PİRHA- Diyarbakır’da kurulan ve Kürdistan’da teorik, siyasal düşünceyi yeniden inşa etmeyi amaçlayan Dibistana Marksîst li Amedê (DMA), 24 Mayıs Cumartesi günü Mersin’de etkinlik düzenleyecek. Etkinlikte DMA’nın amacı, Marksist teorinin günümüzdeki yeri ve Kürt meselesinin çözümü ele alınacak.
Diyarbakır’da 2022 yılında kurulan ve Kürdistan’da teorik, siyasal düşünceyi yeniden inşa etmeyi amaçlayan fikir ve eğitim merkezi olan Dibistana Marksîst li Amedê (Diyarbakır Marksist Okulu), 24 Mayıs Cumartesi günü Mersin’de tanıtım toplantısı yapacak.
Kısa adıyla DMA hakkında PİRHA’ya konuşan Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, bu okulun sadece akademik bir merkez değil; aynı zamanda halkla, köklerle ve güncel siyasal meselelerle doğrudan temas kurmayı hedefleyen bir mücadele alanı olarak konumlandığını ifade etti.
“HER AÇIDAN TIKANMA VAR, ÜRETİM ŞART”
Sinan Çiftyürek, bugün gelinen noktada hemen her alanda tıkanma yaşandığına dikkat çekerek, “Kürtler yeni bir Cegerxwîn, Türkler yeni bir Nazım Hikmet, Almanlar yeni bir Bertolt Brecht, Ruslar yeni bir Tolstoy yetiştiremediler. Bunun temelinde yatan iki etken var. Biri ideolojik, felsefi, kültürel olarak tıkanma var. İkincisi bu ideolojik, felsefi, sanatsal yeniden öğretmeyi tetikleyecek olan bir hareketlilik yok. Bu nedenle her açıdan yeniden teorik üretmeye ihtiyaç var” diye konuştu.
Marksist liderlerin mirasını tekrar etmekten öte, onları bugüne uyarlayacak yeni teorik yaklaşımların geliştirilmesi gerektiğini savunan Çiftyürek, “DMA olarak doğru fikirlerin de gün gelince aşılacağını savunuyoruz. O fikirler yanlış olduğu için değil, o doğru fikrin sosyolojisi değiştiği için geride kalır. O nedenle durmadan Lenin, Stalin, Mao, Che gibi liderleri tekrarlamak yerine artık yeni bir şey ortaya koymalıyız. Lenin hiçbir zaman kendini tekrar etmedi. Hayat değiştikçe, teori de değişir. Biz ise 100 yıldır aynı sözleri tekrarlıyoruz. Şimdi yeniden üretim zamanıdır” dedi.
“DÜNYAYA AMED’TEN BAKACAĞIZ”
Dibistana Marksîst li Amedê’nin sadece teorik bir merkez değil, aynı zamanda topluma dokunan bir hareket olduğuna dikkat çeken Sinan Çiftyürek, amaçlarının üretimi sadece sınıflarda değil, doğrudan halkın içinde gerçekleştirmek olduğunu vurguladı:
“Biz Amed’de bu düşünsel üretimi kalıcılaştırdıkça, yeniden toprağa döneceğiz. Halka, aydınlara, Dersim’deki yaşlı annemize, dedemize gideceğiz. Onlarda saklı olan kültürel değerleri açığa çıkaracağız. Bu değerler büyücülük değildir; onları gün yüzüne çıkarırsak çok kıymetli katkılar sunabiliriz. Dünya artık bir telefonun içine sığdı. Her yer bir merkezdir, her yer dünyanın değişiminin bir kaldıracı olabilir. Amed de bu merkezlerden biridir. Biz Amed’den dünyaya bakacağız, dünyadan Amed’e bakacağız. Hareket noktamız burasıdır.”
ETKİNLİĞE ÇAĞRI
24 Mayıs Cumartesi günü 11.00-17.00 saatleri arasında Mersin Eğitim Sen Konferans Salonunda yapılacak etkinliğin üç ana gündemle gerçekleşeceği dile getiren Çiftyürek, “Etkinliğimizin üç ana gündemi var; birinci gündem DMA’yı tanıtacağız. İkinci gündem iki alt başlıklı siyasal gündem. Üçüncü gündem ise Türkiye’nin sorunu, Kürt meselesi ve çözüm meselesini ele alacağız. Bütün Mersin’deki aydınlarımızı, gençlerimizi, üniversitelileri, halkımızı bu etkinliğe davet ediyoruz” çağrısında bulundu.
Fatoş SARIKAYA/ MERSİN
Yoruma kapalı.