PİRHA- Arap Aleviliği’nde Bırbara Bayramı geçmişte aynı coğrafyada ortak kaderi paylaştıkları diğer topluluklara ve inanışlara değer verildiğinin bir simgesi olarak her sene kutlanmaya devam ediyor. Mersin’de Kazanlı Halk Meclisi ve Kazanlı Kültürevi, Arap Alevilerin ve Ortadoğu’daki inanç gruplarının Bırbara bayramı kutlandı.
Arap Alevilerin diğer halklar ve inançlara eşit mesafede olması ve benimsenen Bırbara bayramı Kazanlı Halk Meclisi ve Kazanlı Kültürevi tarafından kutlandı.
Bolluk, dayanışma ve bereketli bir zaman anlamı taşıyan bayramda, mseylika adı verilen, her evden olmak üzere bir avuç bakliyat toplanıp hazırlanan yemek pişirilir ve pay edilir. Kazanlı halk meclisi ve Kazanlı Kültürevi üyeleri “Bizler geleneksel bayramımızı hep birlikte dayanışma içerisinde kutlamak ve asimilasyona karşı direnmek için bir araya geldik” dedi.
BIRBARA BAYRAMI NEDİR?
Bırbara Bayramı her sene 16 Aralık öğleden sonra başlayıp ertesi gün 17 Aralık öğlene kadar sürüyor. Bırbara günü herkes birbirinden hububat ve baklagiller alır. Komşulardan toplanan 7 çeşit buğday, fasulye, nohut, mercimek vb. baklagil haşlanıp Bırbara yemeği yapılıp, 7 eve dağıtılıyor. Bunun bereket getireceğine inanılıyor. Ayrıca Bırbara bayramından sonra günlerin fare hızıyla uzayacağına da inanılır. Bununla ilgili yöre halkı tarafından kullanılan Arapça bir tekerleme ‘bırbara tekket fara’ halen söylenmektedir.
Arapça lehçe ile Bırbara denilen bu günlerin aslı Azize Barbara’dan gelmektedir. Santa(Azize) Barbara İzmit’te doğmuştur. Zengin ve asil bir pagan olan babasi Dioskoros, Barbara’yι evlenerek kendisinden ayrιlmasιn diye bir kuleye kapatιr. Yeni bir din olarak Hıristiyanlιğιn doğuşunu duyan Barbara, doktor kιlιğιndaki bir rahibin kuleye girmesini sağlayarak vaftiz olur.
Bu duruma kιzan babasι Barbara’yι yörenin yöneticilere teslim eder ve 21 yaşındaki Azize Barbara o dönemin mahkemesince ölüm cezasına çarptırılır. Mahmeke, Barbara’nın başını da o dönemin zenginlerinden olan babası Dioskourus’un kesmesini ister. Babası Barbara’nın başını kestikten sonra, o anda hava açık olmasına rağmen düşen bir yıldırımla orada ölür.
Bu olaydan yaklaşık 100 yıl sonra Barbara İzmit’te kilise tarafından Azize ilan edildi ve ‘denizcilerin meleği’ olarak kabul edildi. Buradaki mezarı açılıp kemikleri önce 550 yılında İmparator Justinianus’un eşi Teodora’nın isteğiyle İstanbul’da birkaç yerde tutuldu. Daha sonra Ayasofya’ya götürüldü. Latin işgali sırasında ve Vatikan’a taşındı. Yine denizcilerin azizesi olması nedeniyle kemikleri uzun keşiflere çıkan denizcilere verildi. Kemiğinin ulaştığı şehirlere de Santa Barbara adı verildi. Deniz fenerlerinin kule biçimli olması da bir nevi Santa Barbara’nın hapsedildiği kuleyle özdeştirilir.
Yine Azize Barbara topçu askerlerin ve madencilerin de koruyucu azizesi sayιlιr. Ünlü masal kahramanı Rapunzel’in kuleye kapatılması ve saç uzatması masalı Santa Barbara’dan esinlenmiştir.
Diren KESER/MERSİN
Yoruma kapalı.