PİRHA – Müftülere nikah kıyma yetkisi veren yasayı değerlendiren HDP Eş Sözcüsü Ayhan Bilgen, “Müftülerin böyle bir pozisyonla tanımlanması bir biçimde İslam dinini skolastik hale getirecek bir ruhbanlık mekanizmasını tescilleyecek bir yaklaşımdır” dedi. Bilgen, yasaya Aleviler ve kadınlar kadar Sünnilerin de tepki göstermesi gerektiğini söyledi.
Haberin Videosu
Türkiye’de tepki ve protestolara neden olan müftülere resmi nikah kıyma yetkisi veren yasayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onaylamasından sonra il ve ilçe müftüleri, evlendirme memurluğu yetkisine de sahip oldu.
“ALEVİLER DE KADINLAR DA KAYGILI”
HDP Eş Sözcüsü Ayhan Bilgen Müftülük Yasası’na ilişkin Pir Haber Ajansı’na konuştu. Bilgen, bu yasaya kadınlardan çok erkeklerin, Alevilerden çok Sünnilerin tepki vermesi gerektiğini söyledi.
Müftülük Yasası nedeniyle Alevilerin de kadınların da kaygılı olduğunu söyleyen Bilgen, bu tip mücadelenin toplumsal empati gerektiren mücadele alanlarından olduğunu belirterek, “Müftülerin böyle bir pozisyonla tanımlanması bir biçimde İslam dinini skolastik hale getirecek, bir ruhbanlık mekanizmasını tescilleyecek yaklaşımdır” şeklinde konuştu.
“TÜRKİYE’DE TOPLUMSAL DUYARLILIĞI OLAN HERKES TARAFINDAN TEPKİYLE KARŞILANMALI”
“Sünni inancında da nikah denilen şey, böyle bir protokol, bir törensel durum değildir” diyen Ayhan Bilgen, bir boyutuyla yaşam biçiminin tek tipleştirildiğini vurgulayarak şunları söyledi:
“Nikahı şu kıyar, bu kıyar gibi bir dini retorik ortaya koymak yanıltıcı bir şeydir. Sonuçta iki insanın birlikte yaşayacağının deklere edilmesidir. Burada aslında bir boyutuyla bir yaşama biçiminin tek tipleştirilmesi var. Öbür boyutuyla da aslında bir statü oluşturma çabası var. İçten içe bir biçimde aslında bugünkü kazanımlara meydan okuma eğilimi var. Dolayısıyla müftülerle ilgili uygulama hem erkekler tarafından hem Sünniler tarafından Türkiye’deki bütün toplumsal duyarlılığı olan çevreler tarafından en az kadınlar kadar, en az Aleviler kadar tepkiyle karşılanmalı.”
“ADIM ADIM BİR SÜREÇ İNŞA EDİLİYOR”
HDP Eş Sözcüsü Ayhan Bilgen, müftülük yasasına neden yeteri kadar tepki gösterilmediğini ise şöyle sıralıyor:
“Birincisi Türkiye’nin birçok can yakıcı sorunu var ve iktidar bazen de bu sorunları bastırmak için, örtmek için bilerek böyle tartışma alanları açıyor. Şüphesiz konu özü itibariyle tepki verilmeye değer. Yani sembolik de olsa geleceğe dair adım adım bir sürecin inşa edilmesidir. Ama gerek başka gündemlerin belki daha öncelikli görünüyor olması, gerekse henüz tehdidin farkında olmamak. Tehlikenin Türkiye’yi nereye sürüklediğini henüz yeterince ön görememekle ilgili bir şey olarak görüyorum.” (HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.