yere katledilmesin bunun sohbeti yapılıyor. Bu yaşanılan olayları Aleviler Kerbela olarak görüyor. Bunun mücadelesini veriyor.”

“FARKLI MEYVELER VE YEMİŞLER ÖZÜNÜ KAYBETMEDEN HARMANLANIR”
Kamilağaoğlu, matem orucunun sonunda yapılan aşurelerin önemine dikkat çekerek, “Matemin sonunda yapılan aşureler çok kıymetli, çok önemli. Kendi özünü koruyan farklı meyvelerin, farklı yemişlerin harmanlandığı ve hiçbirisinin de kendi özünü kaybetmeden, yenildiği zaman her meyvenin kendi tadıyla insanı mutlu eden bir aşure ile sonuçlanır. Aleviler aşure çorbası yaparak bunu taçlandırıyorlar. Bu bir öğretidir. Biz bu olaydan nasıl ders çıkaracağız, biz bu olayların olmaması için nasıl birlikte mücadele vereceğimizin adıdır Kerbela” diye konuştu.

PİRHA/ANKARA

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak