Alevi Haber Ajansi

Mersin Cemevi çalışanları: Aleviler Cemevlerine sahip çıksın-VİDEO

PİRHA- Alevilerin inanç merkezi olan cemevlerinde çalışan, emek verenler PİRHA’ya konuştu ve “Devlet ister kabul etsin, ister etmesin biz Aleviyiz. Gerisi onların sorunu. Her Alevinin inancı için bir şeyler yapması gerekiyor. Lokmalarıyla, niyazlarıyla cemevine sahip çıkması lazım” dediler.

HABERİN VİDEOSU

Alevilerin köyden kente zorunlu göçüyle beraber, inançlarını yürütecekleri alanlara daha çok ihtiyaç duyulmaya başlandı. Geçmişten günümüze bazen açıktan bazen de gizli olarak yürütülen cem erkânları sosyalliğin ve toplumsallığın ana damarını oluşturuyor.

Bugün Alevilik resmi olarak tanınmasa da Alevi toplumu, örgütlülüğünü sağlayıp kendi Cemevlerini inşa etme yolunda önemli mesafeler kat etti. Peki ülke içinde binleri bulan cemevlerinde hizmet nasıl yürütülüyor? PİRHA olarak soruyu, Mersin Cemevi’nde hizmet yürüten yurttaşlara soruduk.

Yaklaşık iki yıldır Cemevi’nde aşçı olarak çalışan Satılmış Toy, gönülden gelerek çalıştıklarını belirterek şunları ifade etti:

“ Cenaze yemekleri yapıyoruz. Cem sonrası lokmaları pay ediyoruz. Muharrem ayında her gün yemek çıkartıyoruz. Özellikle bu ayda et kullanmıyoruz. Geçmişte öğretilen geleneklerimizle hizmetimizi yürütüyoruz. Devlet ister kabul etsin, ister etmesin biz Aleviyiz. Gerisi onların sorunu. Ayrıca Aleviliği eninde sonunda kabul edecekler. Cemevlerinin maddi sorunlarını gidermek Alevi iş insanlarına düşüyor. Daha fazla lokmalarını paylaşırlarsa daha fazla cana hizmet etmiş olacağız.”

Cemile Çelik de “Cemevini yuvamız gibi görüyoruz. İnsanlarımıza hizmet etmek güzel bir duygu. İnsanların da Cemevlerine karşı duyarlı olması gerekiyor. Alevilerin lokmalarıyla sahip çıkmasını bekliyoruz” dedi.

Şehriban Sarar ise, kadınların her yerde olması gerektiğine dikkat çekerek, “Devlet caminin elektriğini, suyunu ödüyor da neden cemevlerini tanıyıp giderlerini karşılamıyor?” dedi.

Cemevinin basın-yayın işlerine bakan gazeteci Erol Kamalak da, “Cemevi bizim beynimiz, vicdanımız yani herşeyimiz” diyerek şunları söyledi:

“Cemevlerimize sahip çıkmalıyız. Biz sahip çıkmazsak kim sahip çıkacak? Her Alevinin inancı için bir şeyler yapması gerekiyor. Lokmalarıyla, niyazlarıyla cemevine sahip çıkması lazım. Kendi imkanlarımızı harekete geçirmeliyiz. Ama Alevi canlar en son aşamada, yani hakka uğurlama erkânında geliyorlar. Sadece bir zaman değil, her zaman cemevine gelmeliler ve sahiplenmeliler.”

Bir diğer emekçi Mehmet Dağeri ise, devletin Aleviliği tanımamasının devletin ayıbı olduğunu belirterek, “Bizler kendi imkânlarımızla hizmet etmeye çalışıyoruz. Devlet destek olmuyorsa da, köstek olmasın. Kişi kendi inanç yerini kendisi tayin eder. Devletin bizleri dizayn etmesine karşı “gelin canlar bir olalım” diyorum” dedi.

Diren KESER/MERSİN

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak