PİRHA- Kanun hükmünde kararname (KHK) ile ihraç edilmelerinin ardından göreve iade talebiyle açlık grevi yapan eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın eylemi 200. gününde. Sağlık durumları ciddiyetini koruyan Gülmen ve Özakça’nın ikinci duruşması 28 Eylül’de Sincan Hapishanesi Kampüsünde bulunan duruşma salonunda görülecek.
Kanun hükmünde kararname (KHK) ile ihraç edilmelerinin ardından göreve iade talebiyle açlık grevi yapan ve daha sonra “terör örgütü propagandası ve üyeliği” ile suçlanan eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın açlık grevi eylemi 200. gününde.
Gülmen ve Özakça’nın 14 Eylül’de yargılandıkları davanın ilk duruşmasında tutukluluklarının devamına karar verilmişti.
İkinci duruşmaları 28 Eylül’de Sincan Hapishanesi Kampüsünde bulunan duruşma salonunda görülecek.
Gülmen ve Özakça, 14 Eylül’de görülen ilk duruşmaya getirilmemişti.
Ankara Jandarma Komutanlığı, mahkemeye bir yazı yazarak, yeterli personelinin bulunmadığını ve duruşmada bir provokasyon yaşanabileceğini söylemişti.
Jandarma Komutanlığı, kaçırılma ihtimalleri olduğunu öne sürerek, Gülmen ve Özakça’yı duruşmaya getirmeyeceğini de kaydetmişti.
Gülmen ve Özakça, gözaltına alındıktan sonra 23 Mayıs’ta “tutuklanmamaları halinde adaletin işleyişine zarar verecekleri” ve “adli kontrol koruma tedbirlerinin yetersiz kalacağı” gerekçeleriyle tutuklanmıştı.
KHK ile ihraç edilmeden önce Nuriye Gülmen Selçuk Üniversitesi’nde akademisyen, Semih Özakça ise Mardin’de ilkokul öğretmenliği yapıyordu.
Savcılık, Gülmen ve Özakça’yı DHKP-C üyeliği ve propagandası ile suçlamıştı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da Gülmen ve Özakça’nın DHKP-C üyesi olduğunu söylemişti.
İki eğitimci 9 Mart’ta işlerine iade edilmeleri talebiyle açlık grevine başlamıştı.
Tutuklanmadan önce BBC Türkçe’ye konuşan Nuriye Gülmen, “Bizi açlığa mahkum etmelerine izin vermek zorunda değiliz. Bizim hayatımızla bu şekilde oynamalarına seyirci kalmak zorunda değiliz. İsyan edebiliriz, hakkımızı arayabiliriz, yani onurumuzu koruyabiliriz” demişti.
Sincan Ceza ve İnfaz Kurumu’nda tutulan Gülmen ve Özakça daha önce sağlık durumlarının kötüleşmeleri nedeniyle hastaneye kaldırılmıştı. Anayasa Mahkemesi ise eğitimcilerin tahliye talebini reddetmişti.
İki eğitimcinin sağlık durumu ciddiyetini koruyor.
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.